ISBN

'Het is in de literaire kritiek noodzakelijk om opnieuw eisen voor kwaliteit op te stellen en om grenzen af te bakenen', schrijft literair criticus Jeroen Vullings in 'De lat moet hoger', een lezing die hij in 1999 hield als gastcriticus van de Rijksuniversiteit Groningen....

In 1995 verscheen Leven als ambacht, de dagboeken van de Italiaanse schrijver en dichter Cesare Pavese, in de vertaling van Anton Haakman. De Bezige Bij geeft dit prachtige boek nu opnieuw uit, met een voorwoord van Patricia de Martelaere, en aangevuld met een keuze uit Paveses brieven, in de vertaling van Yolanda Bloemen (euro 45).

Goede whisky, muziek, filmhuisfilms en dierbare vrienden - de hoofdpersoon in Overloop, het debuut van Thijs Kramer (1963), acteert een smaakvol mens. De roman (Podium; euro 15,-) is 'een moderne satire over het geluk en de leugen'.

Nog een debuut: Zo vergaat een meisje, van René Snoek (1961). De omvangrijke roman is het levensverhaal van het 'nakomertje' Gilles Fontijn, die graag vanaf de zijlijn toekijkt, maar zelf niet weet wat hij met het leven aanmoet. Totdat hij een jong meisje de tuin van de buurvrouw ziet besproeien (Querido; euro 21,50).

De Indiase schrijfster Arundhati Roy - die met De God van de kleine dingen de Booker Prize 1997 won - schreef in 1998, nadat India een nucleaire bom had laten ontploffen, het essay 'Het einde van de illusies'. In de jaren erna schreef ze meer politieke essays: onder andere tegen de globalisering en tegen het 'terrorisme' van de Amerikaanse regering. Die artikelen zijn nu gebundeld in Oneindige gerechtigheid - Politieke gedachten (Prometheus; euro 21,95).

Brood die ineens dood was, Tara Singh Varma die geen kanker had, terroristische vliegtuigen die twee torens doorboorden in het hart van de westerse civilisatie, leukejongensliefhebber Pim die de media veroverde en door een onleuke jongen werd neergelegd, Hirsi Ali die sprak en werd bedreigd - 'Nederland 2001-2003' bood gouden onderwerpen voor een columnist en essayist, en Joost Zwagerman benutte ze, in de stukken die hij schreef voor de Volkskrant en NRC Handelsblad. Nu zijn ze gebundeld in Het wilde westen (De Arbeiderspers; euro 12,50).

'Ischa Meijer was de beste interviewer van Nederland. Deze bundel is daarvan het bewijs', redeneert de uitgever ongerijmd achter op het omslag van Ischa Meijer - De interviewer en de schrijvers (Prometheus; euro 25,-). De samenstelling en verantwoording zijn in handen van Connie Palmen. Bijna alle, vóór 1960 geboren schrijvers die er in Nederland toe deden, mochten zich onderwerpen aan 'Ischa', en een enkele buitenlander. Maar hé, waar is A.F.Th.?

Tien jaar geleden schreef Chris de Stoop de bestseller Ze zijn zo lief, meneer, over een internationale bende vrouwenhandelaars, een boek dat ophef veroorzaakte. Nu keert hij terug naar het Antwerpse Schipperskwartier en doet hij zijn verhaal van een reis door de wereld van de Oost-Europese 'sekswerkers' (De Bezige Bij; euro 17,90).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden