ISBN

'Drastisch individuele gedichten, geschreven op een toon die nu eens bijtend geconcentreerd is, dan weer doet denken aan los gerammel op een aftandse piano' - zo typeert dichteres Eva Gerlach de late gedichten van de Italiaan Eugenio Montale (1896-1981)....

De fontanel van de hoofdpersoon uit de nieuwe roman van Meir Shalev, Fontanel (euro 25,-), is nooit dichtgegroeid, en daaraan dankt hij zijn bijzondere gaven, en zijn bijnaam. Vassallucci geeft naast dit nieuwste boek ook eerder werk van deze Israëlische auteur opnieuw uit, en het verhaal Mijn Jeruzalem, in een tweetalige, met foto's geïllustreerde editie (euro 2,50).

'Wat is het voor een roman? Legitieme vraag. Romanbundel? Verhalenroman? Zegt allemaal niets. Een roman als een Moebiusring, waar in het verhaal de weg naar iedere andere weg weer openligt? Pfftt.' Met die informatie moeten we het doen, in kleine lettertjes op de rug van De leverancier, het literaire debuut van het onbekende duo Agur Sevink & Hans van Wetering. In ieder geval lijkt dit dikke boek geïnspireerd door de jonge Amerikaanse schrijvers Dave Eggers en Mark Danielewski (Vassallucci; euro 25,-).

In Afscheid van Héloïse, historische roman van de Franse schrijver Antoine Adouard, zijn we, in de 12de eeuw, weer getuige van de opbloeiende liefde tussen de filosoof Abélard en zijn liefste en slimste leerling, Héloïse. Aan het eind van de roman komt er iets nieuws over hen aan het licht. De roman (De Arbeiderspers; euro19,95) is vertaald en ingeleid door Jeanne Holierhoek.

Martin Ros schetst in Een vergeten oorlog - Polen/Rusland 1920 (Aspekt; euro 12,50) een in het Westen weinig bekende oorlog tussen de Polen en de Russen. Onder dictator Jozef Pilsudski werd in 1920 een goeddeels door cavaleristen gevoerde aanvalsoorlog tegen de bolsjewieken ontketend, waarbij Warschau hoopte op een nieuw Midden-Europa met een hoofdrol voor Polen. Maar de bolsjewieken onder Lenin gingen tot de tegenaanval over. Moskou hoopte tot Berlijn en Parijs te kunnen doorstoten.

De Amerikaanse toneelschrijver en filmregisseur Lawrence Krauser schreef een debuutroman over een man en een kleine, gele vrucht: Lemon. Vassallucci liet het vertalen (euro 25,-), maar de titel bleef ongewijzigd. Het is een merkwaardige liefdesgeschiedenis: '(. . .) ik wilde bij je zijn en ik raakte je aan, mijn handen omsloten je en ik hield je vast, onze huiden raakten elkaar, een kind en een citroen in hun natuurlijke relatie'.

Twee jaar geleden riepen het Amsterdamse Gemeentearchief en Het Parool Amsterdammers op hun herinneringen aan hun buurt op schrift te stellen. Paul Arnoldussen en Alice van Diepen maakten voor de 'Bibliotheek van Amsterdamse herinneringen' een selectie uit de inzendingen. Oud-West en Nieuw-Zuid (Bas Lubberhuizen; euro 11,90 per stuk) zijn de eerste twee delen van wat moet uitgroeien tot een bibliotheek van herinneringen uit de hele stad, van de Bijlmer tot het Leidseplein, van 1900 tot nu.

Na de oorlog veranderde in Den Haag het Staatsspoor in een Centraal Station, het gebouw van Kunsten en Wetenschappen ging in vlammen op, en de Haagse dierentuin verdween. In Mijn stad - Herinneringen van Hagenaars (BZZTôH; euro 16,50) verzamelde historicus Wim Willems, werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam, anekdotes van en over Hagenaars. De herinneringen verschenen eerder in de Haagsche Courant.

In Nee, maar het gebeurt - Essays (Vantilt; euro 14,90) onderzoekt Lucas Hüsgen of de twijfel over de hang naar oorspronkelijkheid nu niet bij uitstek de weg vormt naar een taal van oorsprong die zichzelf voortdurend nieuw leven inblaast. Zo blijken complexe auteurs, zegt Hüsgen, in hun kritische zoektocht naar iets wat lijkt op oorspronkelijkheid, vaak uiterst eenvoudig. Hij zwerft door het werk van schrijvers als Kurt Schwitters, Robert Walser, Ivo Michiels en Kees Ouwens.

Een brief naar Indië, van de op Java geboren schrijver Eric Abbas, is een autobiografische roman waarin een man zijn vader terugziet in Indië, bij het lezen van oude brieven. Zelf groeide hij op in pleeggezinnen. Toen hij zijn vader terugzag, na zes jaar, was hij van kind man geworden (Conserve; euro 14,-).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden