ISBN

Alexander Vona is een joodse Roemeen van Spaanse afkomst. Oorspronkelijk luidde zijn naam Alberto-Enrique Samuel Bejar y Major. Op 25-jarige leeftijd voltooide hij een roman, Blinde vensters, waaraan hij maar een paar weken had gewerkt....

De overval heet de nieuwe roman van Rogi Wieg. Het boek verscheen bij De Arbeiderspers en niet bij Van Oorschot, waar tot nu toe alle boeken van Wieg waren uitgekomen. Ruzie met de uitgever? In De overval zet een schrijver - die later een overval pleegt - zijn uitgever onder druk. Hij wil meteen ¿ 25.000. Zo niet, dan gaat hij naar een ander. Maar de uitgever laat zich niet chanteren. De schrijver zoekt een nieuwe uitgever. Autobiografisch? Wiegs nieuwe uitgever heeft er alles aan gedaan om De overval te doen opvallen door twee succesvolle auteurs, Joost Zwagerman en Leon de Winter, het boek te laten aanprijzen (¿ 29,90).

Boeli van Leeuwen (Curaçao, 1922) schrijft in De taal van de aarde over denkers, dichters en kunstenaars die hem als schrijver en mens hebben geïnspireerd; een boeiende vermenging van Europese en Caribische invloeden, die zich wat het laatste betreft uit in bewondering voor Gabriel García Márquez en de in Caracas wonende Nederlandse beeldhouwer Cornelis Zitman (In de Knipscheer; ¿ 39,50).

'Het grootschalige industriële proces tast meer natuurlijke en menselijke ''reserves'' aan dan het zelf kan produceren of regenereren. In zoverre is het even zelfscheppend als een kankergezwel, even creatief als vuurwerk en even productief als het telen van drugs.' Dit schrijft de Duitse filosoof Peter Sloterdijk in zijn maatschappij-kritische beschouwing In hetzelfde schuitje, die tegelijkertijd een pleidooi is voor een nieuwe politiek: 'hyperpolitiek' (De Arbeiderspers; ¿ 24,90).

Gedichten van Anna Achmatova, Nikolaj Goemiljov en Osip Mandelstam werden door Marja Wiebes en Margriet Berg gekozen voor Het zesde zintuig (Plantage; ¿ 26,50).

'In dit boek worstel ik met oude zekerheden en nieuwe onzekerheden in de economische wetenschap.' Dit schrijft Rick van der Ploeg, hoogleraar en voor de PvdA lid van de Tweede Kamer, in de inleiding van zijn boek Een schaap in wolfskleren - Opstellen over politiek en economie (Prometheus; ¿ 39,90). Die opstellen gaan onder meer over de herijking van de rol van de overheid en over de Europese integratie met speciale andacht voor de toekomstige Europese munt, de Euro.

'De onstuitbare groei van communicatie en mobiliteit heeft de wereld kleiner en kleiner gemaakt. Als de wereld een dorp wordt, zal Europa ons huis zijn.' Zo besluit Pim den Boer, hoogleraar Europese cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, zijn Europa - De geschiedenis van een idee (Prometheus; ¿ 29,90), een historisch vertoog over ons denken over Europa.

De Amsterdamse cardioloog

A.J. Dunning bundelde in Stof van dromen (Meulenhoff; ¿ 36,90) een aantal essays rond het thema weten en geloven. 'De bedoeling is', schrijft hij, 'iets te laten zien van wat generaties zich als voorstelling hebben gemaakt over wat buiten en boven hen uitging en hoezeer we daarin tijdgenoten zijn, ook al ontwerpen wij nieuwe beelden, die niet los gezien kunnen worden van de oude.'

In Geloof, Dood & Liefde (Veen; ¿ 29,90) bundelde de journalist Frénk van der Linden een aantal interviews die voor het grootste deel eerder verschenen in NRC Handelsblad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden