ISBN

De Chinese schrijver, schilder en fotograaf Ma Jian begon in 1983 vanuit Peking aan een drie jaar durende tocht door de binnenlanden van China....

Nog niet zo lang geleden konden we Pip in levenden lijve op de tv zien. Uit de mooie serie van de BBC bleek dat het aangrijpende (kerst)verhaal over Pip nog steeds tot de verbeelding spreekt. Charles Dickens schreef zijn verhaal over Pip, een eenvoudige jongen die opklimt tot de hoogste regionen van de starre Britse klassenmaatschappij, in 1860 en '61 als feuilleton voor het weekblad All the year round. In 1861 verscheen het boek met een titel die wereldberoemd zou worden: Great Expectations, Grote verwachtingen in het Nederlands. Eugène Dabekaussen en Tilly Maters maakten een nieuwe vertaling (Veen; fl 69,90).

Het reuzedikke Chronologisch woordenboek van Nicoline van der Sijs gaat over 'de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen'. Op de 1164 bladzijden komen onder meer de etymologie, de oudste bronnen van het Nederlands en de herkomst van Nederlandse woorden aan bod. De woorden die ter sprake komen, zijn niet alfabetisch, maar chronologisch gerangschikt, zodat we beginnen met het oudste Nederlandse woord wad (doorwaadbare plaats) en eindigen met het jongste: skatescooter. Nicoline van der Sijs is hoofdredacteur van het Etymologisch woordenboek van Van Dale (Veen; fl 99,95).

Het dagelijks leven in de Middeleeuwen is een ruimhartig (in kleur) geïllustreerd boek over 'de wereld van boeren, burgers, ridders en monniken' in de tijd die zich uitstrekt van Karel de Grote tot de Reformatie (Tirion; fl 69,96). Het is geen boek van één auteur, maar van verschillende (Duitse) deskundigen, specialisten, die op zoveel verschillende gebieden thuis zijn (kerk; landbouw; handel; vruchtbaarheid; cultuur) dat ze samen tot een aardig afgerond beeld van de Middeleeuwen komen.

Met de bundel Duckstad aan de Amstel debuteert Ramona Maramis (1968) als dichteres. Maramis studeerde communicatiekunde in Groningen, treedt met haar verzen voor het voetlicht en is ook nog disc-jockey. Het titelgedicht eindigt als volgt: 'Op je skeelers je blinde oma oppiepen dat je er aankomt met een Viennetta stamboom six-pack/ van de nieuwste virtuele Dirk van den Broek-// Allemaal gelul// Vroeger was het beter/ Was het walhalla/ Was ik gelukkig// Om niets' (Vassallucci; fl 25,-).

De Noor Erlend Loe (1969) kreeg naam als een te gekke schrijver toen zijn roman Tatt av kvinnen/ Gone with the women in Noorwegen uitkwam. De kritiek wreef zich in de handen. Even opgewekt reageerden de recensenten op Loe's tweede boek Naïef. Super., dat precies zou geven wat de titel beloofde in zowel filosofisch als humoristisch opzicht. Bij De Geus verscheen de Nederlandse vertaling (fl 29,42).

De journaliste Betsy Udink (1951) beschreef in Achter Mekka (1990) haar ervaringen als vrouw van een diplomaat in het fundamentalistische Saudi-Arabië. In 1996 debuteerde ze als romanschrijfster met De primeur van Caro Darmont. In Klein leed, haar derde boek (Meulenhoff; fl 25,34), schrijft ze over de depressie waaraan ze ten prooi viel: de slapeloosheid, het schuldgevoel, de zelfhaat. Maar haar gevoel voor humor verliest ze niet.

In Islam verhalenderwijs (Nieuwezijds; fl 43,85) wil Anton Wessels, hoogleraar in de godsdienstwetenschap, een genuanceerd beeld van de islam geven. Hij heeft het onder meer over 'het groene gevaar', de negatieve verhalen over de islam, over de roeping van de profeet Mohammed en over de verhalen die moslims, joden en christenen delen. Hij vertelt ook over moslims buiten de Arabische wereld, over 'wat het betekent moslim te zijn in de polder'.

Ook de gereformeerde kerk loopt leeg. Van de Nederlandse bevolking is nog maar hooguit acht procent bij dit kerkgenootschap aangesloten. Het was voor Agnes Amelink, werkzaam bij het dagblad Trouw, aanleiding de gereformeerde cultuur in kaart te brengen. De gereformeerden verscheen bij Bert Bakker (fl 39,50).

'Voor wie in een joods gezin opgroeit, is het begrip ''minderheid'' geen theoretisch gegeven. Ik heb geprobeerd mijn kijk op de samenleving van nu weer te geven zonder de ervaringen van mijn ouders en grootouders ook maar een moment uit het oog te verliezen.' Dit zei Jacques Wallage, ex-staatssecretaris, ex-voorzitter van de PvdA-fractie en tegenwoordig burgemeester van Groningen, bij de presentatie van zijn boek Thuis en ontheemd - Over identiteit, aanpassing en emancipatie (Prometheus; fl 31,95), een verzameling columns en lezingen.

Tijd is een steeds schaarser goed geworden, wat het begrip 'onthaasting' deed ontstaan. De socioloog Dirk Geldof schrijft erover in zijn boek Onthaasting (de Prom; fl 37,50). 'Met dit boek probeer ik de keuzemogelijkheden in kaart te brengen en stof te bieden voor een maatschappelijke discussie over tijd- en levenskwaliteit, als basis voor een beweging van onthaasting.'

Rabbit retour (Rabbit Remembered) is het vervolg op de vier romans die John Updike aan Harry 'Rabbit' Angstrom, wijdde, de Amerikaanse Elckerlyc die in het laatste boek overleed. De vertaling is van Peter Bergsma (De Bezige Bij; fl 37,46).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden