ISBN

Julia Franck (1970) is een van de vele, jongere, Duitse auteurs die duidelijk maken hoe goed en leesbaar er de laatste jaren in het Duits wordt geschreven....

Hanna Wattendorff (1967) studeerde slavistiek in Leiden en debuteert als romancière met het dikke boek Eigen grond (364 pagina's) bij De Arbeiderspers (fl 39,90). Haar hoofdpersoon Hanna werkt als escortmeisje en ontmoet in die hoedanigheid een oude schoolgenoot. Hanna heeft geen moeite met haar beroep. Integendeel. Voor iemand als zij, die zo bevoorrecht is opgegroeid, is de prostitutie een leerzaam avontuur.

Kinderogen is een roman van Alam Darsono die in 1928 in Moskou werd geboren. Zijn ouders waren leiders van de communistische partij Indonesia. Ze verbleven als ballingen in Moskou. Vanwege Stalin verhuisden ze naar Berlijn, waar zijn moeder overleed. In Kinderogen vertelt Alam Darsono over dit leven in Moskou, Berlijn, en ten slotte Amsterdam aan de hand van het verweesde jongetje Bubi (Thomas Rap; fl 27,50).

'Evelien van Brakem lag wakker naast haar man die sliep. Ze sliep nu al tien jaar met Harko in hetzelfde bed, maar ze had er nog steeds een hekel aan om naast hem wakker te liggen. Hij snurkte, en hij had de neiging altijd maar weer tegen haar aan te kruipen, of aan haar te zitten.' Zo begint Martin Bril zijn verhaal over Evelien, die in Amsterdam-Zuid woont, alles heeft wat haar hartje begeert en toch niet gelukkig is. Evelien, zoals het boek heet, verscheen bij Prometheus (fl 28,50).

Ook zo'n zin doet verder lezen: 'In haar laatste film had de camera gedraald bij de heup, de naakte heup, en hoewel het niet haar heup was, kreeg ze de naam dat ze gewillig was.' De Amerikaanse Lorrie Moore begint er het eerste verhaal ('Gewillig') van haar bundel Birds of America mee. Het boek kwam, met als titel Vogels van Amerika, in vertaling bij Atlas uit (fl 49,90).

De gebeurtenis en andere gedichten is een omvangrijke nieuwe bundel van de dichter Leo Vroman. In Cicero van 27 april werd er al op gewezen. Arjan Peters interviewde toen de 86-jarige dichter per e-mail. Aanleiding was het gastcollege dat de in Amerika woonachtige dichter op 17 mei aan de Katholieke Universiteit Tilburg gaf, en zijn optreden op Poetry International, op 16 en 18 juni in Rotterdam. De gebeurtenis en andere gedichten is een uitgave van Querido (fl 45,-).

De nieuwe bundel van Toon Tellegen, zijn vijftiende, heet De een en de ander. 'Ik wil de waarheid vertellen, zegt de een/ en de ander denkt:/ waarom wil je de vrede niet vertellen/ of de liefde/ of de verregaande regenachtigheid van het bestaan?' De een en de ander verscheen bij Querido (fl 29,95).

Marcel Möring prijst het boek op een buikbandje aan: 'Ik las Het geluk van de wijnboer in één ruk uit.' Het meesterwerk waarvoor hier zo trefzeker een lans wordt gebroken, is The Vintner's Luck, een roman van de Nieuw-Zeelandse Elizabeth Knox, die al vijf boeken op haar naam heeft staan, maar tot nu toe in Europa onbekend was. In Het geluk van de wijnboer vertelt ze over Sobran Jodeau die op een zomeravond in 1808 behoorlijk aangeschoten door de wijngaard van zijn ouders in Bourgondië zwalkt. Als hij in katzwijm valt, verschijnt er een engel, Xas, die hij voortaan elk jaar zal ontmoeten. Jodeau en Xas worden hevig verliefd op elkaar (Meulenhoff; fl 39,90).

In Islamitische filosofie - Een geschiedenis presenteert de classicus, taalkundige en filosoof Michiel Leezenberg, wetenschapsfilosoof aan de Universiteit van Amsterdam, 'de uitgangspunten en doctrines van de grote moslimdenkers van het Midden-Oosten, Noord-Afrika, islamitisch Spanje en het Perzische cultuurgebied'. Hij laat zien hoe de denkbeelden van Avicenna (Ibn Siuena), Averroës (Ibn Roesjd), Ibn Chaldoen en Ibn al-Arabi tot op de dag van vandaag hun invloed doen gelden (Bulaaq; fl 50,58).

In Van Ostaijen tot heden schrijft de jonge Vlaamse geleerde Geert Buelens (1971), verbonden aan de Vlaamse universiteit van Antwerpen en redacteur van het Vlaamse literaire tijdschrift Yang, over de invloed van de Vlaamse dichter Paul van Ostaijen (1896-1928) op de Vlaamse poëzie van de twintigste eeuw. Er is kennelijk veel over te zeggen. Buelens had 1302 bladzijden nodig voor deze studie, die volgens de uitgever in feite een geschiedenis van de twintigste-eeuwse Vlaamse poëzie is (Vantilt; fl 125,-).

Joost Vijselaar, verbonden aan het Trimbos-instituut in Utrecht, schrijft in De magnetische geest - Het dierlijk magnetisme 1170-1830 over het 'dierlijk magnetisme' of 'mesmerisme' dat rond 1815 in Nederland in zwang raakte. De magnetiseurs, of 'strijkers' zoals ze tegenwoordig heten, lieten zich inspireren door de romantische natuurfilosofie van de Duitser Schelling. De latere staatsman Gijsbert Karel van Hogendorp bracht al rond 1790 het magnetisme in praktijk (SUN; fl 79,50).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden