ISBN

Jasser - Een monoloog van Abdelkader Benali werd vorig jaar ten tonele gebracht onder regie van Ernst Braches. Nu is de 'toneeltekst voor één acteur, ook daar waar verschillende stemmen en personages worden opgevoerd' bij Vassallucci verschenen (euro 7,50)....

Reza Allamehzadeh, cineast en schrijver, vluchtte in 1983 uit Iran naar Nederland. Bittere zomer (Van Gennep; euro 15,90) is het eerste boek van hem dat is vertaald. Het vertelt het verhaal van Hadi, een jongen van zestien die in de jaren vijftig opgroeit in een arme wijk van Teheran. Hij ontdekt dat je door verhalen te verzinnen de werkelijkheid kunt veranderen.

De Duitse Gaby Hauptmann werd in één klap bestsellerauteur met haar romandebuut Gezocht: impotente man voor het leven. In het nu vertaalde Vijfsterrenkerels (Vassallucci; euro 16,95) is een supermarktcaissière de inzet tussen vijf mannen in een vijfsterrenhotel in de Oostenrijkse Alpen.

In de roman Mary en O'Neill, het debuut van de Amerikaan Justin Cronin (Nijgh & Van Ditmar; euro 18,95), gaat het over twee mensen die heel wat moeilijkheden achter de rug hebben als ze elkaar ontmoeten. De verteller belicht acht pijnlijke momenten uit beider leven. Cronin kreeg voor het boek de PEN Hemingway Award.

Gratie heet de bundel waarmee Peter Ingelse (1943) als dichter debuteert (Meulenhoff; euro 13,50). Slapen zonder weerga is een nieuwe bundel van Patty Scholten (Atlas; euro 14,95).

De decorbouwer Donald Niedekker, schrijver van reisverhalen en van een boek over de Willem Drees Stichting, debuteerde in maart van dit jaar met de roman Hier ben ik. Het dunne boekje De garderobier is een monoloog van Freek Nevski, 52 jaar oud en 31 jaar werkzaam in de garderobe van de Stadsschouwburg, die uitlegt dat bij alle drukte na afloop van de voorstelling zijn strikje vooral netjes recht moet blijven zitten (Vassallucci; euro 7,50).

Van Joseph Pearce, die in 1999 debuteerde met het autobiografische Land van belofte en die vorig jaar de roman Koloniale waren publiceerde, is er alweer een nieuwe roman: Maanzaad (Meulenhoff; euro 17,50). Pearce vertelt daarin het verhaal van een joods echtpaar dat aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog weigert nazi-Duitsland te ontvluchten. Tot ze wel moeten. En dan begint een zwerftocht over de wereld.

Een nieuwe Sherlock Holmes-pastiche is Mrs.Hudson en de vloek van de geesten. Het boek is de eerste pennevrucht van de Britse journalist (en medewerker van BBC-News) Martin Davies. Mevrouw Hudson is de huishoudster van Sherlock Holmes en terwijl haar baas, mét Watson, probeert het probleem van een uit de Oost aangewaaide, geheimzinnige ziekte op te lossen, vindt zij, met steun van háár hulp, de bron van het 'stille kracht'-kwaad (Archipel; euro 15,95).

De donkere gangen van het geheugen worden bewandeld in de nieuwe roman van Anton Haakman, Leven, brand en Inbraak (Meulenhoff; euro 15,-). Een gepensioneerde jurist verdenkt met terugwerkende kracht zijn oud-collega's en zijn vrouw van medeplichtigheid aan een misdrijf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.