ISBN

Redacteur Bas Heijne schrijft in NRC Handelsblad een veelbesproken, soms hartstochtelijke column. Hij wil erachter komen wat Nederland beweegt. In Het verloren land - Opmerkingen over Nederland (Prometheus; euro 14,50) vraagt hij zich af wie wij zijn en wat inwoners van een van de welvarendste en meest vrijgevochten landen ter...

Vier vertalers hebben er in een straf tempo aan gewerkt, en nu is het boek er dan: Leven om het te vertellen, de omvangrijke autobiografie van Gabriel García Márquez (Meulenhoff; euro 24,50). Veel van zijn levensverhaal is bekend, schreef Cees Zoon op 18-10-2002 in Cicero, bij de verschijning van het boek in het Spaans, 'maar niemand vertelt het als Gabo zelf, in die perfect geknede Spaanse zinnen en met dat wellustige gevoel voor details.'

De in 1997 overleden Bohumil Hrabal was volgens Milan Kundera 'de koning van de Praagse letteren'. In zijn veelal autobiografische werk wordt de werkelijkheid uitvergroot of ironisch verdraaid. Uitgeverij Bert Bakker geeft nu drie romans van Hrabal samen uit, onder de titel Verpletterde schoonheid (euro 29,95): Zwaarbewaakte treinen (1965), Ik heb de koning van Engeland bediend (1971) en Al te luide eenzaamheid (1976), dat in 1998 reeds bij Prometheus is verschenen.

Geluk is voor de dommen, dat is echt een titel voor een verhalenbundel van Hans Vervoort. Zijn nieuwe bundel bij Nijgh & Van Ditmar bevat verhalen die ook echt kort mogen heten: achttien in ruim tweehonderd pagina's, in de vertrouwde droge stijl (euro 16,50).

De Holocaust - Een geschiedenis (Boom; euro 25,-) van Debórah Dwork en Robert Jan van Pelt beschrijft de grootste tragedie van de 20ste eeuw: de moord op zes miljoen mensen. De auteurs, experts op het gebied van de holocaust, ontwarren de ontwikkelingen die hebben geleid tot de moord op de joden. Waarom namen miljoenen Duitsers en vele andere Europeanen de nazistische overtuiging over dat de joden een minderwaardig 'ras' vormden?

Leren zwemmen in blauw (Podium; euro 17,50) is de titel van de debuutroman van de Duitse Kirsten John. Zij beschrijft een jonge schilderes voor wie tekenen een manier is om de buitenwereld naar haar hand te zetten. Katherine vertaalt elk gevoel in kleuren, of ze nu ziek is, of verlaten door haar echtgenoot. Ze probeert te verdwijnen in wit en verdrinkt in het blauw terwijl ze op zoek is naar haar eigen identiteit.

De (nu herziene) biografie Jacques Presser - Het gelijk van de twijfel (Aspekt; euro 24,98) van de historica Nanda van der Zee is volgens uitgever Johan Polak 'even meeslepend als Ondergang', het boek waarin Presser het Nederlandse oorlogsverleden kritisch aan de orde stelde. Hij was een van de bekendste historici van de vorige eeuw. 'Het begon zo kalm, kleinburgerlijk', schrijft Van der Zee. 'Het eindigde rusteloos en juist onburgerlijk dat verwoeste leven van Presser.'

In Nieuw optimisme (Aspekt; euro 12,50) vertelt Jan Marijnissen hoe hij werd wie hij nu is en hoe de SP zich ontwikkelde van kleine, vooral lokaal actieve partij tot populaire uitdager van de oude politiek van CDA, VVD en PvdA. 'Nu de SP bij veel mensen vertrouwen wekt, doen anderen moeite om aan te tonen dat dit niet terecht is', schrijft Marijnissen. 'Tijd om een aantal vooroordelen weg te nemen.'

Zo gevierd Sebastian Haffner nu is, zo omstreden was aanvankelijk zijn reputatie. In Ik ben nu eenmaal Duitser - Sebastian Haffner, een biografie (Aspekt; euro 26,-) vertelt Uwe Soukop het leven van de Duitse historicus. Tegelijkertijd verscheen ook een nieuwe editie van Haffners boek Het verhaal van een Duitser (1914-1933) (Mets & Schilt; euro 25,-), dat zich in 1999 in zijn nalatenschap bleek te bevinden.

Met zijn vriendin trok cineast Peter Delpeut drie maanden lang per toerfiets van de oostkust naar de westkust van Amerika. In De grote bocht - Kleine filosofie van het fietsen (Augustus; euro 13,50) beschrijft hij in een filmische stijl zijn tocht vanuit Disney World in Florida naar Las Vegas in Nevada.

Theodor Holman, schrijver, journalist en bovenal Amsterdammer, is nog steeds alleen. Misschien is het zijn lot of is er andere reden waarom hij 'nooit leuke brieven krijgt' van eenzame 24-jarige meisjes of van grote schrijvers als Tsjechov en Toergenjev. Wegens gebrek aan steunbetuigingen besluit hij zelf maar wat brieven te schrijven. Deze eenzame column en andere stukken die in Het Parool zijn verschenen, zijn nu gebundeld in Nog steeds alleen (Mets & Schilt; euro 17,-).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden