ISBN

Van Marc Kreting (1965) verscheen bij uitgeverij Prometheus De leliering (euro 19,95). Het boek bevat negen getuigenissen van vrouwen en evenveel commentaren daarop van mannen....

Van succesauteur Marianne Frederiksson verschijnt bij De Geus De nachtwandelaar (euro 22,50). Marcus, geboren in Rome aan het begin van de jaartelling, wordt door een slavin opgevoed.

Bij Querido verscheen de nieuwe bundel van Sipko Melissen. In 1997 kreeg hij de Anton Wachterprijs voor zijn prozadebuut Jonge mannen aan zee. Nu is er De vendelzwaaier (Querido; euro16,95). Het bevat twee novellen die ingaan op het verlangen naar zuivere, onbaatzuchtige vriendschap, die niet bezoedeld wordt door egoïstische verlangens.

Van de eigenzinnige schrijver/dichter/kunstenaar Armando is bij De Bezige Bij een bundel verschenen met zijn prozawerk. Schoonheid is niet pluis (euro 54,90) laat volgens bezorger Trudie Favié zien hoe 'met taal doorlopend een spel van verhulling en openbaring wordt gespeeld'. Tezamen met dit boek verscheen een tweede druk van Verzamelde gedichten (euro 49,90), eveneens bezorgd en van een nawoord voorzien door Favié.

In Zwart (Meulenhoff; euro 19,50) verwerkt Robert Dulmers, die correspondent was in Kroatië en Bosnië, zijn vaak traumatische ervaringen in het door oorlog verscheurde Joegoslavië. Vanuit Graz reisde Dulmers door naar Zagreb, waar zijn opgewonden vakantiestemming veel eerder dan hem lief is plaatsmaakt voor ontzetting: het is onmogelijk buitenstaander te blijven in de bloedige burgeroorlog.

De kosmopolieten (Prometheus; euro 19,95) van Louise Fresco vertelt het verhaal van een componist op zoek naar zijn vrouw Vera, die zich 'willens en wetens geheel en al van de beschaafde wereld' heeft afgekeerd. Als hij terugkeert naar het oude zomerhuis van zijn jeugd, vindt hij haar terug in zijn herinneringen en zijn dromen. Hij komt in het reine met 'het verstrijken van de tijd, het onomkeerbare van een mensenleven, de verloren dagen en illusies'.

Ik vergeef het u - De troostbrieven van Maria Rubens en een beknopte geschiedenis van de Oranje-Nassaus in de Middeleeuwen (Ad. Donker; euro 14,90) is een verhaal over overspel en vergevingsgezindheid. J.G. Kikkert schrijft over Anna van Saksen, de tweede echtgenote van Prins Willem van Oranje, die overspel pleegde met haar advocaat Jan Rubens, de latere vader van de beroemde schilder Pieter Paul Rubens. Maar het is ook het verhaal van Maria Rubens die haar man vergiffenis schenkt.

Helen Caldicott, oprichtster van de met de Nobelprijs voor de Vrede bekroonde organisatie Physicians for Social Responsibility, schrijft in Nieuw nucleair gevaar (Lemniscaat; euro 19,95) over kernwapens in de ruimte, de macht van de wapenindustrie en de first-strike-strategie van George W. Bush. Door een gigantisch arsenaal van conventionele en nucleaire wapens, betoogt Caldicott, plaatst Amerika zichzelf in de positie dat het ongestraft alles kan doen in de wereld. 'Het is de ijzeren vuist in de fluwelen handschoen van het geglobaliseerde Amerikaanse bedrijfsleven.'

Bruno de Haas en Cees van Lotringen, journalisten van Het Financieele Dagblad, ontrafelen in Wim Duisenberg - Van Friese volksjongen tot Mr. euro (Business Contact; euro 19,90) het leven van de machtigste bankier van Europa. Hun verhaal onthult de gesloten wereld van de haute finance, waarin Duisenberg zich altijd en overal aan machtige mensen wist te binden: in zijn jonge jaren aan president Jelle Zijlstra van de Nederlandsche Bank, later aan Hans Tietmeyer, die tot in de jaren negentig Europa's machtigste centrale bankier was.

Identiteit en locatie in de hedendaagse literatuur (Vantilt; euro 18,80), samengesteld door Aleid Fokkema en Maarten Steenmeijer, geeft antwoord op vragen over wie we zijn, en wie de ander is. Wat betekent het om een schrijver te zijn in het nieuwe Rusland? Waar hoor je thuis als blanke boer of burger in Zuid-Afrika? En kan in Nederland een literatuur van herinnering een gedenkteken zijn voor het identiteitsbesef van bijvoorbeeld de Molukse gemeenschap?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden