ISBN

Fictie..

Pas op haar 63ste gedebuteerd, maar toen meteen hogelijk gewaardeerd: Maria Dermoût (1888-1962). Uit haar Verzameld Werk koos bewonderaar Oek de Jong zeven verhalen, die hij inleidt in Oek de Jong leest Maria Dermoût (Rainbow Pockets; euro 7,90).

Guus Bauer was in de jaren zeventig en tachtig werkzaam als marginaal uitgever. Vorig jaar werd hij, abusievelijk gearresteerd op verdenking van een dubbele moord, in de pers aangeduid als ex-uitgever. Nu hij weerkeert in de uitgeverij, en ex-ex is, noemt hij zich dan ook XX Uitgevers. Zijn eerste drie boekjes zijn De taal heeft het laatste woord van Theodor Holman (over Boudewijn Büch; euro 10,-), van Bauer zelf De jongen in blauw (met brieven aan Büch; euro 12,50) en De weinigen die ik ken (met brieven aan Frans Pointl; euro 12,50).

Sergio Pitol (Mexico, 1933) behoort tot de grootste schrijvers van Latijns Amerika. Vorig jaar verscheen zijn roman Het geluk getrouwd te zijn in het Nederlands, nu gevolgd door een roman uit 1984: Het defilé van de liefde (Cossee; euro 19,90), vertaald door Arie van der Wal. Over corruptie, oorlog, liefde en misdaad .

De bibliofiele Atalanta Pers van René Bakker in Baarn bestaat 25 jaar, welke feestelijke gebeurtenis wordt begeleid door twee uitgaven: Honderd seizoenen Atalanta Pers (euro 15,-) met zes beschouwingen en een bibliografie. Het absolute pronkstuk is Overgangen (euro 42,50), waarin 31 dichters zich lieten inspireren door een personage uit Metamorphosen van Ovidius. Het bevat nieuw werk van onder anderen Cees Nooteboom, Esther Jansma en K. Schippers.

Non-fictie

Op 1 december vorig jaar stierf prins Bernhard. Een week later publiceerde De Groene Amsterdammer een 'In Memoriam', geschreven door Martin van Amerongen, die in 2002 stierf. Bernhard, zakenprins (Mets & Schilt; euro 5,-) is het veelbesproken verslag van in een vertrouwelijke sfeer gevoerde gesprekken van de voormalige hoofdredacteur met de prins. In Juliana & Bernhard - Een 20ste-eeuws koningspaar (Rainbow Pockets; euro 6,-) zijn stukken gebundeld uit Trouw, ook artikelen met de nieuwste onthullingen.

Alexander de Grote was nog geen 33 toen hij een Macedonisch rijk had gesticht dat zich uitstrekte van Griekenland in het westen tot India in het oosten. In Alexander de Grote - De biografie (Bert Bakker; euro 18,95) behandelt Ian Worthington niet alleen zijn energieke imago en de heldhaftigheid maar ook de zwarte kanten van zijn persoonlijkheid, zijn hersenschimmen, zijn paranoia, zijn moordlustige neigingen en zijn drankmisbruik.

Hollandse sporen in Sawa (BZZTôH; euro 13,50) is een bloemlezing van columns, artikelen en stukken die in de loop der jaren verschenen in het tijdschrift Archipel, impressies en beschouwingen van onder anderen Rudy Kousbroek en Willem Oltmans over Indië en Indonesië.

In Standenstrijd en zekerheid - Een geschiedenis van oude orde en sociale zorg in Nederland (Boom; euro 29,50) beschrijft Marcel Hoogenboom hoe de strijd om de politieke macht in de 19de en 20ste eeuw in Nederland is veranderd in een strijd om de macht over de sociale zekerheid. Hij kreeg voor dit proefschrift de D.J. Veegens Prijs van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden