ISBN

In een vijfde en voorlopig laatste aflevering van zijn eigen tijdschrift-in-boekvorm Feuilletons vervolgt Jeroen Brouwers de kroniek van zijn (tegenwoordig weer Vlaamse) leven....

In Sara en Simón vertelt de Oostenrijkse schrijver Erich Hakl (Aurora's falen; Afscheid van Sidonie) over een Uruguayaanse vrouw en haar strijd tegen de dictatuur in haar land, waarbij ze haar zoon kwijtraakt. Nadat ze is opgepakt door de geheime dienst en weer vrijgelaten, gaat ze op zoek naar haar kind (Arena; * 29,90).

Bebuquin of de dilettanten van het wonder is een boek van de Duitse dichter, essayist en kunstbeschouwer Carl Einstein (1885-1940). In het begin van deze eeuw baarde het opzien door zijn modernistische, kritisch-filosofische gehalte. Bijna een eeuw later werd het vertaald door Jacq Vogelaar, die in een uitgebreide beschouwing ingaat op het werk van Einstein. 'Als jeugdwerk', schrijft hij (Einstein publiceerde Bebuquin toen hij twintig was), 'is zijn boek te vergelijken met Mémoires d'un fou (1838) en Smarh (1839) van de piepjonge Flaubert, of (. . .) met Ubu Roi (1896) van Alfred Jarry, La Soirée avec Monsieur Teste (1896) van Paul Valéry of zelfs met Die Verwirrungen des Zöglings Törless uit 1906 van Robert Musil.' Bebuquin verscheen bij Gevaert Uitgever (* 35,50).

Peter Ackroyd is behalve biograaf (Charles Dickens; Thomas More) ook schrijver van vaak schitterende romans. Een daarvan is Miltons vlucht naar Amerika, dat bij BZZToH in vertaling verscheen (* 36,50). In deze roman wordt de hoofdrol vertolkt door de blinde dichter en pamflettist John Milton, die na de vlucht van Cromwell en de troonsbestijging van Karel II in 1660 gedwongen wordt de wijk te nemen naar Amerika. Daar sticht hij een eigen puriteinse gemeenschap.

De vermaarde pianist Alfred Brendel (Beethoven, Schubert, Mozart, Liszt) is ook schrijver. Hij demonstreert dat in Een vinger te veel, een poëtisch getoonzet boek met 89 literaire variaties (Van Gennep; * 29,90).

De bundel In het gras (Balans; * 29,50) bevat columns die Elsbeth Etty tussen september 1997 en september 1998 schreef voor NRC Handelsblad. Etty behandelt wekelijks een, zoals ze in het voorwoord zegt, 'onderwerp uit de actualiteit dat mij in de voorafgaande zeven dagen het meest heeft beroerd'. In het gras begint met een column over Prinsjesdag '97 en een extravagante dame uit Voorburg met de bijnaam Poederdot.

Jaap van Osta, docent aan de Universiteit van Utrecht, heeft opnieuw een boek over het koningschap in Europa geschreven. In Het theater van de Staat - Oranje, Windsor en de moderne monarchie (Wereldbibliotheek; * 39,50) beschrijft hij de uiteenlopende ontwikkeling van de monarchie in Nederland en Groot-Brittannië sedert de negentiende eeuw.

Cri Stellweg, die als Saartje Burgerhart jarenlang columns schreef voor de Volkskrant, heeft het in haar nieuwe boekje Iedereen is tegenwoordig jonger dan ik (Ambo; * 24,90) over ouder worden, ziekte, haar vele herinneringen en over de dood, althans over de vraag 'cremeren of begraven'. Aan het slot staat: 'Wat ik nog wil? Ik wil me zelf tot op de draad verslijten.'

Henri Beunders, vroeger journalist en nu hoogleraar aan de Erasmus Universiteit, heeft een aantal stukken geschreven, waarin het veelal gaat over de macht van de moderne media en de invloed van het beeld op het bewustzijn. In De verbeelding van de wereld/De wereld van de verbeelding - Opstellen (Jan Mets; * 39,90) werden deze artikelen gebundeld en voorzien van een nieuwe inleiding.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden