ISBN

Fictie..

Op haar dertigste maakte Juli Zeh (1974) in Duitsland furore met eenspannende ideeënroman die nu is vertaald door John Breeschoten: Speeldrift(Ambo; 24,95).

Shanti, de Indiase oom van schrijver Vikram Seth, reisde in de jarendertig naar Duitsland en ontmoette daar zijn toekomstige vrouw, de joodseHenny. Ze zouden trouwen in 1951. Hun bijzondere verhaal staat in Tweelevens (Van Oorschot; 29,90), vertaald door Christien Jonkheer.

Na de dood van haar moeder begon Hella de Jonge (beeldend kunstenaar,vrouw van Freek, dochter van Eli Asser) aan het verhaal over de oorlog,haar ouders en zichzelf: Los van de wereld (Balans; 15,-).

Poëzie: de Verzamelde gedichten van Rutger Kopland (Van Oorschot; 35,-); Een raadsel in de nacht (Meulenhoff; 22,50) is een bloemlezingdie Jan van der Vegt maakte uit het werk van Hendrik de Vries; Aardewerkheet de nieuwe bundel van Harmen Wind (Arbeiderspers; 15,95); vanWillem Thies verscheen het debuut Toendra in de Sandwich-reeks (521; 16,90).

Het grappig bedoelde debuut Hoe ik mijn collegegeld betaalde van MarkAcito (Contact; 19,90) handelt over een jongen die naar detoneelschool wil; van de succesvolle Zweedse thrillerauteur Henning Mankellverscheen Het oog van de luipaard (De Geus; 22,50), vertaald doorClementine Luijten; Huisgenoten is de nieuwe roman van Arjaan van Nimwegen(Wereldbibliotheek; 17,50).

Non-fictie

Schrijven over schoonheid is moeilijk omdat woorden tekortschieten. Destijl van John Armstrongs De filosofie van de schoonheid (Bert Bakker; 17,95) wordt vergeleken met die van Alain de Botton. HannekeGroenteman blijft trouw aan het thema van haar succesvolle Doorzakken bijJamin. Ook in Dikke dame (De Bezige Bij; 14,90) wint de eetlust het vanhet dieet.

Bettany Hughes is historica en presentatrice van een Britsetelevisieserie over de Spartanen. Haar nieuwe boek én tv-serie behandelenDe schone Helena van Troje, 'de vrouw voor wie duizend schepen uitvoeren'(Mouria; 27,50). In het kielzog van het succes van Bernini-mysteriesen overige Da Vinci Codes schreven Christopher Knight en Robert Lomas Hetgeheim van de tempel, 'het ware verhaal over de oorsprong van devrijmetselarij en de ontdekking van het geheime leven van Jezus' (M; 17,50).

De historici Willem Melching en Marcel Stuivenga verzamelden inOoggetuigen van het Derde Rijk tekstfragmenten die wat de bijdragen vanGoebbels, Göring en Blokzijl betreft de curieuze ondertitel 'in meer danhonderd reportages' meekregen (Bert Bakker; 17,95). Schrijver envertaler Rob van Essen beleeft in Het jaar waarin mijn vader stierf eenzoektocht in ziekenhuizen, specialistenjargon en de bediening vanrollators. (Atlas; 18,50).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden