ISBN

Fictie..

In een mooie vormgeving, met tekeningen van Erwin de Vries, verscheen bij In de Knipscheer de nagelaten bundel Twaalf balladen (euro 19,50) van de oud-rechter en schrijver Hugo Pos (1913-2000).

Hoe de Poolse regisseur Malinowski voor ophef en rumoer zorgt in het Delftse amateurgezelschap SSAV, dat voor een jubileumproductie professioneel uit de hoek wil komen, daarover handelt de roman Mijn Hamlet! (F & N Eigen beheer; euro 15,-) van Jan van der Mast, die in 1994 debuteerde bij SUN.

Na de uitgave van Alle verhalen bij De Prom is collega Veen zo verstandig ervoor te zorgen dat vijf romans van Willem G. van Maanen (Constantijn Huygensprijs 2004) weer leverbaar zijn: Met de hand op het hart (euro 27,50).

Non-fictie

De stad stoot dieren af en trekt ze aan. In Stadse beesten (Bas Lubberhuizen; euro 22,90) belicht de Amsterdamse stadsbioloog Remco Daalder de dierenwereld in de stedelijke omgeving van Amsterdam, van bosolifanten tot gierzwaluwen en halsbandparkieten, met veel mooie plaatjes.

De Boekenweek loopt morgen ten einde. Op de valreep nog iets over de vaderlandse geschiedenis. In de reeks 'Geschiedenis in verhalen' van uitgeverij Van Gennep verscheen een viertal nieuwe delen. Journalist Kees Slager belicht De Zeeuwse geschiedenis, historicus Wim Coster die van Overijssel, historica Mariska Vonk deed Utrecht en schrijfster/redacteur Mariëlle Hageman Amsterdam. Prijs per deel euro 16,90.

Over geschiedenis buiten de landsgrenzen gaat 1812 - Napoleons fatale veldtocht naar Moskou van de Amerikaanse historicus Adam Zamoyski (Balans; euro 27,50). Zamoyski baseerde zich voor een belangrijk deel op ooggetuigeverslagen van soldaten en burgers. De gezaghebbende Amerikaanse historicus John Lukacs schreef Vijf dagen in Londen - Mei 1940 (Mets & Schilt; euro 25,-), over het Britse oorlogskabinet van Churchill dat van 24 tot en met 28 mei 1940 vrijwel onafgebroken vergaderde over de vraag: moeten we vredesonderhandelingen aanknopen met Hitler of doorvechten tot de dood erop volgt? Bij Bert Bakker verscheen Op schoot bij Hitler (euro 18,95) waarin Irmgard A. Hunt (1934) vertelt over haar jeugd in Berchtesgaden, omringd door nazi-sympathisanten, onder wie haar ouders.

In Een ijskoude doorbraak (Elmar; euro 17,50) beschrijft zeezeiler Henk de Velde zijn 'onmogelijke reis' langs de minst bevaren route naar het oosten, boven Siberië langs. Hij kwam vast te zitten in het ijs en de Russische bureaucratie, overwinterde in Tiksi, een pooldorp aan de Laptev Zee, waar een verslaggever van de Volkskrant hem opzocht, en keerde onder barre omstandigheden terug naar Nederland.

In de jaren zeventig van de vorige eeuw leek een wereldrevolutie voor de deur te staan. Links-radicalen wachtten op de grote omwenteling. Die niet kwam. Het leidde tot politieke frustratie, maar werd ook als een bevrijding ervaren van te hoog gespannen verwachtingen. Journalist en filosoof Antoine Verbij beschrijft deze geschiedenis in Tien rode jaren - Links radicalisme in Nederland 1970-1980 (Ambo; euro 16,95).

J. Rentes de Carvalho, Portugees en Nederlander, universitair docent en schrijver, bezweert in zijn dagboeknotities, Er is hier niemand (Atlas; euro 18,50), zijn angst voor de ouderdom, en verschaft inzicht in zijn waardering voor het verleden en in zijn lust tot leven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden