ISBN

De Italiaanse toneelmaker Dario Fo (1926) kreeg in 1997 de Nobelprijs voor literatuur. Een verrassing, omdat zijn stukken door de jaren heen eerder (links) spektakel dan tekst te zien hadden gegeven....

De Israëlische schrijver Meir Shalev (1948) werd in Nederland vooral bekend door zijn romans De vier maaltijden en De grote vrouw. In De geest van het verhaal (Vassallucci; fl 39,90) schrijft hij over boeken en schrijvers van zijn voorkeur (Kästner, Gutman, Fielding, Thomas Mann, Gogol) - de uitkomst van een reeks lezingen aan de universiteit van Tel Aviv in 1998.

De doorluchtige daden van Jan Stront (fl 32,50) heet een 'herontdekte zeventiende-eeuwse Nederlandse pornografische roman' te zijn. Hij werd uitgegeven door het eigenzinnige IJzer in Utrecht, dat tegelijkertijd Scherts, satire, ironie en diepere betekenis van Christian Dietrich Grabbe (fl 29,50) en Tyfoon van Joseph Conrad (fl 32,50) in het licht gaf.

'Ik dacht niet alleen meer na over Bill Clinton, maar over een generatie, mijn generatie, die zich weliswaar had ingegraven in de macht en tegen de zestig liep, maar op een bepaalde manier nog steeds wanhopig op zoek was naar zichzelf.' Dit zegt scenarioschrijver Joe Eszterhas (Basic Instinct) op de eerste pagina's van American Rhapsody, waarvan nu een Nederlandse vertaling is verschenen bij Het Spectrum (fl 52,75). Het bevat feiten en fictie over president Clinton, zijn affaires en 'het moeras van de Amerikaanse politiek'.

De van oorsprong Turkse auteur Akif Pirincçi maakte een fabel over de oorlog op de Balkan, een strijd, in de trant van Lafontaine, tussen katten en honden. Francis II, zoals het boek heet, verscheen bij Byblos (fl 39,90).

Op de 'Achterpagina' van NRC Handelsblad schrijft Frits Abrahams dagelijks een stukje over zijn belevenissen onder de mensen en hun weedom. Het zijn columns die vele beoefenaren van het genre tot voorbeeld kunnen strekken. Onder de titel Barre dagen werden ze door De Bezige Bij gebundeld (fl 29,90).

Marek Halter, zoon van een Poolse drukker en een jiddische dichteres, kwam na veel omzwervingen in 1950 in Frankrijk aan. Sindsdien woont hij daar, en schrijft. Zijn joodse achtergrond treedt in al zijn boeken op de voorgrond, zo ook in zijn laatste, De geheimen van Jeruzalem, een boek over een oeroud manuscript, dat al tweeduizend jaar bloed doet vloeien (De Prom; fl 49,95).

In De protocollen van de wijzen van Sion wordt de leugen verkondigd van een 'wereldwijde joodse samenzwering'. Het vervalste document werd rond 1900 in het geheim gefabriceerd door agenten van de tsaar. Het werd en wordt sindsdien gebruikt als wapen tegen de joden. De Israëlische juriste Hadassa Ben-Itto heeft een boek geschreven waarin ze afrekent met deze vervalsing. 'Dit is de geschiedenis van diegenen die het document hebben gemaakt en gebruikt, en het over de hele wereld hebben verspreid. Maar dit boek gaat ook over de mensen die de leugen als zodanig hebben ontzenuwd en weerlegd', schrijft ze in haar voorwoord. De Nederlandse vertaling, Anatomie van een vervalsing, is verschenen bij Aspekt (fl 69,95).

Aan het eind van de Eerste Wereldoorlog werd de wereld geteisterd door een enorme griep epidemie, waarvan veertig miljoen mensen het slachtoffer werden. Gina Kolata, wetenschapsjournalist van The New York Times, schijft in Griep (De Bezige Bij; fl 49,90) Het verhaal van de grote influenza epidemie van 1918 en de zoektocht naar het dodelijke virus, zoals de ondertitel luidt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden