ISBN

Fictie..

Reiziger naar het Oosten, toneelcriticus, Heine-vertaler, schrijver van een klein, groots oeuvre en de laatste vijftien jaar van zijn leven geestesziek: Grd de Nerval (1808-1855), pseudoniem van Grd Labrunie, bedigde zijn bestaan door zich op te hangen in de Parijse rue de la Vieille Lanterne. Edu Borger maakte een keuze uit het autobiografisch proza en de correspondentie van Nerval: Het treurige beroep van schrijver (De Arbeiderspers; ¬ 27,50).

Bij Wagner & Van Santen verscheen in vertaling poe van de Amerikaanse Elizabeth Bishop (Verliezen is een kunst; ¬ 26,50), de Schot Don Paterson (In zo'n intieme ballingschap; ¬ 15,50), en de Spanjaard Jose Angel Valente (De compositie van de stilte; ¬ 34,50).

In de roman Een leven voor de koningin van Carlie Stijnen heeft Maria er genoeg van steeds maar troost te bieden. Ze eist haar sterfelijkheid terug (De Arbeiderspers; ¬ 16,95). Van Jan Wijnen verscheen het debuut met korte verhalen Het kwade amen (Nijgh & Van Ditmar; ¬ 14,90). De berging van de Russische duikboot de Koersk speelt een rol in de tweede roman van Albertine Sterk, Weduwen huilen niet (Prometheus; ¬ 14,95).

Olaf Olafsson (1962) is vicechairman van Time Warner Digital Media in New York en bestsellerauteur in IJsland. Zijn roman De nacht in (Nijgh & Van Ditmar; ¬ 17,50) gaat over Christian Benediktsson, butler bij de krantenmagnaat William Randolph Hearst, en voorheen echtgenoot en zakenman te IJsland. Vertaald door Ronald Cohen.

Non-fictie

Slechts acht jaar nadat hij van de mulo kwam, presenteerde Boudewijn Bich zelfs tegenover zijn naaste vrienden als dubbelvoudig doctorandus. Hoe kon dit? Op deze en de vele andere raadselen in het bestaan van de reislustige auteur, die stierf in 2002, poogt Frans Mouws een antwoord te vinden in Weg uit Wassenaar een tocht door het leven van Boudewijn BAspekt; ¬ 17,95).

Woensdag aanstaande vindt in zaal de Amstel van het VU medisch centrum te Amsterdam het jaarlijkse symposium plaats over 'Literatuur en geneeskunde'. Thema is pijn, en zo heet ook het boek dat het symposium begeleidt: Pijn Over literatuur en lijden (De Tijdstroom; ¬ 29,-). Met bijdragen van onder anderen Bram Bakker (psychiater), Ivan Wolffers (arts), Marion Bloem (vrouw van een arts), Willem Brakman (schrijver en voormalig bedrijfsarts), Toon Tellegen (schrijver en huisarts) en Rogi Wieg (dichter, schilder, en pati van Bram Bakker).

Vijftien jaar was Felix Valk, tijdens de Slag om Arnhem. Na zijn overlijden in 1999 werden in de nalatenschap twee schoolschriften aangetroffen, met zijn Schaarsbergense dagboekaantekeningen uit die jaren. Dolph Kohnstamm, hoogleraar ontwikkelingspsychologie, bewerkte het dagboek van de 'gewone jongen' Felix Valk voor de boekuitgave Scholier in oorlogstijd 1943-1945, Arnhem-Veluwe (Kontrast; ¬ 13,95).

BBC-producente Deborah Cadbury beschreef het tragische verhaal van Lodewijk XVII, de favoriete zoon van koningin Marie-Antoinette die op zijn tiende in 1795 zou zijn overleden. Of was hij gevlucht? De oplossing staat in De verdwenen koning van Frankrijk (Bert Bakker; ¬ 19,95), vertaald door Han van der Vegt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden