ISBN

Patricia de Martelaere is een filosofe die met een groot gemak van de grote vragen afdaalt naar het alledaagse. 'De mens is de maatstaf van alle dingen', schrijft zij, 'maar weten de dingen dat ook?' Is engagement een deugd, wereldvreemdheid een kwaal?...

Zwartgallige brieven aan zijn dode pa en ma, trieste versjes, hilarische snapshots en woeste tirades, en dat alles in een boertig Vlaams - dat is het proza van J.M.H. Berckmans. Zijn negende boek heeft de intrigerende titel Na het baden bij Baxter en de ontluizing bij miss Grace (Nijgh & Van Ditmar; fl 34,90).

Het knalblauwe buikbandje van de 'filmische debuutroman' Overstekende margarita's (Archipel; fl 29,75) van Machteld van der Gaag laat geen misverstand bestaan over het beoogde publiek: 'Wat gebeurt er als de snelle wereld van de reclame in aanraking komt met de snobistische van de haute couture?' Voor wie dit altijd heeft willen weten, is het wellicht een aanbeveling dat Van der Gaag zelf óók in de reclame werkt en óók leeft in Parijs, Londen en Amsterdam.

Kort nadat de Vlaamse dichter Herman de Coninck in 1997 onverwacht was overleden, verscheen zijn verzamelde poëzie onder de titel De gedichten. Er werden volgens de uitgever tweehonderdduizend exemplaren van verkocht. Dat succes inspireerde kennelijk tot een nieuwe uitgave, Het proza, een kolossaal werk in twee delen (in cassette), waarin Paul de Wispelaere en Jeroen de Preter de tientallen stukken en beschouwingen bijeenbrachten van de man die zoveel en zo leesbaar over poëzie schreef (De Arbeiderspers; fl 125,-).

De Vietnamese schrijfster Duong Thu Huong leidde als jong meisje een communistische jeugdbrigade die tijdens de oorlog in 1968 naar het front werd gestuurd als zanggroep. Voor haar omvangrijke roman Lied van herinnering (Nijgh & Van Ditmar; fl 49,90), een tragische geschiedenis van een liefde die stukloopt op de omstandigheden, heeft zij geput uit herinneringen aan deze tijd. De roman mocht in Vietnam om politieke redenen niet worden gepubliceerd.

Faustine, aanbedene van de hoofdpersoon in de gelijknamige roman van René Huigen, is het eeuwige Ina Damman-meisje: een onbereikbare medeleerlinge op de middelbare school. Toch is zij gemodelleerd naar een ander, een personage van de Argentijnse romancier Adolfo Bioy Casares. Faustine is de geheimzinnige vrouw op een eiland die totaal niet reageert op de aanwezigheid van de hoofdpersoon, de arme schipbreukeling (Veen; fl 26,90).

Op 70-jarige leeftijd schreef de Zuid-Afrikaanse 'kleurling' A.H.M. Scholtz, schrijnwerker, soldaat en aannemer, een roman die in zijn land (en later daarbuiten) opzien baarde. Vatmaar toonde de lezers het harde leven in een typisch Zuid-Afrikaanse gemeenschap. In Afdraai zet Scholtz deze lijn voort aan de hand van het verhaal over de familie Brink in het gehucht Afdraai (Meulenhoff; fl 39,90).

De theoloog H.M. Kuitert, eerder succesrijk auteur van onder meer Het algemeen betwijfeld christelijk geloof en Zeker weten, Jezus, gaat in zijn nieuwste, omvangrijke werk, Over religie - Aan de liefhebbers onder haar beoefenaars (Ten Have; fl 44,90) terug naar de bronnen van de religieuze ervaring. Hij schrijft, zegt hij, voor 'de liefhebbers die graag willen weten wat de stand van zaken is'.

Bij de Historische Uitgeverij in Groningen verscheen De politiek van de openbaarheid - Journalistiek en publieke sfeer (fl 29,90). Het is de uitgewerkte versie van de oratie die Frank van Vree in Rotterdam hield als bijzonder hoogleraar persgeschiedenis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden