ISBN

De Britse schrijver Ian McEwan, in 1998 winnaar van de Booker Prize met zijn roman Amsterdam, baarde in 2001 internationaal opzien met Atonement, een liefdesroman over een schrijfster die haar leven lang boete doet voor een fout die ze als kind maakte....

De Albanees Ismail Kadare, van wie eerder dit jaar De feestcommissie en andere verhalen verscheen, schrijft met Het donkere jaar (Van Gennep; euro 16,-) over de tweede Balkanoorlog in de jaren dertig. Ook hier weet hij, net als in zijn eerdere werk, een werkelijkheid te scheppen die, hoewel fictief, een duidelijk engagement vertoont.

In de serie Ambo-Klassiek verscheen een nieuw deel, ditmaal van de Griekse dichter Euripides. De toneelstukken Hippolytus, Iphigenia in Taurië en Ion werden opnieuw vertaald door Willy Courteaux en Bart Claes, die eerder Euripides' Na de val van Troje vertaalden (Ambo; euro 29,90).

Deze week verschijnt de nieuwe roman van Kees van Beijnum, De vrouw die alles had, zijn eerste roman bij De Bezige Bij. Het is het verhaal over een moeizame verhouding tussen een scenarioschrijfster en haar criminele zoon (euro 18,50).

Rob Schouten schreef gedichten, verhalen, columns, essays en literaire kritieken. En nu een roman, Lusthof (De Arbeiderspers; euro 14,95). Een man zoekt de weg naar het paradijs in een heidense, overspelige liefde.

Het schaakspel heeft in de literatuur altijd tot de verbeelding gesproken. Nabokov en Zweig schreven erover, en Lewis Carroll gebruikt het in Through the Looking-Glass. Nu is het de beurt aan Gerrit Krol. In Een schaaknovelle (Querido; euro 13,50) schrijft hij over Kaasschieter, die op het punt staat wereldkampioen te worden. Als zijn laatste partij begint, blijkt hij echter onvindbaar.

De diplomatie over de grens lag hem meer dan de slangenkuil van de Wetstraat. In zijn autobiografie De memoires, gedreven door een overtuiging (Lannoo; euro 39,95) blikt oud-premier Leo Tindemans (80) terug op zijn lange carrière in de Belgische en internationale politiek.

Tussen Een Persoon (De Geus; euro 17,50) is de debuutroman van Esther Gerritsen. Eerder schreef ze toneelstukken en in 2000 de verhalenbundel Bevoorrecht bewustzijn. Over deze bundel schreef Arjan Peters in Cicero: 'De intelligent verwoorde vraagstukken die Gerritsen aansnijdt, zetten aan tot langer denken.' In Tussen Een Persoon besluit een vrouw op de dag van de verhuizing niet te gaan.

De Duitse schrijver Gert Ledig werd vorig jaar in Nederland herondekt toen zijn roman Vergelding verscheen in de reeks Oorlogsdomein van De Arbeiderspers. In dezelfde reeks is nu zijn roman Stalinorgel opgenomen, vertaald door Tinke Davids (euro 18,95). Het monsterlijke wapen, symbool voor de demonische oorlogsmachinerie, kende Ledig uit eigen ervaring. In Oorlogsdomein verscheen ook Oorlogsroes van Ernst Jünger, over zijn ervaringen in de loopgraven in 1914-1918 (euro 24,95).

Jong, hip, vrouw en uitdagend, maar toch een beetje ongelukkig: de hedendaagse Franse literatuur grossiert in zulke heldinnen. Ik ben gekomen (Vassallucci; euro 15,50), geschreven door ene 'Sarah', is volgens de uitgever 'een ontwapenend eerlijk boek over ontluikende seksualiteit'. Iedereen doet het, behalve ik, bij diezelfde uitgever (euro 15,95), biedt - de titel zegt het al - 'een haarscherpe kijk in de keuken van vrijgezelle Parisiennes'. De schrijfster van Jij bent mijn moeder niet (Van Gennep; euro 12,50), debutante Prune Berge (1945), is twee keer zo oud als haar jonge, 'tegendraadse' hoofdpersoon, de geadopteerde Stéphanie.

Onder historici heeft altijd al twijfel bestaan over de waarheid omtrent de heilige Paulus. Was Saul van Tarsus een oprechte bekeerling of was hij een geheim agent? In Alias Paulus - De grondlegger van het christendom als geheim agent van Rome (Ambo; euro 24,90) ontrafelt Thijs Voskuilen de geschiedenis van de legendarische Saul van Tarsus. Hij verpakte zijn theorie in een talkshow en een filmscenario.

Zowat alle belangrijke filosofen, te beginnen bij Kant, hebben zich intensief met kunst ingelaten. Kunstcriticus Frank Vande Veire schreef met Als in een donkere spiegel - De kunst in de moderne filosofie (SUN; euro 31,50) een leerboek over veertien 'kunstfilosofen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden