ISBN

Fictie..

Tien jaar na zijn dood brak de Amerikaanse auteur Richard Yates (1927-1992) door met zijn roman Revolutionary Road. Vertaalster Marijke Emeis maakte daarop een keuze uit zijn vele verhalen, waarvan een vijftal uit de nalatenschap komt: Veertien soorten eenzaamheid (De Arbeiderspers; ¬ 22,50).

De zes jaar oude Sophia voert in een zomer op een Fins eiland bijzondere gesprekken met haar zieke grootmoeder. Zomerboek van Tove Jansson (1914-2001) uit 1972, in 1976 vertaald door Cora Polet, is dankzij de herdruk eindelijk weer beschikbaar (Atlas; ¬ 16,50).

Antropoloog-schrijver Gerrit Jan Zwier houdt van IJsland en Lapland, maar ook van Mijn wadden (Atlas; ¬ 19,90), waar ze eveneens het witbloeiende lepelblad en het berendruifstruikje kennen. Een literaire liefdesverklaring.

Portretten van negen hulpbehoevende ouderen in de verhalenbundel Meester in de hygi (Augustus; ¬ 18,50) van debutant Anton Valens (1964).

Leuk doen hardlopen, dat moet op columns uitdraaien: Spierbundel van Dolf Jansen (Thomas Rap; ¬ 12,50). De eigenaardige troubadour-dichter Peter Holvoet-Hanssen manifesteert zich nu ook als - vanzelfsprekend excentrieke - proza: De vliegende monnik (Prometheus; ¬ 15,-). En van de Bergense journaliste Saskia Noort verscheen de opvolger van haar uiterst succesvolle thriller-debuut Terug naar de kust, onder de titel De eetclub (Anthos ¬ 18,95).

Non-fictie

Koen Vergeer, auteur van De Formule 1-fanaat, zag in Le Mans een jongensdroom uitkomen. Hij verdiepte zich in de magie van de autosport. Voor Le Mans (Atlas; ¬ 17,50) sprak hij met racers Jan Lammers en Gijs van Lennep.

De boot naar Timboektoe (Prometheus; ¬ 17,50) is het caleidoscopische verslag van een Afrika-minnaar. Ton van der Lee reisde door meer dan twintig landen. Zijn reisboek is een gids van een soms vergeten, donker continent.

Guido Derksen en Martin van Mousch schreven een lichtvoetig en toegankelijk Handboek van het hiernamaals - Reizen naar hemel en hel (Veen; ¬ 22,50). De tocht naar gene zijde is die grote reis die iedereen ooit zal maken. De auteurs hebben het over vragen als 'heerst er in de hemel rust', 'is er seks' en 'draag je er kleren'.

In Het museum van Zwendel & Bedrog (BZZT¬ 17,50) ontmaskert Alex Boese honderden vormen van 'nepperij, oplichterij en grappenmakerij', zoals het mysterie van de graancirkels of de zorgwekkende staat van de Zwitserse spaghettistruiken.

In Zappen doe je zo - 100 x Hilversum (Mets en Schilt; ¬ 9,90) beantwoordt Paul Brill vragen over het Nederlandse omroepland. Wat is het beste Nederlandse tv-programma aller tijden? Wie zijn de spraakmakers?

Historicus D. van der Horst heeft het in het panoramische Geschiedenis van Engeland (De Arbeiderspers; ¬ 24,95) over de prehistorische Cheddar Man en Tony Blair, over Bloody Mary en The Beatles, over de Boerenoorlog en de Golfoorlog.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden