ISBN

Fictie..

Voor het eerst in lange tijd is een nieuwe tekst geschreven voor het passiespel in Tegelen (opgevoerd van 22 mei tot en met 11 september) door Wiel Kusters: Levend bewijs (Querido; euro 19,95 ).

Hij kende de maffia op Sicilië als geen ander: Leonardo Sciascia (1921-1981) was er namelijk geboren. In zijn onorthodoxe thriller Todo modo uit 1974 wordt de dader niet gepakt. Net als in de werkelijkheid (Serena Libri; euro 16,75). De vertaling van Jenny Tuin werd gereviseerd door Linda Pennings.

De in Kroatië geboren Dubravka Ugre*ic, romanschrijfster en essayiste, woont alweer geruime tijd in Amsterdam. Die stad is dan ook het decor in haar nieuwe roman Ministerie van pijn(De Geus; euro 19,90).

Spaans proza: de korte roman Kinderen van de Masai, zowel geschikt voor kinderen als volwassenen, van de jonge dichter en schrijver Javier Salinas (vertaald door Adri Boon; Bezige Bij; euro 14,90). En van Enrique Vila-Matas verscheen De waan van Montano (ook vertaald door Adri Boon; Bezige Bij; euro 24,90) over Girondo die zo verliteratuurd is dat hij een romanpersonage wordt.

Kleinkunst: anekdotes, herinneringen, liedjes en gedichten van de onlangs 60 jaar geworden Herman van Veen in Zonder jas (Signature; euro 17,95). Beduidend minder zachtmoedig zijn de liedteksten van Jules de Corte (1924-1996), verzameld door Cees van der Pluijm en verschenen in de onvolprezen Pluche-reeks van Nijgh & Van Ditmar: Ik zou weleens willen weten (euro 29,90, met cd).

Oscar van den Boogaard pakt de zaken niet kinderachtig aan. Zijn nieuwe boek Het verticale strand (Bezige Bij; euro 19,90), met een echte Ed van der Elsken-foto op het omslag, belooft niet minder dan een totaalroman te zijn over seks, liefde, dood, eenzaamheid en het verlangen naar vervulling .

Non-fictie

Een zoektocht naar de lotgevallen van de laatste lichting Nederlandse en Duitse pupillen van het Centraal Israëlitisch Weeshuis in Utrecht, dat in 1942 werd leeggehaald: Voorbijgaand verblijf (de Prom; euro 14,95) van de journalist Frans Crone.

Tot de ontelbare vrienden van de vermoorde cineast Theo van Gogh rekende ook thrillerschrijver Tomas Ross zich. Ze werkten onder meer samen aan de film 0 6 05, en waren van plan een gefingeerde briefwisseling tussen Laurentien Brinkhorst en Mabel Wisse-Smit te schrijven. De Bezige Bij keurde de eerste 50 pagina's af, waarna zich prompt andere uitgevers meldden. Vergeefs: Take care!-omzien naar Van Gogh (Aspekt; euro 12,95).

Van adel zijn ze niet meer, toch mogen ze ontbijten met de vorstin. De historici Dorine Hermans en Daniela Hooghiemstra bundelden korte stukken over De schoonfamilie (Mouria; euro 9,5 0).

Woensdag verschijnt Onzichtbare ouders - De buurt van Mohammed B. (Plataan; euro 14,95) van journaliste Margalith Kleijwegt, die een jaar lang wist door te dringen tot de ouders van de leerlingen van klas 2K van een zwarte vmbo-school in Amsterd a m -We s t .

Zeven noemt hij er, de trendwatcher Adjiedj Bakas: Megatrends in Nederland (Scriptum;

euro 1 9,95). Dragen we over twintig jaar naveltruitjes of burqa's? Wordt de doodstraf opnieuw ingevoerd, en delen we straks onze parttime hond met de buren? Volgens Bakas wacht ons niet alleen doffe ellende. Maar als we niet tussen moslims willen wonen, zullen we naar een moslimvrij land als Uruguay moeten. Fulltime.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden