ISBN

'Het rijke roomse leven', eerder dit jaar te bezichtigen in het Utrechtse Museum Catharijneconvent, heeft zijn neerslag gekregen in Memoriale - Een eeuw katholiek leven in Nederland (Waanders; ¿ 85,- tot 1 januari, daarna ¿ 115,-)....

De Zweedse hoogleraar in de ideeën- en wetenschapsgeschiedenis Karin Johannisson onderneemt in Het duistere continent - Dokters en vrouwen in het fin-de-siècle (Van Gennep; ¿ 54,90) een cultuurhistorische verkenningstocht naar de ontwikkeling van het vrouwelijk ziektebeeld in de negentiende eeuw.

De man in zijn hemd - Over kleren voor heren (Balans; ¿ 34,90), geschreven door Nicolaas Klei en Marieke Cobelens, bevat bijna dertig speelse schetsen uit de historie van het kostuum sinds eind zeventiende eeuw. Alles wordt uiteengerafeld, van de herkomst van het woord 'colbert' tot de toekomst van de pyjama.

Voor Bert Bakker vertaalden Inge de Heer en Johannes Jonkers Portret van een dame (¿ 39,90), de eerste grote roman van Henry James uit 1881. De gefortuneerde Isabel Archer wijst aanzoeken af, maar vergist zich in de man van haar keuze. 'Een kloof had zich tussen hen geopend en daar overheen keken ze elkaar aan met een blik die de wederzijds geleden teleurstelling uitdrukte.' Verfilmd door Jane Campion (The Piano); in januari in de bioscoop. Van de Amerikaanse historicus Sheldon M. Novick verscheen de biografie Henry James - The Young Master (Random House; import Nilsson & Lamm; ¿ 68,80).

Een boek om te lezen, maar vooral ook om in te kijken is Een leeuwerik boven een weiland, een keuze uit de gedichten van K. Schippers, die dit jaar de P. C. Hooftprijs kreeg. Onder zijn blik verandert wat hem ook maar opvalt in zijn omgeving in een vorm van poëzie, waarin zijn verwondering vaak de gestalte aanneemt van een vondst. Daarbij gaat het niet alleen om woorden, maar ook om 'plaatjes', illustraties, foto's en ander beeldmateriaal, waarvoor de geschiedschrijver van het Hollandse dadaïsme een bijzonder oog blijkt te hebben (Querido, ¿ 39,90). Tegelijkertijd verscheen van Schippers een nieuwe roman, Poeder en wind. Een bijna 70-jarige vrouwelijke veilingmeester mag een week lang weer zo jong zijn als een vrouw op een zeventiende-eeuws portret (Querido; ¿ 45,-).

Th.A. Sontrop (1931) debuteerde in 1962 als dichter met de bundel Langzaam kromgroeien, die begint met het veel geciteerde vers 'De eikel spreekt'. Daarna volgden Marmerkijker (1971), Het alfabet (1975) en 'ongebundelde gedichten', maar het oeuvre bleef klein. Waarschijnlijk lieten de spraakmakende daden van Sontrop als uitgever, tot 1993 als directeur van De Arbeiderspers, hem te weinig tijd. Zijn héle werk, Gedichten 1962-1996, verscheen in een mooie gebonden editie bij Meulenhoff (¿ 49,90).

E. Annie Proulx begon op latere leeftijd te schrijven, maar werd in korte tijd wereldwijd een 'succes-auteur', wat weer eens bleek uit de jubelende ontvangst van haar jongste roman Accordion Crimes. Onder de titel Accordeon misdaden kwam de vertaling, door Regina Willemsen, uit bij De Geus (¿ 59,90). De Canadese schrijfster Margaret Atwood oogstte mooie kritieken met haar voor de Bookerprize genomineerde roman Alias Grace, die door Gerda Baardman en Tjadine Stheeman werd vertaald. Gebaseerd op een waar gebeurde geschiedenis: de moord die de 16-jarige Grace Marks en haar vriend pleegden op haar baas en diens minnares (Bert Bakker; ¿ 49,90).

De Bezige Bij publiceerde de met de Prix Médicis bekroonde roman De verleiding van de onschuld van Pascal Bruckner (vertaald door France Guwy; ¿ 42,90). Bij Bert Bakker verscheen een vertaling (door Bob de Nijs) van de vijftiende-eeuwse ridderroman Curial, die met Tirant Lo Blanc tot de hoogtepunten van de klassieke Catalaanse literatuur wordt gerekend (¿ 49,90).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden