ISBN

De Basken, die hun naam kregen van de Romeinen en zowel in Spanje als in Frankrijk wonen, kennen een lange geschiedenis....

Nog meer dichtbundels die verschenen in de week na de Landelijke Gedichtendag. Vier bij Querido: Vier manieren om op iemand te wachten van Joke van Leeuwen (fl 25,-) - niet voor kinderen, wel met 'kartongravures' -; Gekras, de eerste bundel in Nederland van de Vlaamse dichter Roland Jooris (fl 32,50); De zuigeling van Sint-Petersburg van de eveneens Vlaamse Peter Ghyssaert (fl 39,90) en, verrassend, een bundel gedichten van Gerrit Krol, Geen man, want geen vrouw (fl 36,50). 'Krachtige, ijzersterke verzen zonder ook maar één enjambement', prijst de dichter zelf aan. Poëzie die naar proza neigt: 'Niet haar zwoele stem over de telefoon, niet het harde bewijs van een brief, maar beide. In sfeervolle omgeving wacht hem een jonge, blonde vrouw die hem schat zal noemen.'

De Iraakse filmregisseur Ibrahim Selman, die sinds 1981 in Nederland woont, debuteert bij In de Knipscheer met de semi-autobiografische roman En de zee spleet in tweeën (fl 39,50). Daarin slaat een programmamaker bij de Iraakse staatsomroep halsoverkop op de vlucht nadat hij openlijk zijn sympathie voor het Koerdische verzet heeft uitgesproken. Hij wordt de held van de verzetsstrijders in de bergen, maar zijn motieven zijn andere. In Nederland treft hij een gemeenschap van lotgenoten.

Ook een 'vluchtroman', ditmaal ronduit autiobiografisch, is De mollenjager van de in Transsylvanië geboren schrijver Stephan Lang, die eerder De Transsylvanische bruiloft publiceerde. Lag in het eerste boek de nadruk op het leven in Ceausescu's heilstaat en het ongeloof dat de vluchteling in Nederland ondervindt als hij zijn verhalen vertelt, in deze roman keert de hoofdpersoon na de val van de dictator terug naar zijn geboorteland omdat zijn moeder op sterven ligt. Zij onthult hem het geheim van zijn afkomst (De Geus; fl 37,45).

Verscheidene romans van Ahmet Altan, een van de bekendste Turkse schrijvers, werden in zijn land verboden. Bij Bert Bakker verschijnt nu een vertaling van de historische roman De secretaris, die hij in 1998 schreef. Tegen de achtergrond van het Osmaanse Rijk aan het eind van de negentiende eeuw schetst Altan het leven van Hikmet Bey, secretaris van de sultan en propagandist van westerse waarden die zijn ideeën aan dovemansoren verkondigt (fl 39,90).

Bij Aspekt kwam het Tweede Bulletin van de Tweede Wereldoorlog (fl 44,95) uit. De bundel, onder redactie van Perry Pierik en Martin Ros, bevat artikelen van uiteenlopende aard. Zo schrijft Jan Meyers over 'De Mussert-garde', een speciaal korps binnen de NSB van Anton Mussert, en Jan-Paul E. Ipema heeft het over de 'film als propagandamiddel in het Derde Rijk'. Verder komen onder meer aan de orde de slag om Stalin grad, de politiek en terreur van Stalin, en het Vlassov-leger dat collaboreerde met de Duitsers.

Joschka Fischer heeft een opmerkelijk ontwikkeling doorgemaakt. De linkse activist uit de jaren zestig en zeventig - over dat verleden wordt thans in Duitsland veel gesproken - is nu minister van Buitenlandse Zaken in Berlijn. Maar ook in letterlijke zin is er sprake van een metamorfose. De 'groene' politicus Fischer was in 1996 een dikke man van 112 kilo. Ruim een jaar later was hij een slanke verschijning geworden, dankzij andere eetgewoonten en joggen. Over zijn nieuwe levenswijze schreef Fischer in 1999 een boek: Mein langer Lauf zu mir selbst. Hiervan is een Nederlandse vertaling verschenen: Veertig kilo later (Het Spectrum; fl 25,-).

Natuurlijk hebben filosofen Nietzsche gelezen en bestudeerd. Maar wanneer en hoe verliep hun eerste kennismaking met deze filosoof uit de negentiende eeuw? Op die vraag geven negentien filosofen antwoord in Nietzsche lezen (Damon; fl 22,50). Het boekje begint met Nietzsches aantekening over zijn eerste kennismaking met Schopenhauer.

De beste interviews van 2000 (Strengholt; fl 25,35) bevat vraaggesprekken met trainers en voetballers. De interviews, uit Voetbal International, zijn gehouden met onder anderen Brian Laudrup, Richard Witschge en Frank Rijkaard. In totaal brachten Johan Derksen en Bert Nederlof 31 vraaggesprekken bijeen. Twee delen staan nog op stapel: over 'het jaar van Oranje' (2000) en legendarische voetbalhelden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden