ISBN

Hij is bijna alweer een jaar dood, Boudewijn Büch. Postuum verscheen zijn laatste roman, Het geheim van Eberwein. Büchs onderwerp was het jongetje dat zuchtte onder wrede vaders en gekkenhuisdirecteuren....

Een figuur als Audrey Hepburn of toch maar liever de troost van chocoladecroissants? Eeuwig lijnen of een verhullende feministische tuinbroek? Over zulke dilemma's schrijft Hanneke Groenteman in Doorzakken bij Jamin (Thomas Rap; euro 15,-). Met tekeningen van Peter van Straaten.

In de debuutroman van Rob Kappen, Klein verhaal van een grote gekte, gaat Manu, een Nederlandse jongen van Spaanse komaf, in Galicië op zoek naar het verleden van zijn familie. Zijn onderzoek voert hem terug naar de Spaanse Burgeroorlog. Maar voor alles schuift zich zijn grote liefde voor het meisje Conchita (Anthos; euro 16,90).

Strak (Ad. Donker; euro 16,90) is het romandebuut van Arjan Verhagen. Een jongeman probeert de zin van het leven te vinden door zich te spiegelen aan het leed van anderen. Zijn liefde voor de ongrijpbare Sarah zou hem weleens fataal kunnen worden.

Er is leven op twee planeten in De omhelzing, de vierde roman van Laurens Spoor. De ene is de aarde, waar een dreigende inslag van een hemellichaam lijkt afgewend. Sprekers uit zes landen vieren dat ten huize van een mondaine weduwe. Zij leveren het gedachtegoed in deze ideeënroman (Bert Bakker; euro 17,95).

De in 1984 overleden Argentijn Julio Cortázar schreef zijn eerste roman De prijswinnaars in 1960. De roman, over een gezelschap dat bijeen wordt gebracht in een schip met onbekende bestemming, bleef in de schaduw van zijn beroemde boek Rayuela. Uitgeverij IJzer liet de roman opnieuw vertalen (euro 29,95).

De hoofdpersonen in Jhumpa Lahiri's onlangs vertaalde roman De Naamgenoot (Meulenhoff; euro 18,50) emigreerden uit India naar de Verenigde Staten, net als de ouders van de schrijfster. Zij krijgen er een kind, Gogol, dat zich zal gaan afzetten tegen zijn Indiase achtergrond. Identiteit is geen vanzelfsprekendheid.

In Onder voorbehoud (Atlas; euro 19,90) onderzoekt Paul de Wispelaere de gecompliceeerde relatie tussen werkelijkheid en fictie in historische romans. Het traditionele onderscheid tussen geschiedschrijving en romanliteratuur, zeker in de autobiografische roman, is flinterdun. Tegelijk verscheen ook Tuin en wereld (Atlas; euro 34,90), een herdruk van vier van De Wispelaeres romans.

Sinds een jaar schrijven Hugo Camps en Bernard Dewulf afwisselend een column op de voorpagina van de Vlaamse krant De Morgen. Camps en Dewulf (De Bezige Bij; euro 19,90), een Vlaamse CAMU, is een vermakelijk overzicht van allerlei gebeurtenissen en vreemde perikelen in België.

Het in herdruk verschenen en door Ton Peters vertaalde Handboek bouwkunde (Athenaeum-Polak & Van Gennep; euro 24,90) van de antieke Romeinse schrijver Vitrivius was het eerste complete handboek over architectuur. In Harry Mulisch' roman De ontdekking van de hemel vormt het boek het uitgangspunt van een beschouwing over de menselijke maat in bouwwerken.

Thomas Mann was vrij jong toen hij de denkwereld van Schopenhauer en diens leerling Nietzsche binnentrad. In Schopenhauer en Nietzsche (Aspekt; euro 14,98) schrijft Mann over de invloed van die wijsgeren op zijn denken.

Aristoteles was een pionier op vele terreinen van wetenschap, zo ook de psychologie. In Over het geheugen, de slaap en de droom (Historische Uitgeverij; euro 17,95), voor het eerst in het Nederlands vertaald, schrijft hij over slapen en waken, dromen en herinneren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden