ISBN

De vierde hand heet de nieuwste roman van de Amerikaanse schrijver John Irving. Het verhaal begint, zoals gebruikelijk bij hem, nogal bizar....

De Amerikaanse schrijver David Leavitt vertelt in de roman Martin Bauman over de gelijknamige schrijver, die in de jaren tachtig deel uitmaakt van de literaire wereld in New York. Hij aarzelt om zijn seksuele geaardheid te doen blijken en is zeer onder de indruk van een oudere collega, Stanley Flint (De Harmonie; fl 42,53).

De Franse schrijver Michel Houellebecq, een belófte na de publicatie van De wereld als markt en strijd, en een geslaagd man na het succès fou van de roman Elementaire deeltjes, heeft in een nieuw boek, Lanzarote (De Arbeiderspers; fl 49,80), het bekende toeristeneiland tot onderwerp gekozen. In twee delen - het ene met tekst, het andere met foto's - vertelt hij z'n verhaal over de seksuele belevenissen van z'n verteller met twee Duitse lesbiënnes, en toont hij de droge, met cacteeën bezaaide aarde van het toeristenparadijs.

De Amerikaan Chris Adrian (1971) is dokter en hij schrijft. Hij specialiseert zich als chirurg in Virginia en vorig jaar publiceerde hij zijn eerste roman: Gob's Grief. In de vertaling heet het boek De machine van Gob (Querido; fl 47,50). Adrian vertelt over twee denkbeeldige zoons van de negentiende-eeuwse feministe Victoria Woodhull, die president van de Verenigde Staten wilde worden. Een van de jongens sterft in de Burgeroorlog. De ander wordt arts en wil een machine bouwen om z'n broer weer tot leven te wekken. Behalve de Burgeroorlog, gebruikt Adrian andere gebeurtenissen uit de Amerikaanse geschiedenis om z'n overvolle verhaal - ook de dichter Walt Whitman komt nog even langs - mee te stofferen.

Van de nieuwe vertaling die Barber van de Pol van de Don Quichot maakte, werd door Querido een paperbackuitgave uitgebracht (fl 55,09), terwijl tegelijk Een man wordt ouder van Italo Svevo, de Verzamelde verzen van J.H. Leopold en de Verzamelde gedichten van J.C. Bloem in goedkope edities (fl 25,-) opnieuw werden gepubliceerd.

De Amerikaanse wetenschapsjournalist John Simmons heeft een rangorde samengesteld van de honderd meest invloedrijke wetenschappers uit heden en verleden. De top-100 van wetenschappers kwam vier jaar geleden uit. Bij Het Spectrum is nu een goedkope herdruk (fl 31,95) verschenen.

'Dit boek gaat niet over de dood, maar over de verwerking van de dood in de klassieke muziek op vele manieren.' Dit schrijft Emanuel Overbeeke in zijn inleiding van Zwanenzangen - Klassieke componisten en de dood (de Prom; fl 29,95). Bij muziek en dood denkt men allereerst aan requiems, waarvan er tot 1970 circa duizend werden gecomponeerd. Maar ook in cantates, opera's en oratoria komt de dood voor. Overbeeke schrijft over het gregoriaans, en over de componisten Monteverdi, Bach, Mozart, Schubert, Verdi, Mahler en Stravinsky.

Een jaar geleden werd de Duitstalige literaire wereld op aangename wijze verrast door de roman Hampels Fluchten van de toen nog onbekende auteur Michael Kumpfmüller. In deze roman wordt de jongste Duitse geschiedenis en met name die van de Duitse deling verteld aan de hand van het leven van de familie Hampel. Heinrich Hampel is een bedddenverkoper die denkt de verkoop van bedden te kunnen bevorderen door zijn vrouwelijke klanten te verleiden. In 1962, een jaar na de bouw van de Berlijnse Muur, vlucht hij naar de DDR, waar deze nietsnut en bedrieger steeds verder in de versukkeling raakt. De Nederlandse vertaling, Lotgevallen van een beddenverkoper, is verschenen bij Ambo (fl 59,50).

In 1942 besloot de Japanse legerleiding dat er een spoorlijn moest komen van Birma naar Thailand. Onder onmenselijke omstandigheden moesten dwangarbeiders en krijgsgevangenen deze beruchte Birma-lijn aanleggen. Meer dan honderdduizend mannen kwamen hierbij om het leven. Ook Nederlanders moesten aan deze spoorlijn werken. Fragmenten uit de dagboeken van elf Nederlandse gevangenen staan in De Birma-Siam spoorlijn (Bert Bakker; fl 49,50), een nieuw boek in de serie 'De Japanse bezetting in dagboeken'.

De Franse historicus Jacques Le Goff heeft enkele jaren geleden een boek geschreven over Sint-Franciscus (1182-1226), de stichter van een orde van bedelmonniken. Goff schrijft in het voorwoord van Sint-Franciscus van Assisi (Wereldbibliotheek; fl 45,-) dat de heilige een 'ecologische dimensie' aan de christelijke spiritualiteit heeft toegevoegd, want hij is de 'uitvinder van een middeleeuwse ontvankelijkheid voor de schoonheid van de natuur'.

De profeten - Joodse en christelijke legenden uit de oudheid (Athenaeum-Polak & Van Gennep; fl 39,12) is een vertaling, door Pieter W. van der Horst, van de Vitae prophetarum, waarin eeuwen geleden de belangrijkste legenden over de profeten uit het Oude Testament werden opgetekend. Het gaat onder meer over Jesaja en Jeremia.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden