ISBN

'Het is maar goed dat we voor onze kennis over Sokrates niet alleen op Xenophon zijn aangewezen', schreef Hein van Dolen vorig jaar in Cicero over Xenophons Herinneringen aan Socrates, die door Cornelis Verhoeven voor uitgeverij Voltaire waren vertaald....

Met de Boekenweek in het verschiet - die als thema heeft: 'Het land van herkomst, schrijven tussen twee culturen' - schuiven uitgevers hun allochtone schrijvers naar voren met nieuw én met oud werk. Nieuw bij Van Gennep is Nieuwe landen, nieuwe landen!, een satirische roman over de bureaucratie in Nederland van de Kroatische Nada Pinteric (fl 27,50). Nieuw is ook Belofte aan de wereld, een uitgave van De Geus en Novib, waarin dertien bekende en minder bekende auteurs met een buitenlandse achtergrond over hun jeugd en herkomst schrijven (fl 29,90).

De Japanse bezetting in dagboeken - Vrouwenkamp Ambarawa 6 (Bert Bakker; fl 49,50) is het eerste deel van een serie, samengesteld door medewerkers van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, over de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Daarbij wordt gebruik gemaakt van dagboeken die Nederlanders schreven in de Japanse kampen. Zij liepen een groot risico, want het bijhouden ervan was verboden. Het eerste deel, samengesteld door historica Mariska Heijmans-van Bruggen, bevat fragmenten uit de dagboeken van vrouwen die gevangen werden gehouden in kamp Ambarawa 6 op Midden-Java. Daar zaten tussen december 1942 en december 1945 3500 vrouwen en kinderen.

Een debuut bij Querido: De dag van de jas van Nelleke Zandwijk (fl 33,50). Het is het verhaal van de tweeling Marina en Alida, die opgroeien in de eigenaardige familie Vet. Wonderlijke scènes: 'Opeens deinsde Alida terug en zei: 'O bah, daar ligt een oor!' (. . .) 'Mijn kop eraf', zei Bert, 'als dat het linkeroor van Willy Kleingeld niet is.' '

Yehoshua Kenaz (1937) is een Israëlische schrijver, van wie in 1999 Naar de katten in het Nederlands uitkwam. Voor al uw liefdesverdriet is een tweede, uit het Hebreeuws vertaalde roman, waarin Kenaz zijn licht laat schijnen over mensen (en hun leven) in één gebouw, in dit geval: een appartementengebouw in Tel Aviv (Arena; fl 45,-).

Games4Girls van Marion Bloem heet 'een unieke wisselwerking tussen roman en website' te zijn. Het is ook, volgens de uitgever, een roman over 'een hechte vriendschap tussen drie meiden': Nouchka, Zohra - die zichzelf Xohra noemt - en Sonja. Met het boek (De Arbeiderspers; fl 39,65) is een website verbonden (ww.Xohra.nl), die wordt verzorgd door vrouwen met een verschillende culturele achtergrond.

Nieuw in de pocketreeks van Sdu: Zacht en eervol - Lijden en sterven in een Grote Oorlog (fl 35,-) van Leo van Bergen en Gemengde huwelijken, gemengde gevoelens - Hoe Nederland omgaat met etnisch en religieus verschil (fl 30,-) van Dienke Hondius. Van Bergen schrijft over de vele ontberingen van soldaten in de Eerste Wereldoorlog. Hondius schildert de historische ontwikkeling en de dagelijkse praktijk van gemengde huwelijken.

De journalist Willem Oltmans ontving vorig jaar, na een lange juridische strijd, vijftien miljoen gulden smartengeld van de Nederlandse staat. Deze had hem jarenlang de voet dwars gezet bij het uitoefenen van zijn beroep. Hoe dat allemaal ging, valt te lezen in In het land der blinden (Papieren Tijger; fl 35,-). Hierin vertelt Oltmans uitvoerig over zijn leven. Hij werd in 1953 journalist. In 1956 vestigde hij zich in Jakarta - hij had inmiddels Sukarno leren kennen - en schreef artikelen voor drie kranten. Een jaar later wilden die kranten niets meer met hem te maken hebben. Dit geschiedde, aldus Oltmans, onder druk van Luns, nadat hij had bepleit Nieuw-Guinea aan Indonesië te geven.

In Denken achter de dijken - De opmars van de filosofie in Nederland (Ambo; fl 42,50) brengt Antoine Verbij de wereld van de filosofie in kaart, en wel die buiten de universiteiten. Journalist en filosoof Verbij beschrijft de 'publieke filosofie'. Daarbij gaat het over de rol van filosofen in het bedrijfsleven en bij de overheid, over filosofen in de kunst en bij de media, en filosofen die allerlei cursussen aanbieden aan een steeds nieuwsgieriger publiek.

Marcel Kurpershoek, buitengewoon hoogleraar Arabische taal- en letterkunde en groot kenner van de cultuur van de bedoeïenen, schrijft al jaren scherpzinnige reisverhalen en beschouwingen over de Arabische wereld. In Wie luidt de doodsklok over de Arabieren (Meulenhoff; fl 34,50) is zijn conclusie: 'Er is nog leven in het Lege Kwartier.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden