ISBN

Fictie..

Zou het waar zijn dat de ontmoeting in Rotterdam tussen de Russische schrijver Joeri Nagibin en Bob den Uyl zo begon: 'Hoeveel kamers hebt u, Bob?' 'Drie. Hebt u er soms meer?' Vertaler Arie van der Ent twijfelt. Maar een mooi verhaal is het wel: Het Nederland van Bob den Ojl (Douane; euro 10,-).

Ton van Reens meerdelige kroniek van het roomse leven in de jaren vijftig en zestig te Limburg is gebundeld in Rijke levens (De Geus; euro 24,90). 'Zeven romans, meer dan duizend pagina's!', roept het stickertje. Curieus: het boek telt niet meer dan 956 pagina's.

Voor zijn debuut kreeg de Franse auteur Nicolas Michel drie prijzen. Nu vertaald door Floor Borsboom: De naamloze (Wereldbibliotheek; euro 16,90).

De in Cambridge wonende Susan Glimmerveen (1963) debuteerde vijf jaar geleden met Kaf. De opvolger, De reizende voorstelling (De Arbeiderspers; euro 16,95), gaat over een dramatische groepsreis in een vrachtauto door Afrika.

De debutante Claire Polders (1976) woont in Parijs. Niet verwonderlijk dat ze haar personage Amber in De onfeilbare (De Arbeiderspers; euro 16,90) naar die plaats laat afreizen. Aldaar ontmoet de onzekere Amber de vrouw die zij wil zijn: de blonde 'universele schoonheid' Cleo.

Van Tomas Lieske verscheen de historische novelle Mijn soevereine liefde (Querido; euro 13,50), met één verzonnen personage: de Spaanssprekende Hagenaar Marnix de Veer, die in 1549 in dienst kwam van Filips II.

Non-fictie

Na de tsunami (Prometheus; euro 2,95) is het door Amitav Ghosh, auteur van de meesterlijke roman Het hongerig getij, geschreven verslag over de door de zeebeving geteisterde eilandengroep Andamanen en Nicobaren in de Golf van Bengalen. De opbrengst van het boekje is bestemd voor de slachtoffers van de ramp.

In Nederland Lukraak - Klinkklare feiten over de vaderlandse geschiedenis (Mouria; euro 7,50) brengen de gebroeders Brester, na het succes van Oranje Lukraak - nutteloze voetbalfeiten, in een luchtige benadering weetjes over Nederland en de vaderlandse geschiedenis bijeen.

Hoe kunnen we deze geschiedenis ooit aan onze kleinkinderen vertellen?', vraagt Geert Mak zich over de laatste maanden van 2004 af in het polemische Gedoemd tot kwetsbaarheid (Atlas; euro 5,-). Wat zullen we ons nog herinneren van het doorstoken lichaam in de Amsterdamse Linnaeusstraat? Van de nieuwe toon die in Nederland opeens was gezet?

Vergaderen zit Nederlanders in het bloed. Oudheidkundige en schrijver Jona Lendering verklaart in Polderdenken - De wortels van de Nederlandse overlegcultuur (Athenaeum-Polak & Van Gennep; euro 12,50) hoe al die vergaderingen zijn ontstaan en welke kans van overleven ze hebben in het Europese verband.

De Russische journaliste en mensenrechtenactiviste Anna Politkovskaja geeft in Poetins Rusland (De Geus; euro 15,90) een vernietigend commentaar op het beleid van Poetin. Aan deze editie is een nieuw hoofdstuk toegevoegd over het gijzelingsdrama in Beslan.

Rasverzamelaar Bert Sliggers, conservator van het Haarlemse Teylers Museum, schrijft in Herkomst: Boudewijn Büch (De Arbeiderspers; euro 21,95) over een honderdtal boeken en manuscripten, kaarten en zeefdrukken, beeldjes en andere parafernalia, die de passies van de onverzadigbare collectioneur en schrijver Büch weerspiegelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden