ISBN

Fictie..

In Tussen Borssele en Parijs - Uit Geheim Dagboek 1945-1951 (Balans; euro 10,-) bevredigt Hans Warren zich in het slipje van de beroemde dichter Paul Celan en belandt hij in de vrome wereld van Isabelle Rivière, de zuster van zijn lievelingsschrijver Alain-Fournier. Het boek verschijnt tegelijk met een eerder onuitgegeven roman van Warren, Een vriend voor de schemering.

'Superieur amusement', noemde Clara Strijbosch in de Volkskrant Nancy Mitfords roman Op jacht naar de liefde. In Liefde in een koud klimaat (Archipel; euro 16,95) schrijft de legendarische Mitford met vlijmscherpe humor over de zoektocht van jonge vrouwen in de Engelse society naar hún Prins, 'bij voorkeur met paard'.

'Zie je hoe de vrucht van je schoot het voor zijn kiezen heeft gekregen in het leven?', zegt een van de personages in de roman Ipso facto (IJzer; euro 15,50) van de in Rusland geboren Iegor Gran. 'Je kent je knulletje als geen ander.' Bizarre en wulpse vrijpartijen, uit het Frans vertaald door Mirjam de Veth.

In Mexico gaat een geliefde president dood. Wie zal hem opvolgen? In de 'brievenroman' De Stoel met de Adelaar (Meulenhoff; euro 20,-) beschrijft Carlos Fuentes de intriges van de kanshebbers en hun aanhang. De Amerikaanse presidente Condoleezza Rice laat het Mexicaanse telefoonverkeer lam leggen; de intriganten keren terug naar de kunst van het briefschrijven.

Arie van der Ent vertaalde een dwarsdoorsnede van de Russische 19de-eeuwse literatuur en bundelde in Arme Liza - Bloemlezing uit de klassieke Russische literatuur (A. Donker; euro 19,90) teksten van Tsjechov, Tolstoj, Poesjkin en Gogol. Voor De Russische leeslijst - Essays over de klassieke literatuur (euro 18,90) herlazen de bekende Russische journalisten Aleksandr Genis en Pjotr Vajlj de grote Russische meesterwerken.

Non-fictie

Miljoenen Noord-Amerikanen werken voor hongerlonen. Barbara Ehrenreich besloot zich aan te sluiten bij het leger van de slechtbetaalden en schrijft in De achterkant van de Amerikaanse droom (Atlas; euro 19,90) over haar werk als serveerster, kamermeisje, schoonmaakster en verkoopster.

De Nederlands-Indische schrijver en recensent Willem Walraven heeft van geen enkele schrijver zoveel werk besproken als van Eddy du Perron. In Propere lieden contra prolurken (Huis clos; euro 10,-) speurt Frank Okker naar de 'literaire' vriendschap tussen Walraven en Du Perron.

Het gestolen huis - De stille oorlog tegen de Papoea's (IJzer; euro 15,75) is het verslag van Joop Verstraten over zijn reis naar Nieuw-Guinea, een van de laatste, exotische, nog nauwelijks door toeristen bezochte plekken in de wereld, en over de Papoea's, de oorspronkelijke bewoners.

Econoom Loretta Napoleoni voert op meeslepende manier in NV Terreur - De nieuwe economie van de terreur (De Arbeiderspers; euro 27,95) de lezer binnen in de onderwereld van de terroristen.

Kunst om de wereld te begrijpen (Biblion; euro 22,95) is een fraai geïllustreerde kunstcanon en een 'les in esthetica' voor kinderen vanaf twaalf jaar. Véronique Antoine-Andersen vertelt aan de hand van tientallen afbeeldingen hoe essentieel kunst voor ons is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden