ISBN

In Ardadië (Van Gennep; euro 19,50), de vertaling van de begin dit jaar verschenen roman van de Nigeriaanse schrijver Ben Okri, gaan zes moderne pelgrims op zoek naar het paradijs....

De Poolse schrijver Pawel Huelle schreef een autobiografische roman, Mercedes Benz (De Geus; euro 20,-), die tegelijk een hommage is aan de beroemde Tsjechische schrijver Bohumil Hrabal. De ikfiguur wordt verliefd op zijn rijinstructrice, een bewonderaarster van Hrabal. Huelle beschrijft het grauwe postcommunistische Polen gezien door de ruiten van een krappe Fiat, in contrast met het vooroorlogse Polen dat vanuit een Mercedes werd gezien.

'Als men eerst maar eens alle hoop verliest/ Dan wordt het leven wel wat minder triest.' De sonnetten, kwatrijnen en liedteksten van Driek van Wissen zijn vormvast, rijmen altijd keurig, en een wijze of spitse frappe ontbreekt zelden. Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar bracht zijn poëzie samen in de dikke bundel Onverwoestbaar mooi - Verzamelde gedichten (euro 24,90).

Hij heeft gewonnen de zilvervlo-ho-hoot, Piet Hein (1577-1629) die legendarisch werd door zijn verovering van de Spaanse zilvervloot, vorige week precies 375 jaar geleden. Ronald Prud'homme beschrijft zijn leven in Admiraal Zilvervloot - biografie van Piet Hein, een uitgave in de Open Domein-reeks van De Arbeiderspers (euro 19,95). Eerder boog de historicus zich over de levens van Michiel de Ruyter en de gebroeders Tromp.

Een theologisch conflict bracht rond 1700 grote verdeeldheid teweeg onder de Nederlandse priesters. De crisis leidde tot de afzetting van bisschop Codde en tot een scheuring in de katholieke kerk alhier. Gian Ackermans beschrijft het leven van de betrokken priesters in Herder en huurlingen - Bisschopen en priesters in de Republiek (1663-1705) (Prometheus/Bert Bakker; euro 30,-)

Dat de wereldorde waarin wij ons sinds de Tweede Wereldoorlog veilig voelden, ineens niet meer bestaat, is volgens Karel van Wolferen (jarenlang correspondent voor NRC Handelsblad in Japan) te wijten aan de ongekende macht van één imcompetente Amerikaanse president. In De ondergang van een wereldorde (Contact; euro 19,90) analyseert hij de 'ideologische kaping van Amerika', en de ondergang van het politieke Westen.

De in Nederland geboren Abdulwahid van Bommel was imam in Den Haag, directeur van de Nederlandse Moslim Omproep en is nu geestelijk raadsman in een ziekenhuis, en intermediair van Nederlandse en allochtone moslims. Hij merkte dat moslimjongeren nauwelijks vrijuit over seksualiteit durven en kunnen praten. Met Islam, liefde en seksualiteit (Bulaaq; euro 19,90) nodigt hij hen uit tot een dialoog, 'in het perspectief van een islamitische ethiek'.

Wie in Amsterdam woont, is wandelend of op de fiets snel 'buiten'. Maar de laatste tijd is dat snel veranderd: op de grens van stad en groen zijn nieuwbouw en rommelzones verrezen. Het groen, constateert socioloog en wandelaar Herman Vuijsje, is 'schuifgroen' geworden. Nu het nog kon, volgde Vuijsje de groengrens rond de stad. Marian van de Veen-Van Rijk maakte er foto's bij. Ook de wandelkaartjes ontbreken niet in Schuifgroen - Een wandeling langs de grens van Amsterdam (Contact; euro 19,90).

Wie was Rosa Raisa? Wie componeerde Kain en Abel? Wat is een suggeritore? Op zulke vragen geeft de Nieuwe Encyclopedie van de Opera (Anthos), samengesteld door operakenner Paul Korenhof, antwoord. Tot het eind van dit jaar kost het naslagwerk euro 49,90, daarna euro 59,90.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden