ISBN

Leon Gommers (Heerlen, 1958) is behalve schrijver kok en zeeman. In zijn eerste boek, De hondewacht (1995), gaf hij de lezer een indruk van het leven aan boord....

Marko Fondse en Peter Verstegen kozen voor de bundel Het lijf van de vrouw is een gedicht (Bert Bakker; ¿ 14,90) 'de mooiste liefdesgedichten' van de Duitse romanticus Heinrich Heine (1797-1856). De beide vertalers maakten eerder, in 1988, de Heine-bloemlezing Denk ik aan Duitsland in de nacht.

De Deen Peter Heg, voormalig dansleraar en acteur, maakte als schrijver vooral indruk met zijn romans Smilla's gevoel voor sneeuw en De vrouw en de aap. Meulenhoff liet Gerard Cruys ook zijn debuut uit 1988 vertalen, de roman Voorstelling van de twintigste eeuw (¿ 49,90). Hegs 'geschiedenis van de Deense dromen' begint met Carl Laurids, geboren op een kasteel in de nieuwjaarsnacht die ook deze eeuw inluidde. Op zijn 29ste zal hij spoorloos verdwijnen, nadat hij met zijn zoon in de huiskamer een machinegeweer in elkaar heeft gezet en weer gedemonteerd.

Erik Menkveld (1959), redacteur bij De Bezige Bij, publiceert zijn verspreide gedichten bij zijn eigen uitgeverij. In De karpersimulator (¿ 32,50) blijkt hij vooral muzikaal geïnspireerd te worden. Door John Coltrane, 'de allergrootste tenorsaxofonist aller tijden', evenzeer als door de vijftiende-eeuwse Kamerijkse componist Guillaume Dufray, de Tsjech Leos Janácek (Intieme brieven) of Olivier Messiaen (Réveil des oiseaux).

De Van Imhof is na De eendenkooi en Wolfram de derde roman van Gerrit Grobben. In Nederlands-Indië worden de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog zichtbaar, wat leidt tot een verwijdering tussen twee vrienden, een Nederlandse en een Duitse arts (De Bezige Bij; ¿ 39,50).

Een Nederlander zit in een Spaanse gevangenis in voorarrest. In zijn diepvries zijn pakketjes van dubieuze herkomst aangetroffen: uitgebeend mensenvlees; hij heeft zijn vriendin Vicky opgegeten. Vanuit de cel zet hij de briefwisseling voort met zijn broer in Nederland, een moraaltheoloog. In de briefroman Hart en nieren (Atlas; ¿ 34,90) wisselen Jacques en Dick Meerman gedachten uit over de dood en het doden, over huisslacht, abattoir en besterven, over orgaanvlees en uiteraard kannibalisme. Met regelmatig een recept.

'Onze eeuw is bij uitstek de eeuw van het nutteloze lijden', schrijft de Franse filosoof Alain Finkielkraut in zijn door Frans de Haan vertaalde De verloren beschaving (Contact; ¿ 32,90). Finkielkraut, spraakmakend auteur van onder meer De ondergang van het denken en De imaginaire jood, houdt een indringend vertoog over de Werdegang van de cultuur in de twintigste eeuw, met als centraal thema de verschrikkingen van fascisme en communisme.

De Amerikaanse adoptiedeskundigen David Brodzinsky, Marshall Schechter en Robin Marantz Henig bieden in Geadopteerd - Een leven lang op zoek naar jezelf (Ambo; ¿ 34,90) een uitgebreid overzicht van de stand van zaken op het gebied van het adoptie-onderzoek. Hoewel het boek een sterk Amerikaanse inslag heeft, is het toch ook in Nederland een aanwinst voor adoptie-ouders, hulpverleners en geadopteerden zelf, schrijft de Nederlandse adoptiespecialist René Hoksbergen in een inleiding. 'Veel van de gegeven voorbeelden en besproken situaties zijn namelijk van toepassing op onze Nederlandse geadopteerde medemens.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden