ISBN

André Baillon (1875-1932) was een in Nederland vergeten Franstalige Belgische auteur totdat er weer vertalingen van zijn werk verschenen en onder anderen Jeroen Brouwers aandacht voor hem vroeg....

De filosofe Joke J. Hermsen, schrijfster van Nomadisch narcisme - Sekse, liefde en kunst in het werk van Lou Andreas-Salomé, Belle van Zuylen en Ingeborg Bachmann, debuteert met de roman Het dameoffer. Het gaat daarin om een vrouw die - op de vlucht voor de verstikkende relatie met haar vriend - in het overwoekerde huis van haar ouders in Zuid-Frankrijk het manuscript ontdekt van een door haar moeder geschreven liefdesverhaal (De Arbeiderspers; ¿ 34,90).

Nausicaa Marbe (1963) groeide op in Boekarest in een Grieks-joods gezin. Sinds 1982 woont zij in Nederland. In haar romandebuut, Mândraga (Meulenhoff; ¿ 36,90), vertelt zij over een Roemeense vrouw, woonachtig in Nederland, die na twaalf jaar haar geboorteland weer aandoet. Daar dient zich de politieke en historische werkelijkheid aan, voorzover deze samenhangt met het landgoed Mândraga, waar een Griekse en een joodse familie woonden, totdat de communisten daar een eind aan maakten.

De bioloog David Quammen trok in de voetsporen van Charles Darwin en Alfred Russel Wallace naar verre eilanden om daar de evolutie te bestuderen. Het leverde een meesterwerk op, The Song of the Dodo, dat in vertaling is uitgekomen onder de titel Het lied van de dodo - Eilandbiogeografie in een eeuw van extincties (Atlas; ¿ 79,90). De Amerikaanse editie werd door Hugo Brandt Corstius lovend besproken in Cicero (25 april 1997).

Met Leesbaar landschap sluit Willem van Toorn aan bij het boekenweekthema van dit jaar. Hij heeft de essays en columns bijeengebracht waarin hij getuigt van zijn liefde voor het in cultuur gebrachte land, maar ook degenen kritiseert die geen oog hebben voor de schoonheid ervan en het, zoals het rivierengebied, vernielen (Querido; ¿ 29,90).

Ex-diplomaat F. Springer (1932), bekend geworden door boeken als Bougainville en Bandoeng-Bandoeng en schrijver van het boekenweekgeschenk Sterremeer in 1990, laat in Kandy zijn hoofdpersoon Fergus Steyn terugkeren naar Ceylon, waar hij na zijn repatriëring uit Nederlands-Indië een tijdlang verbleef. Het verzonken verleden komt weer boven (Querido; ¿ 29,90).

Sinds 1990 publiceert Rascha Peper (1949) met grote regelmaat verhalen en romans (Oesters; Rico's vleugels; Russisch blauw). Vorig jaar verscheen de bundel Alle verhalen, nu is er een nieuw, dik boek: Een Spaans hondje. In deze roman gaat het over zandkastelenbouwers, over tijdelijkheid en het verlangen naar eeuwigheid, maar tegelijkertijd vertelt Peper de familiegeschiedenis van drie broers (Veen; ¿ 34,90).

Meulenhoff bundelde de serie over schrijvershuizen die de Volkskrant afgelopen zomer publiceerde, aangevuld met extra reportages: Stel dat ik ditmaal hier wil blijven wonen (¿ 29,90). Bezocht werden onder meer het zomerhuis van Thomas Mann (Nida), Strindbergs 'Blauwe Toren' (Stockholm) en Louis-Paul Boons villa (Erembodegem). Kees Fens schreef een inleiding.

Op 5 maart presenteert Jiskefet een verhalenbundel van Herman Koch (1953): Geen agenda. Koch debuteerde met De voorbijganger en schreef daarna Red ons, Maria Montanelli en Eindelijk oorlog. In Geen agenda staan verhalen die hij in literaire tijdschriften publiceerde (Meulenhoff; ¿ 29,90).

In NL - Hollandse huis-, tuin- en keukenverhalen (Nijgh & Van Ditmar; ¿ 25,-) bundelden Volkskrant-redacteuren Wim de Jong en Henrico Prins 'miniatuurtjes' van lezers over alledaagse besognes die eerder verschenen op de Voorkant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden