ISBN

Fictie..

Maria van Daalen is bekend als dichteres, maar soms publiceerde zij een verhaal in een literair tijdschrift. De beste daarvan zijn nu gebundeld in De zwarte engel (Kleine Uil; euro 16,50). Ook Tessa Leuwsha debuteert met proza. Zij groeide op in Amsterdam, woont nu in Suriname en schreef De Parbo-blues (Augustus; euro 16,50), het verhaal van Henry, 'de enige neger in de Amsterdamse volksbuurt'.

Is Sneeuwdorp (Querido;

euro 16,95), het tweede boek van 'videogame-kenner' Niels 't Hooft, een jeugdroman of een grotemensenboek? In elk geval is Kever – 16, van school weggelopen – een oer-Hollandse, beste jongen.

'Ik vind het idee best eng dat er in dat onderbroekje van alles te ontdekken is.' Ook Miquel Bulnes publiceerde zijn tweede boek: Lab (Vassallucci; euro 17,50). Hoofdpersoon is nu eens niet een schrijver, maar een kankeronderzoeker. Hij komt op de universiteit in een woedende machtsstrijd terecht.

Camille Laurens schreef in 1995 een bestseller, bekroond met de Prix Fémina, In zijn armen, over de dood van haar zoontje. Het nu vertaalde De liefde, een roman (De Geus; euro 19,90) is in Frankrijk ook alweer een topper. Een man begrijpt wat zijn functie is: de kat te zijn van zijn vrouw. In Italië werden de romans van Marta Morazzoni veelvuldig bekroond.

René Appel is de auteur van Als broer en zus, het geschenkboekje voor de Maand van het Spannende Boek, in juni. Zijn nieuwe grote thriller heet Loverboy (Prometheus; euro 16,95). Een vrouw vermoedt dat haar man vreemdgaat. Zij weet wat haar te doen staat, want ze schrijft misdaadromans.

Non-fictie

De Colombiaanse gynaecologe Natalia Aguirre Zimerman ging voor Artsen zonder Grenzen naar Afghanistan. Haar e-mails, vooral over de positie van vrouwen, bleken zo verrassend dat ze in een tijdschrift werden gepubliceerd en prompt bekroond. Nu in boekvorm: Vrouwen en kinderen het laatst (Cossee euro 14,9 0 ).

In Wegsturen of binnenlaten -10 vragen en antwoorden over migratie (De Arbeiderspers euro 14,95) wegen de historici Piet Emmer en Hans Wansink de voor-en nadelen van immigratie. Volgens hen kan terugkeer naar de eeuwenoude arbeidsmigratie profijtelijk zijn (zie Het Betoog, 16-4-2005).

Salo Muller was fysiotherapeut bij Ajax, in de succesjaren. In To t vanavond en lief zijn hoor – Oorlogsherinneringen kijkt hij terug op zijn joodse familie en zijn kinderjaren in de oorlog. De woorden in de titel zijn de laatste die hij in 1941 hoorde van zijn moeder; een dag later werd zij opgepakt.

Al 25 jaar maakt journalist Frénk van der Linden 'spraakmakende interviews', dat is althans de ondertitel van Laten we eerlijk zijn (Veen; euro 19,90), een persoonlijke keuze uit eigen werk. Hij koos onder anderen Bill Wyman, Tamarah Benima, Johan Stekelenburg en Annette Nijs. In het voorwoord bedenkt Arnon Grunberg een interview over de interviewer.

Vo l k s k r a n t -journalist Gijs Zandbergen en beroepswielrenner Marco Pinotti leerden elkaar kennen toen de laatste hard viel tijdens een wedstrijd in Spaans Baskenland. Er ontspon zich een levendige correspondentie tussen de renner en de liefhebber, nu gepubliceerd in Verlangen naar de Giro – Wielerbrieven naar en uit het peloton (Tirion; euro 14,95.)

Pascal Khoo Thwee groeide op in een kleine, gesloten berggemeenschap in Birma. Als student komt hij in conflict met het gewelddadige militaire regime; zijn geliefde wordt vermoord. Pascal wist te ontkomen naar het Westen en schreef zijn geschiedenis op, nu vertaald als Het land van de groene geesten – Een Birmese odyssee (De Arbeiderspers; euro 22,95)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden