ISBN

Wie maakt me los is een autobiografische roman van Eli Asser (Aspekt; fl 29,90), die gaat over de lotgevallen van twee jongens in de oorlog....

De controversiële Amerikaanse filosoof en hoogleraar bio-ethiek Peter Singer strijdt al jaren tegen dierproeven en is een hartstochtelijk pleitbezorger van het vegetarisme. Maar ook de mens heeft zijn aandacht. Hij roept op tot soberheid, minder consumeren en zorg voor de arme landen, kortom, tot een ultieme keuze voor een ethisch leven. In Een ethisch leven (fl 55,09) bundelde Het Spectrum de beste stukken uit zijn verzameld werk.

De mens praat, denkt, schept, onderzoekt, gelooft in God en vernietigt de eigen soort - en toch heeft hij 98 procent van zijn genen gemeen met de chimpansee en de dwergchimpansee, die dat allemaal niet doen. Wat die twee procent voor verschil kunnen maken, daarover gaat De derde chimpansee (Het Spectrum; fl 52,78) van de Amerikaanse fysioloog Jared Diamond. Hij beschrijft de evolutie én de toekomst van 'het dier dat mens heet'.

In 1520 verscheen in Basel Liber antibarbarorum, een jeugdwerk van de humanist Erasmus. Het is de neerslag van gesprekken van Erasmus met enkele personen onder wie Jacob Battus, stadsklerk van Bergen op Zoom. Ze werden gevoerd in 1494 of 1495 in de buurt van deze Brabantse plaats. Het boek was gericht tegen de 'barbaren', dat wil zeggen de tegenstanders van de Griekse en Latijnse letteren. Tot die tegenstanders behoorden 'geestelijken die de klassieke auteurs verketteren'. Van dit boek is voor het eerst een Nederlandse vertaling verschenen, van de hand van de Nijmeegse medeivist István Bejczy: Het boek tegen de barbarij (SUN; fl 39,67).

In Meesterstukken schrijven tien Nederlandse en Vlaamse filosofen over hun favoriete filosofische tekst. Het boek wordt geopend door de in juni overleden Cornelis Verhoeven, die schreef over Plato. Andere auteurs laten hun licht schijnen over onder anderen Spinoza, Kant, Heidegger, Gadamer en Arendt. Het boek, onder redactie van Marc Van den Bossche, is verschenen bij Lemniscaat (fl 37,35).

Freek Vossenaar verbleef 3,5 jaar in Thailand, waar hij landbouwattaché was op de Nederlandse ambassade in Bangkok. Hij ging zich interesseren voor de vraag hoe de Thaise samenleving in elkaar zit en hoe deze zich heeft ontwikkeld. De gevonden antwoorden legde hij neer in Thailand, geen zon zonder schaduw (Schuyt & Co; fl 35,26).

De psycholoog Theo Mulder, hoogleraar in Groningen, heeft een boek over de menselijke motoriek geschreven: De geboren aanpasser - Over beweging, bewustzijn en gedrag (Contact; fl 69,90). Veel mensen kunnen, als gevolg van ouderdom, ziekte of een ongeluk, niet meer goed bewegen. Dit hoeft niet in alle gevallen te leiden tot een leven in een rolstoel of afhankelijkheid van anderen. Want de mens kan zijn gedrag veranderen. 'Wij zijn geboren aanpassers.'

Bij de uitgeverij Greber is de Nederlandse vertaling verschenen van het boek van Monireh Baradaran: De naakte waarheid - Overleven in een vrouwengevangenis in Iran (fl 37,46). Baradaran, die thans in Duitsland verblijft, werd in oktober 1981 gearresteerd en zat negen jaar lang in verschillende Iraanse gevangenissen wegens politieke activiteiten tegen het bewind van ayatollah Khomeini. Baradaran zet zich in voor mensen- en vrouwenrechten in Iran.

De Amsterdamse beeldend kunstenares Merapi Obermayer vertelt in Insulinde's dochter over Mira, die in 1947 in een Javaanse leprakolonie werd geboren. Toen ze vijf was, reisde ze met haar ouders naar Nederland. Ze kwam in een katholiek tehuis op de Veluwe terecht, waar ze hevig werd geplaagd. Ze wist overeind te blijven door een fantasiewereld voor zichzelf te scheppen (Bert Bakker; fl 36,50).

Karen Armstrong heeft al verschillende boeken over God en godsdienst gepubliceerd, waaronder Een geschiedenis van God en De strijd om God. Dit laatste gaat over het fundamentalisme. In haar nieuwste boek heeft ze zich verdiept in de geschiedenis van de moslims. Islam - Geschiedenis van een wereldgodsdienst (De Bezige Bij; fl 40,77) begint met een uitgebreide chronologie.

Ridderschap in Holland - Portret van een adellijke elite in de late Middeleeuwen (Verloren; fl 66,11) bevat een lijvige studie over de Hollandse adel tussen 1275 en 1475. Antheun Janse beschrijft onder meer de ontwikkelingen die zich in die twee eeuwen bij de adel hebben voorgedaan.

'De uitgestrekte zuidwestelijke achtervleugel van het paleis Noordeinde te 's-Gravenhage wordt ook wel ''koningsvleugel'' genoemd, omdat zich in dit gedeelte van het paleis de privé-vertrekken van de koninklijke familie bevonden', zo leert de omslag van De Koningsvleugel (Verloren; fl 50,69). In het boek beschrijft René Cleverens onder meer de zitkamer en de werkkamer van koningin Wilhelmina, alsmede de zitkamer van prins Hendrik.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden