ISBN

Nicolien Mizee debuteerde drie jaar geleden met de roman Voor God en de Sociale Dienst. Nu is er de opvolger Toen kwam moeder met het mes (Nijgh & Van Ditmar; euro 15,95)....

'Ik kom ervoor uit, ik heb ook als ochtendblad De Telegraaf, omdat ik zo nu en dan Jacques Gans wil lezen', schreef dichtersvorst A. Roland Holst eind jaren zestig. Voor die krant schreef Gans, overleden in 1972, 'impressies', vaak over zijn geliefde waddeneiland Vlieland. Uitgeverij De Prom bundelde die stukjes, onder de titel Bladstil op Vlieland (euro 14,50).

Martin Bril kwam graag in broodjeszaak Het Balkje, in het centrum van Amsterdam. Twee jaar geleden ging de zaak failliet, maar aan Bril, die de smerende broers Len en Bob vaak opvoerde in zijn columns, heeft dat niet gelegen. Ze zijn nu vereeuwigd in Twee broers en een broodjeszaak (Uitgeverij 521, euro 12,50).

'Als de tuin er niet was, zou een Duitse zondag verschrikkelijk zijn, maar op die dag gaat er een zucht van opluchting door de tuin en is het er nog vrediger dan anders, omdat er niemand staat te harken of te vegen, er zijn alleen maar bloempjes en fluisterende bomen'. Elisabeth von Arnim (1866-1941) schreef 'tuinliteratuur'. In Elizabeth en haar Duitse tuin bracht ze een ode aan de plek die haar het liefst was. Uitgeverij Gianotten brengt dit boek nu in vertaling uit, met een voorwoord van Sarah Hart (euro 18,50).

'Het gaat in de kunst niet meer om het werk', vindt Peter Klashorst. 'Het enige waar het nu om draait, is het privé-leven van een kunstenaar.' De biografie King Klashorst (Vassallucci; euro 16,50) van Nieuwe Revu-redacteur Robert Vuijsje is niet alleen een openhartig verslag van het turbulente leven van de kunstenaar, tevens wordt Klashorst geportretteerd mét zijn generatie. Vuijsje sprak met zijn vrienden, met Joost Zwagerman, Martin Bril, Jurriaan van Hall en Ellen ten Damme.

De kunst van het vliegen is een kleine, autobiografische novelle van de in Amsterdam wonende Britse schrijfster Jan Michael. Bij een vrouw en bij haar vriend wordt kort na elkaar kanker geconstateerd. De vrouw neemt zich voor van het leven te blijven genieten, de man legt een andere weg af (euro 16,50).

In De hemel van de paus - Michelangelo en de Sixtijnse kapel (De Bezige Bij; euro 24,90) beschrijft Ross King in geuren en kleuren Michelangelo's worsteling met de samenstelling van pigment en pleisterwerk van zijn meesterwerk in de Sixtijnse kapel in Rome, en zijn bittere concurrentiestrijd met Rafaël, die de nabijgelegen pauselijke vertrekken aan het schilderen was. Eerder schreef Ross in De koepel van Brunelleschi over de Florentijnse Santa Maria del Fiori.

In De omzwervingen van Baldassare - 1666, Het jaar van de antichrist (De Geus; euro 25,-) roept Amin Maalouf een intens tijdsbeeld op van de tweede helft van de 17de eeuw. Boekverzamelaar en handelaar in curiositeiten Baldassare Embriaco gaat vanuit Libanon op zoek naar een zeldzaam boek dat hij even in zijn bezit heeft gehad maar weer is kwijtgeraakt. Het gaat om Le Centième Nom, dat de honderdste naam van Allah zou onthullen, als aanvulling op de 99 namen die in de Koran worden opgesomd.

'Latijn voor de geleerden, Frans voor de hogere kringen, Nederlands voor de rest: dat is drietaligheid.' In Drietaligheid (Uitgeverij Voltaire; euro 22,65) zoekt Jan Pieter Guépin uit waarom die drietaligheid op alle gebieden van het Nederlandse culturele leven van belang was. 'Men sprak Latijn in de collegebanken, een mengelmoes van Frans en Nederlands in de salons en de officieren gaven in het Frans bevel aan hun soldaten.'

In Homo Academicus (Acco; euro 35,50) schrijft Pierre Bourdieu de geschiedenis van zijn eigen wereld, het Franse universitaire systeem van de jaren 1950 en 1960, en zoekt hij de structurele oorzaken van de interne crisis die dit systeem doormaakte en die tot uitbarsting kwam in mei 1968.

God speelt een grote rol in het dagelijks leven - of we hem nu zoeken, verwerpen of ontkennen. In Geloofsartikelen (Meulenhoff/de Volkskrant; euro 10,-) interviewen Sander van Walsum en Janny Groen een aantal Nederlanders over religie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden