ISBN

In zijn memoires vermeldt Giacomo Casanova dat Lucia een van de weinige vrouwen is die hem onrecht hebben aangedaan. Hij was 17, zij 14....

Welkom thuis (Wereldbibliotheek; euro 14,90) is de tweede roman van Arjaan van Nimwegen, die vorig jaar opvallend debuteerde met Van Tol kijkt om. In de nieuwe roman ziet een onverstoorbare optimist, werkzaam in de pornofilmbranche, zijn geluk uit handen vallen.

In 2002 schreef Anna Enquist het Boekenweekgeschenk, De ijsdragers. Het is het verhaal over het kille huwelijk van Nico en Loes van der Doelen, wier dochter van huis wegliep en nooit meer iets liet horen. Bij De Arbeiderspers verscheen deze roman nu in een handelseditie (euro 14,95).

In Rusland in gijzeling - De dramatische afloop van de musical Nord-Ost (Mets & Schilt; euro 20,-) reconstrueert Peter d'Hamecourt, correspondent in Moskou van het NOS-journaal en het Algemeen Dagblad, de gijzeling op 23 oktober 2002 in het theater aan de Eerste Doebrovka-straat in Moskou. Zijn verslag, aan de hand van de herinneringen van Dmitri Zjirov en zijn vader Oleg, laat zien hoe de Russische staat zich verhoudt tot de strijd van een klein Kaukasisch bergvolk dat zich niet wil onderwerpen.

Was het fortuynisme een populistische oprisping, een incident, niets meer dan een koortsstuip? In De geest van Pim - Het gedachtegoed van een politieke dandy (Anthos; euro 21,90) betoogt Dick Pels dat de werkelijke uitdaging van het fortynisme nog onvoldoende is aangegaan. De ernst van de populistische kritiek op het politieke establishment is nog niet in zijn volle omvang erkend.

Op 9 september jongstleden overleed de cineaste Leni Riefenstahl, 101 jaar oud. Zij maakte geniale propagandafilms voor de nazi's. Thomas Leeflang schreef Gevallen voor de Führer, een monografie over 'Hitlers vriendin', die na de oorlog tot zondebok werd verklaard (Aspekt; euro 16,98).

De historici Anne Doedens en Liek Mulder troffen in het Utrechts Archief de memoires aan van een Nederlandse lichtmatroos van Franse afkomst die omstreeks 1734 naar Nederlands-Oost-Indië reisde. De memoires van Hendrik Breton - Ofwel de duistere zijde van de VOC (De Prom; euro 16,95), waarvan in 1916 enkele fragmenten zijn gepubliceerd, geven een beeld van corruptie en kuiperijen in hoge VOC-kringen.

In zijn briljant heruitgegeven Lenteriten - De Eerste Wereldoorlog en het ontstaan van de nieuwe tijd (Anthos; euro 24,90) beschrijft Modris Eksteins de geboorte van een nieuw tijdperk. De Grote Oorlog was een psychologisch keerpunt. Met het schot in Sarajevo verdween een 'wereld van gisteren'. In zijn bespreking in de Volkskrant noemde Michaël Zeeman het boek 'gedurfd en riskant'.

In de reader De mediarevolutie - 10 jaar www in Nederland (Boom; euro 26,50), samengesteld door Henk Blanken en Mark Deuze, worden de spectaculaire veranderingen beschreven in het gebruik, de productie en de inhoud van media. Wat hebben de digitale revolutie en het world wide web teweeggebracht?

De paus is ziek. Het gonst van geruchten over mogelijke opvolgers. In De paus en zijn entourage (Davidsfonds; euro 19,95) analyseert Kurt Martens, werkzaam aan de Katholieke Universiteit Leuven, wat er gebeurt achter de gesloten poorten van het Vaticaan en in de kringen van de Romeinse curie.

Ex-journalist Gerard van den Boomen schreef samen met Mélanie Cuypers een aantal haiku en senryu ('een relativerende vorm van haiku'), die werden gebundeld in In een oogopslag (Dabar-Luyten, Heeswijk; euro 9,90 inclusief verzendkosten).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden