ISBN

Annie Proulx is zo'n auteur die met literatuur het kwaad in de wereld bestrijdt. In haar nieuwe, nu in vertaling bij De Geus verschenen roman De laatste troef (euro 24,50) is dat kwaad belichaamd in Amerikaanse zakenlui, die land willen opkopen van boeren in Texas en Oklahoma, om er grote,...

Het werk van de Hongaarse schrijver Sándor Márai (1900-1989) werd in 1999 herondekt. Zijn romans Gloed en De erfenis van Eszter werden in vele talen vertaald. Nu is bij Wereldbibliotheek De opstandigen (euro 17,90) verschenen, een roman uit 1929, over vier jongens die hun jeugd en hun hoop verliezen. Willem Kuipers schreef in zijn recensie van het boek (Cicero (21-12-2001), dat toen in Duitse vertaling was uitgekomen: 'Márai is een schrijver om van te houden, een poëtisch verteller, die met kleine gebaren een verzonken wereld oproept.'

Peter Terrin publiceerde eerder een verhalenbundel en een roman. Blanco (euro 16,95) is zijn eerste boek dat bij de Arbeiderspers verschijnt. Het is een roman over een jonge weduwnaar, die zijn zoontje probeert te beschermen tegen de gevaren van de grote stad en de dolgedraaide wereld.

Rudi van Dantzig is al lang gefascineerd door het turbulente leven en het werk van beeldend kunstenaar en schrijver Willem Arondéus. In Het leven van Willem Arondéus 1890-1943 - Een documentaire (De Arbeiderspers; euro 24,90) schrijft hij ook over de verzetsstrijder Arondéus, die in 1943 werd gefusilleerd nadat hij het Amsterdamse bevolkingsregister had opgeblazen.

In de tweede Tiele-lezing Verleden en toekomst van het gedrukte boek (Walburg Pers; euro 15,-) verdedigt Frans A. Janssen, hoogleraar boekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, stellingen over boekdrukkunst in het tijdperk van de digitale media.

De in 1963 gestorven dichter Jean Cocteau was ook tekenaar, schilder, toneelschrijver, filmer; hij schreef over muziek, en hij was in zijn tijd een groot emancipator van de homoseksuelen. Cocteau-kenner Theo Festen vertaalde veel van zijn poëzie. De tweetalige bloemlezing Gedichten (Athenaeum, Polak & Van Gennep (euro 21,50), geeft een goed beeld van zijn dichtwerk.

In de Pandora-serie verscheen een herdruk van Bart Middelburgs De Dominee - Opkomst en ondergang van mafiabaas Klaas Bruinsma (L.J. Veen; euro 12,50). In 1988 publiceerde Parool-verslaggever Middelburg voor het eerst over het misdaadsyndicaat van Bruinsma. Het kwam hem op een reeks processen te staan en hij belandde zelfs op de executielijst. In 1991 werd Bruinsma zelf geliquideerd.

De eeuwige vraag 'Wat is er?' wil de Franse filosoof Alain Finkielkraut in Het onvoltooide heden (Contact; euro 22,90) vervangen door de onvermoeibare vraag 'Wat gebeurt er?'. Uit de stortvloed van de actualiteit wil de Finkielkraut het gedenkwaardige lichten. 'De waarheid zoeken in wat zich voordoet', schrijft de Franse wijsgeer, 'niet in de uiterlijke schijn.'

Als droomuitlegger kan Arttemidoros van Daldis uit de tweede eeuw na Christus beschouwd worden als een verre voorganger van Sigmund Freud. In zijn Droomboek (Voltaire; euro 29,50), vertaald door Simone Mooij-Valk, gunt Artemidoros ons een intieme kijk in de denk- en gevoelswereld van zijn tijdgenoten. Freud noemt hem enige malen met waardering in de Traumdeuting.

Gore Vidal, Amerika's meest welbespraakte en scherpzinnigste polemist, zegt wat niemand in het kielzog van 11 september 2001 durft te zeggen. Zonder een blad voor de mond te nemen stelt hij in Permanente oorlog voor permanente vrede - De nachtzijde van Amerika's politiek (De Arbeiderspers; euro 14,95) de hypocrisie van de Amerikaanse 'regerende junta' aan de kaak.

Dit jaar is het 140 jaar geleden dat in de Nederlandse koloniën de slavernij werd afgeschaft. In Met eigen ogen - Een hedendaagse kijk op de Surinaamse slavernij (KIT Publishers; euro 10,-) schrijven Clark Accord en Nina Jurna, in opdracht van het Koninklijk Instituut voor de Tropen, over het slavernijverleden. Tevens verscheen een herdruk, met een uitgebreid en nieuw nawoord, van P.C. Emmers De Nederlandse slavenhandel 1500-1850 (De Arbeiderspers; euro 17,95).

Gezelligheid is niet modern - 25 jaar na Welling (uitgegeven door Café Welling: euro 10,-) is een portret van de heer H.B.G. Welling en zijn Amsterdamse café. Jan Haasbroek interviewde de huidige vaste klanten. Op 1 juli is het 25 jaar geleden dat uitgever Bas Lubberhuizen de sleutel van Café Welling uit handen van Welling kreeg. Niet de drank bindt de klanten, maar iets anders, schrijft Lubberhuizen in zijn voorwoord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden