ISBN

Fictie..

Het luizenpaleis is een roman van Elif Shafak (1971) over het hedendaagse Istanbul, vertaald door Margreet Dorleijn en Hanneke van der Heijden (De Geus; euro 22,50).

Het dagelijks leven in Suriname wordt opgetekend in de verhalen van debutante Marylin Simons (1959), die een apart Surinaams-Nederlands hanteert: Koorddanders (De Geus; euro 18,-).

Montgomery en Churchill waren vol lof over The Secret Battle (1919) van A.P. Herbert (1890-1971), nu vertaald door Fons Oltheten als De verborgen strijd (Vorroux; euro 26,-).

Zeruya Shalev voltooide vorig jaar haar nieuwe roman over de gevolgen van een scheiding, die uit het Hebreeuws werd vertaald door Willy Werkman als De tweede familie (Cossee; euro 22,90).

‘Zolang het tolt vliegt het redelijk: liefde, een frisbee,’ Uit: Hout (521; euro 16,90), Bas Bellemans tweede bundel. En Hoe ik mijn horloge stuksloeg is een mengsel van fictie en autobiografie van Joris Note (De Bezige Bij; euro 19,90).

De Duitse schrijfster Barbara Honigmann doet in Een hoofdstuk uit mijn leven, vertaald door John Breeschoten, verslag van het leven van haar moeder: joods, communistisch en getrouwd met de beroemde Britse dubbelspion Kim Philby (Contact; euro 18,90).

Non-fictie

Voor de oorlog beroemd, na de oorlog genegeerd, en pas na zijn zelfmoord in 1989 wereldberoemd: Sándor Márai – Een leven in beelden is een korte biografie van Ernö Zeltner, vertaald door Hans Driessen en Marion Hardoar (Wereldbibliotheek; euro 24,50). In De dochter van een gazan schetst Madelon de Keizer de Nederlandse samenleving in de jaren 1900-1930 met de schrijfster Carry van Bruggen als gids (Bert Bakker; euro 19,95).

Sigmund Freud zelf in psychoanalyse. Hij onderdrukte zijn arstieke verlangens, beweert Lesley Chamberlain in De verborgen kunstenaar (Atlas; euro 24,90), vertaald door Frans van Zetten.

Reisboeken: Mijn Drenthe van Gerrit Jan Zwier (Atlas; euro 19,90), en Waar is de Muur – Verhalen over Berlijn van NOS-correspondente Margriet Brandsma (Conserve; euro 17,-).

Hoe het de bijna duizend Burgemeesters in oorlogstijd verging, beschrijft historicus Peter Romijn (Balans; euro 45,-).

De schildpad en de eendagsvlieg van Volkskrant-sportredacteur Robèrt Misset (Tirion; euro 16,95) bevat stukken over vaderlands toptennis.

Angelika Giessen vertaalde de biografie Angela Merkel van Gerd Langguth (Nieuw Amsterdam; euro 22,50).

‘Het is gewoon pure afpersing’, zegt vastgoedmagnaat Willem Endstra (in 2004 geliquideerd) tegen de recherche over zijn criminele connecties: De Endstra-tapes (Nieuw Amsterdam; euro 14,95) is ingeleid door Bart Middelburg en Paul Vugts.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden