ISBN

Vladimir Nabokov schreef behalve zijn fenomenale romans ook gedichten. Toen hij in 1977 overleed, was hij doende met een definitieve uitgave van zijn poëzie in het Russisch....

In De verveling van de keeper schrijft de Vlaming Dimitri Verhulst over Zarcko Vandegeneugten, de beste doelman uit de geschiedenis, maar niemand die het weet (Contact; euro 14,90). Verhulst publiceerde eerder de verhalenbundel De kamer hiernaast.

De historica Bianca Stigter, filmredacteur van NRC Handelsblad, schrijft in Goud uit stro (Contact; euro 14,90) over het lichaam zoals dat zich in werkelijkheid of in de kunst toont, soms mooi, zoals dat van Marilyn Monroe of Marco van Basten, soms lelijk.

De Amerikaan Allen Kurzweil laat in zijn roman Bibliotheek van de misleiding (Anthos; euro 24,90) de bibliothecaris Alexander Short naar geheimzinnige voorwerpen zoeken, die met het leven van een achttiende-eeuwse uitgever te maken hebben.

Brood en spelen is een nieuw boek van Bart Chabot (Nijgh & Van Ditmar; euro 24,95). Het is tevens het derde deel van de biografie die Chabot over de rockzanger Herman Brood schrijft.

De Amerikaan Glen David Gold schreef de roman Carter Beats the Devil, die zal worden verfilmd, met Tom Cruise in de hoofdrol. Bij De Bezige Bij verscheen de vertaling, Carter klopt de duivel (euro 27,50).

'Beevors boek is een uiterst nuttige aanvulling op de eerdere boeken over Berlijn 1945', schreef Henk Strabbing in zijn recensie voor Cicero over Berlin - The Downfall 1945 van de Britse schrijver Antony Beevor. De Nederlandse vertaling, Berlijn - De ondergang 1945, verscheen bij Balans (euro 27,-).

Wide Open heette de roman waarmee de Engelse Nicola Barker in 1998 van zich deed spreken. Onder de titel Vergeten eiland verscheen het boek bij Bert Bakker (euro 19,95). Barker vertelt over vijf bijzondere mensen, bijeen op een bijna verlaten eiland.

Kinderboekenschrijfster Joke van Leeuwen vertelt in haar roman voor volwassenen, Vrije vormen (Querido; euro 14,90), over een vrouw, Dok, wier leven angstig spannend wordt nadat ze een buitenlandse vrouw in huis heeft genomen .

Pierre Heijboer belooft nieuwe feiten in Doemvlucht - De verzwegen geheimen van de Bijlmerramp (Het Spectrum; euro 19,95).

Zoekmachines is een nieuwe bundel poëzie van Ruben van Gogh (Prometheus; euro 14,50). Zijn zoekmachines geven geen antwoorden, maar maken dat je blijft zoeken.

Volgens Al Galidi, afkomstig uit Irak en schrijver van de verzameling columns Dagboek van een ezel (De Arbeiderspers; euro 12,-), is de poëzie in Nederland dood. Hij hield daarmee rekening bij het schrijven van De fiets, de vrouw en de liefde, een bundel poëzie, die nu eens niet voor heel oude vrouwen is (De Arbeiderspers; euro 14,95).

In september 1991 verbleef de Engelse studente Charlotte Hobson een jaar in Voronezj, een stad ten zuiden van Moskou. Het was een turbulente tijd. De tanks reden door de straten. Het communisme stortte in. Hobson sprak met vele jonge mensen over hun leven en verwachtingen. In Zwarte aarde geeft ze een indruk van de verwarring en ontworteling in het voormalige Sovjet-rijk (Atlas; euro 16,50).

Net als haar man, A.F.Th. van der Heijden, wilde Mirjan Rotenstreich graag schrijven. Het werd de roman Salieristraat no. 100, waarin zij over een jonge zwangere vrouw, Battikwa Rotstein, vertelt. Rotstein ontdekt steeds vreselijker dingen. Ze komt uit bij haar eigen joodse familiegeschiedenis (Querido; euro 25,-).

Het boek der illusies is de tiende roman van de Amerikaan Paul Auster. Hij vertelt daarin over een professor, die door een vliegtuigongeluk zijn vrouw en twee zoontjes heeft verloren. Na maanden van rouw ziet hij een filmfragment uit de tijd van de stomme film met de komiek Hector Mann. Hij moet lachen. Daarna verdiept hij zich in Manns werk en schrijft een studie over hem. Er meldt zich een vrouw, die zegt dat de komiek nog leeft (De Arbeiderspers; euro 17,95).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.