ISBN

De Romeinse dichter Publius Ovidius Naso werd in het jaar 8 van onze jaartelling door keizer Augustus naar Tomi aan de Zwarte Zee verbannen....

In Het goede boek - de 29ste roman van de Boekelose schrijver Willem Brakman - kijkt een oude man terug op zijn leven in de plaatsen T., A. en H.. In H. bewoont hij een kast van een huis en terwijl tal van vrouwen, dienstboden en hoeren, mannen, dokters en krijgslui hem omringen, noteert hij zijn gedachten in 'het goede boek'. Een uitbundig beeld van het saaie leven rond de eeuwwisseling in Nederland rijst op (Querido; * 34,90).

De Oostenrijkse schrijver Robert Menasse (1954) werd bekend door de roman Zalige tijden, breekbare wereld, waarin hij op hoogst filosofische (en dus humoristische) wijze de leegheid van het bestaan van zijn schlemiel-achtige hoofdpersoon in Wenen en Sao Paolo uittekende. Het boek bleek deel van een trilogie. Het eerste deel ervan, Bar Hopeloos geheten, is nu ook door Paul Beers vertaald (De Arbeiderspers; * 49,90). Het laatste deel, Schubumkehr, volgt.

De jurist en antropoloog Jacob Vredenbregt (1926), die woont en werkt in Indonesië en daar van 1970 tot 1991 hoogleraar was, publiceerde een zestal romans en verhalenbundels. De benoeming is zijn jongste boek. Daarin vertelt hij over het gekuip en gekonkel dat op het Instituut voor Exotische Folklore in Zantvoort losbreekt, als er een representant van het instituut voor de vestiging in Djatinegra moet worden benoemd. Net als Voskuil schijnt Vredenbregt een écht instituut op het oog te hebben gehad, het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde in Leiden (De Prom; * 24,90).

In Mijn broer keert de schrijfster Jamaica Kincaid terug naar haar Caribische geboorte-eiland Antigua om haar dertien jaar jongere broer Devon bij te staan, die sterft aan aids. Geleidelijk ontdekt zij hoeveel hen beiden verbindt (De Geus; * 34,90).

Over de slechte opvang van oorlogsslachtoffers na de bevrijding, waarnaar deze week een groot onderzoek is begonnen, verscheen in 1990 een studie waarin Dienke Hondius de teleurstellende ervaringen heeft beschreven van joden die in 1945, na de holocaust te hebben overleefd, terugkeerden naar Nederland. Van Terugkeer - Antisemitisme in Nederland rond de bevrijding is een herziene en uitgebreide druk verschenen (Sdu; * 39,90). In het boek, dat begint met het korte verhaal 'Terugkeer' van Marga Minco, constateert Hondius onder meer 'een pijnlijk gebrek aan erkenning van het lijden van de joodse bevolkingsgroep, en de consequente ontkenning door de overheid van de verantwoordelijkheid in dit opzicht'.

Met het verschijnen van het derde deel van De Oude Geschiedenis van de Joden (Ambo; * 89,50) van de joods-Romeinse geschiedschrijver Flavius Josephus (37-100) is het bewonderenswaardige vertaalproject van de hoogleraren F. Meijer en M. Wes voltooid. Dit derde deel bestrijkt de periode van 67 voor Christus tot 66 na Christus en geeft onder meer een scherp beeld van het regime van koning Herodes en de wereld waarin Jezus van Nazareth leefde, 'een wijs man', zoals Flavius Josephus hem noemt, 'voorzover het geoorloofd is hem een man te noemen. Hij verrichtte namelijk daden die onmogelijk geacht werden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden