isbn

De Duitse filosoof en cultuurhistoricus Rüdiger Safranski is al jaren een goede vriend en bewonderaar van Cees Nooteboom. Uit Nootebooms omvangrijke oeuvre van reisverhalen, romans en dichtbundels stelde hij een bloemlezing samen, nu in het Nederlands verschenen als Zielsverhuizing vindt niet na, maar tijdens het leven plaats....

Atlas; euro 19,95

Niemand wist de feilbaarheid van het menselijk geheugen zo bloot te leggen als Proust, Cézanne verkende de subtiliteiten van het gezichtsvermogen, Gertrude Stein de diepe structuur van taal. Kunst loopt vaak voor op de wetenschap, ontdekte Jonah Lehrer, journalist en neurowetenschapper. In Proust was een neuroloog verkent Lehrer het grensgebied tussen twee werelden, en betoogt hij dat kunst en wetenschap elkaar aan kunnen vullen.

Pearson; euro 19,95

De Duitse historicus Karl Schlögel is al bijna een leven lang gefascineerd door de grote Midden- en Oost-Europese schrijvers en denkers. Lang voor de communistische regimes instortten reisde hij al naar de steden waar zij hun vorming genoten. Thuis ergerde hij zich steevast aan het gebrek aan kennis over een groots cultuurgebied. In Steden lezen – De stille wording van Europa zijn essays en reisverhalen die Schlögel over een periode van dertig jaar schreef bijeengebracht.

In Koningsbergen zoekt hij naar de wortels van Hannah Arendt, in Czernowitz naar Paul Celan, in Kosice naar wat er over is van de wereld van Sándor Márai.

Atlas; euro 22,90

Niets wees erop dat Tibertus Claudius, stotteraar en enfant terrible dat tradities en conventies trotseerde, het tot keizer zou schoppen. In het oude Rome was hij lange tijd het mikpunt van spot. Toen hij toch tot keizer werd uitgeroepen, was Claudius zelf het meest verbaasd. Over hem schreef de roemruchte Britse dichter en wetenschapper Robert Graves in 1934 de roman I, Claudius. De keizer ontpopt zich hierin als een boeiend verteller die de Romeinse samenleving genadeloos ontleedt. De gloednieuwe Nederlandse vertaling heet Ik, Claudius.

Mynx; euro 24,95

In Zwei Schwestern in Europa vergelijkt de jonge wetenschapper Marc Drögemöller de Nederlandse en Duitse sociaal-democratie tussen 1945 en 1990. SPD-leider Kurt Beck en Wouter Bos leverden beiden een voorwoord.

Vorwärts buch; euro 29,95

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden