ISBN

In Agressieve jongeren (SUN; euro 9,50, fl 20,90) onderzoekt de filosoof Gabriël van den Brink in kort bestek de oorzaken van gewelddadig gedrag....

Wim Blockmans en Peter Hoppenbrouwers, beiden hoogleraar middeleeuwse geschiedenis, hebben zich verdiept in de ontwikkelingen in Europa tussen 300 en 1550. In Eeuwen des onderscheids (Prometheus; euro 36,08, fl 79,37) behandelen zij onder meer de vestiging van christendom en islam, de opkomst van de steden, de 'commerciële revolutie', het humanisme en de crises binnen de katholieke kerk.

Elke zondagavond bespreekt Henk van Os, voormalig directeur van het Rijksmuseum, in het televisieprogramma Beeldenstorm bij de AVRO een kunstvoorwerp. Dan vergelijkt hij elftalfoto's met schuttersstukken van Frans Hals, of begeleidt de koningin tijdens een museumbezoek, of verklaart waarom er in het Groningse Tjuchem een beeld van Lenin staat. In Beeldenstorm 5 (Amsterdam University Press; euro 15,65, fl 34,49) laat hij zien hoe mooi kunst is, 'zo mooi zoals alleen Italianen iets moois zo mooi kunnen maken'. Tegelijk is ook een apart deeltje Beeldenstorm (euro 12,50, fl 27,50) verschenen, waarin hij, naar aanleiding van het koninklijk huwelijk, vertelt over het Paleis op de Dam.

'Dit is het verhaal van de wetenschappers, bijna allemaal joods, die in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog uit Duitsland werden verdreven. Het beschrijft hun vlucht, hun redding en latere carrière.' Dit zegt Jean Medawar in de inleiding van Hitlers geschenk (Tirion; euro 22,90, fl 50,47), dat hij samen schreef met David Pike. De meest bekende wetenschapper die voor de nazi's moest vluchten, was Einstein. Het boek gaat onder meer over hem maar ook over de eerste hulpacties van Britse academici voor hun gevluchte Duits-joodse collega's.

Begin 1913 ontmoet de Franse dichter Paul Éluard Elena Dimitrievna Diakonova, die onder de naam Gala als latere vrouw van Salvador Dalí wereldberoemd zou worden. Hij schrijft voor haar verzen. Voor En kus slechts hun kussen - Vierentwintig liefdesgedichten (Bert Bakker; euro 7,50, fl 16,50) koos en vertaalde Guus Luijters er een aantal van.

In het tv-programma Andere tijden, uitgezonden door de VPRO, gaat het om historische verhalen uit de twintigste eeuw. Ze zijn gebundeld in het boek Andere tijden (Veen; euro 13,57, fl 29,85), onder redactie van Ad van Liempt. De Nieuwe verhalen van vroeger, zoals de ondertitel luidt, gaan onder meer over de verloving van Beatrix en Claus, Zorreguieta en de junta, en het tientje van Lieftinck.

Aan vertalers en hun werk wordt doorgaans weinig aandacht besteed. Tom Naaijkens, hoogleraar theorie en praktijk van het literair vertalen aan de Katholieke Universiteit Nijmegen, brengt daarin verandering met De slag om Shelley - en andere essays over vertalen (Vantilt; euro 18,80; fl 41,36).

In Levende Systemen - Reis naar het einde van het informatietijdperk, verschenen bij Van Gennep (euro 19,90, fl 43,78), gaat mediadeskundige Arjen Mulder op zoek naar 'metaforen die levensvatbaar waren rond het jaar 2000'. Vóór 2000 was de computer de metafoor van het moderne leven. Op de drempel van 2000 zou dat leven totaal in de war kunnen raken als gevolg van falende computers. Maar in januari 2000 gebeurde er niets. Mulder onderzoekt de vraag wat nu in de plaats van de computer is gekomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden