ISBN

'Hoe slecht de mensen over het algemeen ook over mij spreken - het is mij beslist niet ontgaan wat voor slechte naam de zotheid heeft bij de grootste zotten - toch ben ik het, ík zeg ik, die door mijn goddelijke macht goden en mensen aan het lachen brengt.' Dat...

Onder de titel Het vroege werk verscheen een dikke verzamelbundel van Jan Wolkers' boeken - van Mattekeesjes en Serpentina's petticoat tot De walgvogel en De kus (Meulenhoff; fl 75,-).

In de Spaanse Bibliotheek van Menken, Kasander & Wigman is een derde boek van Josefina Aldeco (Burgos, 1926) opgenomen: De kracht van het lot. Het boek maakt deel uit van een trilogie, waarin de lezer de lotgevallen van een vrouw tijdens de Spaanse Burgeroorlog, in Mexicaanse ballingschap en in Spanje na de dood van Franco meemaakt (fl 39,50).

'In een dichtbundel hoort eigenlijk geen proza', schrijft Patty Scholten in Een tuil zeeanemomen (Atlas; fl 29,90). In dit geval kon het niet anders, omdat ze moet uitleggen wie de man is, aan wie ze haar 'sonnettencyclus' wijdt: Rumphius, een zeventiende-eeuwse natuuronderzoeker, die onder meer Het Amboinsche Kruid-boek en D'Amboinsche Rariteitkamer schreef.

In Assepoes - Een lied van vertrouwen geeft Pamela Koevoets haar lezing van het aloude verhaal, waarin Assepoes wordt opgescheept met 'een aarzelende vader, een hebzuchtige stinkendgemene stiefmoeder en twee verwende krengen van zusjes'. Michiel Romeyn illustreerde (De Bezige Bij; fl 39,90).

Nieuwe poëzie van Maarten Doorman (filosoof, gesprekspartner van Zeeman met boeken) werd door zijn uitgever uit een uiterst fragiel, schreefloos lettertje gezet. Die typografie is misleidend: de gedichten in Kloppend heden zijn sterk genoeg om een zwaardere druk te kunnen velen (Bert Bakker; fl 31,95).

Hermann Grab werd in 1903 geboren in Praag. In 1939 ging hij - op de vlucht voor de nazi's - naar Parijs, en later naar New York. Toen hij in 1949 overleed, liet hij de wereld een handvol geschriften na. Daarvan zijn Het stadspark en Bruiloft in Brooklyn nu vertaald (Athenaeum-Polak & Van Gennep (fl 45,-).

Karel van Miert (Turnhout, 1942) was Europees commissaris voor het concurrentiebeleid. Tegenwoordig is hij president van de universiteit van Nijenrode en commissaris bij Philips. In Mijn jaren in Europa - Herinneringen van een eurocommissaris vertelt hij over zijn strijd tegen 'nationale belangengroepen' en 'machtige concerns', die probeerden de Europese concurrentieregels te omzeilen (Lannoo; fl 49,50).

In De kinderen van Arthur schrijft Kristien Hemmerechts over tien Belgische kinderen, allemaal geboren in 1957, die elke zeven jaar door de programmamaker Arthur Goemare voor de Vlaamse omroep zullen worden geïnterviewd (Atlas; fl 39,90).

De beroemde Mémoires d'Outre-tombe (Memoires van over het graf; Meulenhoff; fl 65,-) van François-René de Chateaubriand zijn in bekorte vorm vertaald door Frans van Woerden, die ook een biografie aan de Franse auteur wijdde: Haal ik de eeuwigheid wel? (Meulenhoff; fl 39,50).

Het verschil heet de zevende roman van Monika van Paemel. Als drie mannen en een vrouw naar de Balkan reizen, komen recente oorlogsgruwelen en het verleden van de Balkan tot leven (Meulenhoff; fl 27,50).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden