ISBN
Fictie..
Frans proza: Elschottiaans, noemt Nijgh & Van Ditmar de nieuwe auteur Laurent Graff, een archivaris die aan discretie hecht, en wiens novelle De man die op reis ging (euro 14,90) werd vertaald door Han Meyer. De psychoanalyticus Philippe Grimbert schreef Een geheim (De Geus; euro 15,90), vertaald door Jan Versteeg, over een ziekelijk jongetje dat een grote broer verzint – en later hoort dat hij werkelijk een broer heeft gehad. Voor de historische roman De nacht der kalligrafen (vertaald door Irene Beckers; De Arbeiderspers; euro 14,95) baseerde kunsthistorica Yasmine Ghata (1975) zich op haar Turkse grootmoeder, die kalligraaf was.
Nederlands: de derde roman van Nicolien Mizee heet En knielde voor hem neer (Nijgh & Van Ditmar; euro 16,50). Al Galidi opent zijn roman Maanlichtmoerassen (Meulenhoff/Manteau; euro 17,95) met een ‘voorwoord voor iemand die niet van lezen houdt en dit boek heeft gekregen van een vriend die niet wist wat hij als cadeau moest kopen voor zijn verjaardag’. Al even opgewekt klinkt debutant en vader Toon van Mierlo in Het geluk van jonge vaders (Querido; euro 16,95).
De eerste roman van Pier Paolo Pasolini, Van een ding dromen, spelend in het Friuli van kort na de oorlog, werd vertaald door Jan Pieter van der Sterre (Sea Urchin; euro 11,50). Korte verhalen, met zelfgemaakte tekeningetjes, van Margaret Atwood in De tent (Prometheus; euro 17,95), vertaald door Servaas Goddijn.
Sinds 1983 zit de schrijver Judicus Verstegen (70) in een inrichting te Heiloo, verbeten tikkend aan een oeuvre waar niemand belangstelling voor heeft: in Zeg mijn lezers dat ik doorschrijf bundelde Joris van Casteren zijn Vrij Nederland-serie over vergeten schrijvers (Prometheus; euro 14,95).
Non-fictie
Een uitstekende analyse van het Irakese verzet, oordeelde Leo Kwarten in Cicero (17 maart) over Insurgent Iraq van de Italiaanse journaliste Loretta Napoleoni. Nu in een vertaling van Mieke Hulsbosch en Annoesjka Oostindiër: Terreurlegende Al-Zarqawi (De Arbeiderspers; euro 18,95).
In de geschiedenisserie van Waanders-boekjes verscheen Het Katholieken Boek, samengesteld door Herman Pijffers (euro 14,95). Gilles W.B. Borrie herzag zijn biografie uit 1973 Pieter Lodewijk Tak (1848-1907) – Een gentleman in een rode broek. Tak was actief in de vroege sociaal-democratie (Aksant; euro 25,-).
De Canadese historicus Modris Eksteins oogstte faam met zijn studie Lenteriten over de Eerste Wereldoorlog. In Op de loop – Een Letse familiekroniek onderzoekt hij aan de hand van zijn eigen geschiedenis de lotgevallen van Letland in de vorige eeuw (Mets & Schilt; euro 21,95).
Dick Bruna (Waanders; euro 29,95) van Joke Linders, Koosje Sierman, Truusje Vroland-Löb en Ivo de Wijs is een polsdikke hommage in beeld aan de grote Nijntje-schepper.
Hoe maakbaar is veiligheid?, onder redactie van Bart van Klink en Nicolle Zeegers, is een kritische weging, na een jaar, van de wet op de identificatieplicht (Papieren tijger; euro 10,-).
In Kogelharde spruiten (Prometheus; euro 9,99) doet Eugène Roorda een boekje open over Dirk van den Broek, wiens reclameadviseur hij was.
Filosoof Jos Kessels schreef Het poëtisch argument (Boom; euro 32,50), over het praktisch nut van de socratische methode.