ISBN

Fictie..

Naima el Bezaz schrijft in De verstotene (Contact; euro 16,90) over een Marokkaanse in het moderne Amsterdam. In Tegengif, het debuut van Judith Visser, zoekt de bedrogen Kim haar heil in ‘de wereld van de betaalde seks’ (Passage; euro 16,90).

Intussen volgt Roddy Doyle zijn hoofdpersoon Paula Spencer in modern Dublin (vertaald door Marion Op den Camp; Nijgh & Van Ditmar; euro 19,90).

De grote roman Kafka op het strand van Haruki Murakami werd vertaald uit het Japans door Jacques Westerhoven, die een aantal verhelderende noten toevoegde, zoals die over de yen: honderd yen is een euro, een miljoen yen is tienduizend euro, en ‘honderd miljard yen is gewoon veel geld’ (Atlas; euro 29,90).

‘Wat doe je eigenlijk?’ ‘Niks.’ ‘Ik bedoel in het dagelijks leven.’ ‘Ik ook.’ ‘Dan doen we hetzelfde.’ ‘Leuk.’ Dialoog uit Politiek gevangene van Aukelien Weverling (Meulenhoff; euro 18,95).

Het poëziedebuut Familie gebiedt van Lucas Hirsch opent met een waarschuwing: ‘zwaai maar even nu het nog kan/ je nadert een gevarenzone’ (De Arbeiderspers; euro 15,95).

Het dagboek van de onvermoeibare Leo Vroman, de dichtende bioloog die inmiddels de negentig is gepasseerd, draagt de voorzichtige titel Misschien tot morgen en behandelt de jaren 2003-2006 in 696 pagina’s (Querido; euro 24,50).

Non-Fictie

Nu iedereen Mijn vrijheid – De autobiografie van Ayaan Hirsi Ali heeft gelezen, kunnen we herkennend luisteren naar de selectie die de ex-politica eind augustus insprak op zes cd’s (Rubinstein; euro 19,95).

Mei Li Vos avonturierde namens haar Alternatief Voor Vakbond een paar jaar door de bestuurlijke polder. Haar verslag in Het arbeidersparadijs (Prometheus; euro 18,95).

Zijn vriendin wilde niet met Volkskrant-journalist Caspar Janssen samenwonen omdat hij rookte; zij kregen een kind, en weer was het roken een obstakel. In Zak tabak het verhaal van Janssens gevecht met een verslaving (Plataan; euro 15,-). Ineke Holtwijk was correspondent voor de Volkskrant in Latijns Amerika. Jarenlang volgde ze de wederwaardigheden van een handvol indianen die op de rand van de stad nog in het stenen tijdperk leefden: Rooksignalen – Op zoek naar de laatste verborgen indanen in Brazilië (Atlas; euro 24,90).

Zogenoemde Indische NSB’ers werden tijdens de oorlog geïnterneerd in Suriname. Verslaggever Twan van den Brand spreekt in De strafkolonie – Een Nederlands concentratiekamp in Suriname 1942-1946 met de laatste overlevenden van een gezelschap waarmee Nederland geen raad wist (Balans; euro 18,50).

Wat zou er gebeurd zijn als Adolf Hitler in de zomer van 1942 al zijn tankdivisies op Moskou had geconcentreerd in plaats van ze naar Stalingrad te dirigeren? Het antwoord in Was het anders gelopen...– speculatieve Nederlandse geschiedenis (Nieuw Amsterdam; euro 14,95), met bijdragen van onder anderen H.J.A. Hofland en Jeroen Wielaert.

David had een bijzondere vriendschap met de zoon van koning Saul, Krishna en Arunja vormden een innig koppel, en ook koning Willem III hield van mannen. Van alle tijden, van alle culturen, redactie Robert Aldrich, behandelt de wereldgeschiedenis van de homoseksualiteit (Nieuw Amsterdam; euro 37,95).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden