ISBN

Fictie..

Van Gerrit Komrij verscheen Spaans benauwd (De Bezige Bij; euro 17,50) en een mini-bloemlezing uit de dikke Komrij, dus De dunne Komrij (Bert Bakker; euro 5,-).

Roeshoofd is de hoofdpersoon van een lang verhalend gedicht van Joost Zwagerman. Hij is vaste klant van T-mart, een 'melkweggrote uitdragerij' waar de klant Schepper is: Roeshoofd hemelt (De Arbeiderspers; euro 15,95).

De oude bard H.C. ten Berge publiceert Het vertrapte mysterie traditiegetrouw bij Meulenhoff (euro 16,50), maar is nu verhuisd naar Athenaeum-Polak & Van Gennep, waar hij de jongste is.

Het in 2000 verschenen autobiografische romandebuut van Dave Eggers werd alom bejubeld. Hoe hongerig wij zijn (Vassallucci; euro 19,95) is zijn eerste verhalenbundel. Daarin voert een zoektocht naar waarheid en liefde de lezer van Californië tot de Kilimanjaro.

De gelauwerde post-apartheidsschrijver Ivan Vladislavic zag na de verkiezingen van 1994 hoe de wijk Hillbrow in Johannesburg veranderde in een zwart getto en ten prooi viel aan verloedering, vertelde hij twee weken geleden in Cicero. Zijn lovend ontvangen roman The Restless Supermarket, nu vertaald als De rusteloze supermarkt (Contact; euro 21,90), gaat daarover.

Fouad Laroui schrijft zijn gedichten in het Nederlands. In zijn tweede bundel Hollandse woorden (Vassallucci; euro 13,95) komen vaderlandse verschijnselen aan de orde als het Concertgebouw, Dirk van den Broek en Thorbecke.

'Roken in Denderwindeke': dat moet een column van Campert zijn. 'Exhibitionistische zelfverrijking': die is van Mulder. Aan de hand van de bundeling CAMU 2004 (De Bezige Bij/de Volkskrant; euro 17,50) kan men het afgelopen jaar opnieuw doornemen.

In het 711 pagina's tellende Noordoostpassanten - 400 jaar Nederlandse verhaalkunst over Suriname, de Nederlandse Antillen en Aruba (Contact; euro 37,50) hebben Michiel van Kempen en Wim Rutgers verslagen, geschiedschrijving, reisverhalen (Nooteboom en Van Dis) en literair proza over de West bijeengebracht .

Non-fictie

Kees Slager en Karel Glastra van Loon vroegen SP-leider Jan Marijnissen waarop zijn linkse, 'nieuwe optimisme' is gebaseerd, nu Nederland en de rest van de wereld worden overspoeld door een 'neoliberale vloedgolf'. De antwoorden van Marijnissen, maar ook zijn twijfels en wedervragen zijn te vinden in Hoe dan Jan? (L.J. Veen; euro 12,-).

De historicus Elbert Toonen schreef enkele jaren geleden De glorietijd van de Russen onder L. Brezjnev. Zijn beschrijving van die periode heeft nu een vervolg gekregen in De Russische tragedie onder Gorbatsjov en Jeltsin (Aspekt; euro 27,95).

Verliefdheid is geen emotie, ontdekte de Amerikaanse antropologe Helen Fisher, maar een drift die even basaal is als honger. Fisher maakte scans van het brein van verliefde mensen en schreef er een boek over: Waarom wij liefhebben - De aard en chemie van verliefdheid (Contact; euro 29,95).

Piekeren is weer iets anders. Vooral vrouwen houden zich daarmee bezig, als we de Amerikaanse psychologe Susan Nolen-Hoeksema moeten geloven. In Piekerprinsessen - Doorbreek je negatieve gedachtegang (Archipel; euro 18,95) legt ze uit hoe dat komt en wat eraan te doen valt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden