ISBN

Fictie..

Het dagboek van een zwerver annex parttime-filosoof vormt detweede roman van Daan Remmerts de Vries: Zo zal ik bij je zijn (Prometheus; euro 19,95). De tweede roman van Jeroen Theunissen heet Het einde (Meulenhoff/Manteau; euro 18,95), de derde van Ibrashim Selman Tedere zielen (Prometheus; euro 18,95). De tweede van oud-Bijlmerbewoner Michiel van Kempen, Vluchtwegen (De Geus; euro 19,90), speelt in de Bijlmer.

Poëzie: Focus is de eerste bundel van podiumdichter Bernard Wesseling (Nieuw Amsterdam; euro 14,90); Zwerfmotief van Hester Knibbe is deel 116 in de Slibreeks (Stichting CVBK; euro 9,-).

Vertaald: De nachtwacht van Sarah Waters (Nijgh & Van Ditmar; euro 19,90), door Marion Op den Camp. De Granta-uitgave met adoption stories van onder anderen A.M. Homes en Tama Janowitz is vertaald door Joris Vermeulen: Familie gezocht (De Bezige Bij; euro 19,90). Alessandro Baricco maakte een eigentijdse bewerking De Ilias van Homerus, vertaald door Manon Smits (De Geus; euro 18,90); en de ode aan het onherbergzame Ligurië, De woorden de nacht van Francesco Biamonti, werd vertaald door Mieke Geuzebroek en Pietha de Voogd (Van Gennep; euro 17,90). Gerard Woodward gebruikte zijn turbulente jeugd – moeder was lijmsnuiver, broer alcoholist – als verhaalstof in Ik ga naar bed als de zon schijnt, vertaald door Robert Dorsman (De Geus; euro 19,90).

Cultuurfilosoof Martien Schreurs bouwde zijn proefschrift om tot Literair laboratorium, waarin hij Salman Rushdie en Harry Mulisch ziet als ‘postmoderne opvoeders’ (SUN; euro 25,-).

Non-Fictie

Halverwege filosofie en geschiedenis schreef de Amerikaanse journalist James R. Gaines Een avond in het paleis van de rede, een mentaliteitsgeschiedenis aan de hand van de ontmoeting tussen de oude Johann Sebastian Bach en de verlichte koning Frederik de Grote (De Arbeiderspers; euro 19,95). Meer wijsgeren in de Maand van de Filosofie: de Franse filosoof Jacques Derrida behandelt in De gave van de dood het aanvaarden van de dood en de voorstelling die wij ons van de dood maken (Klement/Pelckmans; euro 23,95). Filosoof Ruud Welten vraagt zich aan de hand van de Franse denkers Merleau-Ponty, Sartre en Camus af of terreur te verantwoorden is en terrorisme te begrijpen. Zijn boek heet Zinvol geweld (Klement; euro 18,95).

Onder de kleine geschiedenis valt Rudie Kagies De eerste neger, de uitgebreide herdruk van een eerder in 1989 verschenen boek (Mets & Schilt; euro 25,-). Nog kleinere geschiedenis is De dood van een onderduiker, waarin journalist Eric Slot zegt te ontzenuwen dat cineast Louis van Gasteren een verzetsdaad pleegde toen hij in 1943 de onderduiker Walter Oettinger doodsloeg (Mouria; euro 16,90).

‘Echte heiligen voor postmoderne tijden’, staat boven het persbericht dat hoort bij De hand van God van Jacobus de Voragine – De mooiste heiligenlevens uit de Legenda Aurea. Iedere dag zijn eigen heilige, uitgekozen en vertaald door Vincent Hunink en Mark Nieuwenhuis, met bidprentje (Athenaeum-Polak & Van Gennep: euro 19,95).

‘Tekent zich in Nederland een nieuwe scheidslijn af, ditmaal rond religie?’ Dat is de eerste zin van de artikelenbundel Ongewenste goden – De publieke rol van religie in Nederland, samengesteld door Trouw-redacteur Marcel ten Hooven en filosoof Theo de Wit (Sun; euro 21,90).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden