ISBN

Gesierd met een afbeelding van het mooie schilderij Jongeman voor zijn raam van Gustave Caillebotte, verscheen de vertaling van een onbekende, bijzondere Franse roman: De zondagen van Jean Dézert (Coppens & Frenks; fl 41,87)....

C. Buddingh' (1918-1985) is de dichter over wie een ándere dichter, Remco Campert, heeft gedicht: 'Sinds Buddingh'/ verwachten veel mensen/ van poëzie/ een avondje lachen.' Maar de dichter van 'De blauwbilgorgel' ('Ik ben de blauwbilgorgel,/ Mijn vader was een porgel,/ Mijn moeder was een porulan,/ Daar komen vreemde kinderen van./ Raban! Raban! Raban!') had ook een andere kant. De journalist Wim Huijser probeert daaraan recht te doen met de fotobiografie Buddingh' - Een mens in de tijd (Walburg Pers; fl 39,50).

Mariolein Sabarte Belacortu vertaalde voor Meulenhoff De grens van glas (La frontera de cristal) van Carlos Fuentes. Het is 'een roman in negen vertellingen', waarin de vermaarde Mexicaanse schrijver (Panama, 1928) vertelt over het leven aan de grens tussen zijn land en de Verenigde Staten, 'de grens van glas' (fl 45,18).

'Erwin droomde dat hij de literatuur vaarwel had gezegd. Het decor van die droom was, vreemd genoeg, het huis waarin hij zijn kinderjaren had doorgebracht, om precies te zijn de studeerkamer van zijn vader, op de donkere tweede verdieping.' Zo begint de roman Succes van Marco Kamphuis (Uden, 1960), zijn derde na De medische encyclopedie uit 1996 waarvoor hij de Debutantenprijs kreeg, en Tamara uit 1998. Succes is een uitgave van de Wereldbibliotheek (fl 22,50).

De succesvolle kinderboekenschrijver die de Italiaanse auteur Sandro Veronesi tot hoofdpersoon van zijn roman In de ban van mijn vader (Bert Bakker; fl 36,36) maakte, heeft het niet gemakkelijk. Nadat zijn vader is overleden, blijkt dat hij - 'een dweepzieke generaal' - voor de Russen heeft gespioneerd. En zijn huwelijk gaat mis, doordat hij zijn vrouw nooit heeft toegestaan 'haar erotische verlangens te verwezenlijken'.

Luc Huybrechts is schilder, schrijver en literatuurcriticus (voor de Vlaamse krant De Morgen). Hij publiceerde bij De Arbeiderspers de romans De wijnmaker en De Blauwe Ruiter. In het 359 pagina's dikke boek Het vijfde testament - Duisternis, het eerste deel van een trilogie, vertelt hij over het leven van de middeleeuwse graalridders. Het begint met de queeste (speurtocht) van ridder Bohort, die de zoon van een smid komt halen voor een geheimzinnige missie (De Arbeiderspers; fl 43,85).

'Het is het boek waarmee Stevens de belofte van zijn debuut Mindere goden definitief inlost', heeft iemand van Prometheus op de achterkant van Gouden bergen laten zetten. In deze roman vertelt Herman Stevens, die behalve Mindere goden ook Een schone slaap en Het vrouwelijk halfrond publiceerde, over Leo Donker, 'een held van onze tijd', die niet weet wat met het leven aan te vangen, totdat hij Olga ontmoet (fl 39,45).

De beeldhouwer Ossip Zadkine was getrouwd met de in Algerije geboren Franse schilderes Valentine Prax. Zadkine werd beroemd, onder meer door zijn beeld 'De verwoeste stad' in Rotterdam, maar Prax bleef onbekend. De journalist Hans Knap probeert aan dit laatste een eind te maken in Valentine Prax en Ossip Zadkine - Portret van een kunstenaarshuwelijk (Ad. Donker; fl 40,21).

Bij Thomas Rap is deel drie verschenen in het 'verzameld sportwerk' van Jan Mulder. Opkomst & Ondergang (fl 39,90) bevat hoofdzakelijk stukken die Mulder tussen 1980 en 2001 schreef voor de Volkskrant en Playboy. Dezelfde uitgever bracht verder Honderd vrijpostige vragen uit (fl 25,-), waarin interviews van Tom Kellerhuis uit HP/De Tijd.

Een blad in de bittere wind (A Leaf in the Bitter Wind) is een boek van de Chinese Ting-xing Ye, waarin zij herinneringen ophaalt aan de tijd dat ze als weeskind uit een 'kapitalistisch' gezin in een communistisch heropvoedingskamp zat. Later, als China de deuren naar het Westen openzet, wordt ze tolk en begeleidt ze beroemde bezoekers als koningin Elizabeth, kolonel Khaddafi en Ronald Reagan. Het behoort ook tot haar taak die mensen te bespioneren. Als haar man lid wordt van de communistische partij, vlucht Ye naar Canada (De Geus; fl 49,60).

Maar liefst twee nieuwe boeken gaan in op de geschiedenis van de AntiRevolutionaire Partij (ARP), die in het midden van de jaren zeventig opging in het CDA. Bij Verloren verscheen het proefschrift van J.P. Stoop, 'Om het volvoeren van een christelijke staatkunde' (fl 66,-), waarin hij ingaat op de ontwikkelingen in de partij gedurende het interbellum. Daarnaast kwam dezelfde uitgeverij met een complete geschiedenis van de ARP. De Antirevolutionaire Partij - 1829-1980 (fl 55,-), onder redactie van George Harinck, Roel Kuiper en Peter Bak, begint met Groen van Prinsterer, die in de jaren dertig van de negentiende eeuw zijn christelijke beginselen formuleerde tegenover het gedachtegoed van de Franse revolutie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden