ISBN

Woedend en verontwaardigd werd in heel Europa gereageerd toen de Engelsen in 1947 weigerden 4500 joodse vluchtelingen tot hun mandaatgebied Palestina toe te laten....

De roman The Hiding Place van de Brits-Maltese schrijfster Trezza Azzopardi is genomineerd voor de Booker Prize, die volgende week wordt uitgereikt. Azzopardi vertelt het verhaal van een immigrantenfamilie in Cardiff. Het verscheen met als titel De Schuilplaats bij De Bezige Bij (fl 39,50).

De 27-jarige Floor Haakman publiceerde een aantal verhalen, kreeg acht jaar geleden de Rabobank Lenteprijs en debuteert als romanschrijfster met Oneetbaar brood (Bert Bakker; fl 31,95), waarin het gaat om een filosofiedocent die gefascineerd raakt door een van zijn studentes.

Verheffend vooruitstrevend verstrooiend (Balans; fl 29,90) is een boek ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de VARA. Medewerkers en voormalige medewerkers van de omroep kijken terug op hun tijd en op programma's van de 'Vereniging van Arbeiders Radio Amateurs'. Rinus Ferdinandusse vertelt het verhaal van het geruchtmakende tv-programma Zo is het toevallig ook nog eens een keer en Sonja Barend vraagt: 'Wat heeft mijn engagement opgeleverd?'

Een van de foto's die het beeld van de oorlog in Vietnam blijvend hebben bepaald, is die van het door napalm getroffen meisje Kim Phuc (inmiddels 37). In 1992 vluchtte ze naar het Westen. Denise Chong sprak met haar en haar familie en schreef het boek Het meisje van de foto (Prometheus; fl 36,50).

In Expats - Roman over Nederlanders overzee (Bert Bakker; fl 31,95) schrijft de journalist en historicus Max de Bruijn over het milieu van in Jakarta gestationeerde werknemers. Ogenschijnlijk is hun leven één groot feest. Maar wat zoeken ze op het broeierige Java, waar de bevolking mort?

De Amerikaanse Barbara Rogasky (1933), van Russisch-joodse afkomst, gaf zichzelf de moeilijke opdracht de holocaust voor jongeren te beschrijven. Het als Rook en as (De Arbeiderspers; fl 29,95) vertaalde jeugdboek verwierf in de VS verschillende prijzen. 'Dit boek is niet geschreven om je nachtmerries te bezorgen. Het gaat over een tijd waarin een nachtmerrie werkelijkheid werd.'

Frank van Rijn verkent al 25 jaar lang de wereld per fiets. In De Zuilen van Axum - Een winterreis door Ethiopië (Elmar; fl 34,50) doet hij verslag van zijn tocht door dit Afrikaanse land.

In Tropisch Afrika (Van Gorcum; fl 50.-) belicht een tiental deskundigen de natuur, de geschiedenis en de politieke en sociaal-economische ontwikkeling van de Afrikaanse landen bezuiden de Sahara. Ook de stedelijke veranderingen en de internationale betrekkingen komen aan bod.

Brak (Contact; fl 34,90) is het romandebuut van Arnout ter Haar. Hoofdpersoon is een 18-jarige jongen. Met zijn homoseksuele vader, die hij veertien jaar niet heeft gezien, brengt hij een zomer in Biarritz door. Dan beseft de jongen pas hoe groot zijn gemis was.

De nieuwste roman van de Zweedse bestsellerschrijfster Marianne Frederiksson, Inge en Mirna (De Geus; fl 39,90), is 'een verhaal over de vriendschap tussen vrouwen'. Vrouwen uit verschillende culturen ditmaal, de Zweedse en de Chileense.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden