ISBN

Fictie..

Richard wil iets betekenen voor de mensen om hem heen, in Dit boek redt je leven van het grote Amerikaanse talent A.M. Homes, vertaald door Gerda Baardman en Wim Scherpenisse (De Bezige Bij; euro 19,90).

‘Wanneer de melk van kemelinnen hun eigen vlees niet beschermt/ Dan melken wij met onze zwaarden hun bloed’: Het lied van de regen, negen door Hafid Bouazza vertaalde Berber-gedichten (De Slegte; euro 9,50).

Drie vroege verhalenbundels van W.F. Hermans vormen deel 7 van de Volledige Werken (De Bezige Bij; euro 35,-).

Een au-pair met een dubbele agenda, in Misschien blijft ze wel van Fay Weldon, vertaald door Karina van Santen en Martine Vosmaer (Contact; euro 19,90).

Heimwee naar Mulisch, Hermans en ‘Coldplays tweede’: de nieuwe dichtbundel van Robert Anker heet Heimwee naar (Querido; euro 17,95).

Een weduwnaar annex vader stort zich in het uitgaansleven en wordt ‘geconfronteerd met zichzelf’. Wie daar bij wil zijn, moet zich De weduwnaar van Kluun niet laten ontgaan (Podium; euro 16,-). De roman Coyote van Thomas van Aalten heet een literaire variant op de film noir te zijn (Rothschild & Bach; euro 19,95).

Maeve Brennan (1917-1993) was van 1949 tot 1973 medewerker van The New Yorker, stortte daarna in en overleed in eenzaamheid. De verhalen in Dublin, vertaald door Rosalien van Witsen, kunnen voor een verdiende herleving in de belangstelling zorgen (Hoogland & Van Klaveren; euro 19,90).

Non-fictie

Vorig najaar verschenen de eerste vijf delen van de fraai uitgevoerde Grote Historische Atlas. Elk deel bevat de topografische kaarten van één provincie rond 1900, voorafgegaan door een overzicht van de veranderingen die de provincie sindsdien heeft doorgemaakt. De zes nog ontbrekende delen zijn nu ook verkrijgbaar: Groningen, Friesland, Drenthe, Noord-Holland, Zeeland en Limburg. (Nieuwland; euro 39,90).

Prachtig uitgegeven en voor het eerst vanuit het oud-Grieks in het Nederlands vertaald door G.H. de Vries: Samenzwering en verraad – De strijd om de macht na de moord op Julius Caesar van Cassius Dio (Athenaeum-Polak & Van Gennep; euro 39,95).

De oude Drees zou de Amerikaanse onderhandelaars over de Marshall-hulp een Maria-kaakje hebben voorgeschoteld? Onzin, zijn vrouw had een goede Haagse banketbakker. Het land van Drees van Bert van Nieuwenhuizen maakt korte metten met het vrekkige beeld van ‘wethouder’ Drees (Aspekt; euro 17,95)

Inktpatronen (redactie Hans Renders, Lisa Kuitert, Ernst Bruinsma) schetst een beeld van uitgeverijen tijdens de Duitse bezetting (De Bezige Bij; euro 39,90). Historicus J.G. Kikkert schreef twee delen Geheimen van de Oranjes (Aspekt; euro 32,-)

De Spinoza-hausse gaat verder met Spinoza’s Inleiding tot de filosofie, geschreven door de filosoof en franciscaan Theo Zweerman (Boom; euro 29,90). Het tiende deel van de kroniek 1914-1918,

Nico Scheepmaker, dichter, vertaler, sportverslaggever en tv-recensent, schreef zo'n vijftien jaar als columnist dagelijks een Trijfel voor de regionale GPD-bladen. Tweehonderd ervan zijn door Hans Heesen en Harry Jansen verzameld in Trijfels (Thomas Rap; euro 19,90).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden