ISBN

De Mexicaanse schrijver Sergio Pitol is internationaal bekend, maar was in Nederland nooit uitgegeven. Arie van der Wal vertaalde nu voor uitgeverij Cossee de roman Het geluk getrouwd te zijn (euro 17,90)....

De titel van de nieuwe bundel verhalen en beschouwingen van K. Schippers, De vliegende camera, past goed bij de essayist die hij is: iemand die inzoomt op veelbetekende futiliteiten. In deze bundel staan dertig korte stukken (Querido; euro 17,95).

De droomheld, een roman van Raymond Queneau die nu is vertaald door Jan Pieter van der Sterre (IJzer; euro 18,50), gaat over film en ontrolt zich als een film.

Al jong ziet de hoofdpersoon zichzelf cowboy worden, bokser, of kapitein in het Hollandse leger.

De Spaanse schrijver Jorge Semprun werd in 1943 gedeporteerd naar Buchenwald. Over zijn verblijf in het concentratiekamp schreef hij De dode met mijn naam (Meulenhoff; euro 18,50), een reconstructie van het dagelijks leven daar: honger, stinkende latrines, rook uit het crematorium.

Velen maakten kennis met het verbluffende werk van de Turkse schrijver Orhan Pamuk door de roman Ik heet Karmozijn. De Arbeiderspers geeft nu weer een roman van Pamuk uit, het omvangrijke Sneeuw (euro 27,50). De dichter Ka keert na twaalf jaar ballingschap terug naar Turkije.

Vic, met name, is het romandebuut van Elmer Schönberger, die over muziek schrijft voor Vrij Nederland. Het is een roman over Vics grootse verwachtingen en gemiste kansen. Zijn leven neemt een dramatische wending in New York (Meulenhoff; euro 19,95).

In Liegangst (Thomas Rap; euro 7,50), een bundel columns uit NRC Handelsblad, schrijft Youp van ' t Hek over Balkenende met of zonder ballen, de nepbaron van Margarita, zijn seksuele avontuurtjes met Heleen van Royen, de uitvaart van Cor van Hout, Emile Ratelband en andere voormalige actualiteiten.

In Ik ben er voor niemand beoefent Ingmar Heytze het genre van het prozaminiatuur. Verhaaltjes over pinguïntaal, een verliefde kabouter en een vakantie in het Ondermaanse (Podium; euro 13,50). Bij Veen verscheen De zwanen van het IJ van Guus Luijters, het laatste deel van een dichterlijk drieluik over Amsterdam (euro 14,50).

Dyab Abou Jahjah, oprichter van de Arabisch-Europese Liga (AEL), beschrijft in Tussen twee werelden – De roots van een vrijheidsstrijd (Meulenhoff/Manteau; euro 16,95) zijn leven van activist in Libanon tot politicus in België. Hij vindt dat Europese Arabieren en moslims hun eigenheid moeten bewaren.

Marcia Luyten, oud-redacteur van de Volkskrant, woonde twee jaar in Kigali, de hoofdstad van Rwanda. Daar leerde ze Afrikanen kennen. In Witte geef geld (Podium; euro 16,-) schrijft ze onder meer over de vlucht van een Tutsivrouw en een Congolees opvangcentrum voor heksenmeisjes.

Bij Het Spectrum verscheen het omvangrijke Voetbal Jaarboek 2002-3 (euro 34,95). Daarin geeft David Goldblatt onder meer een overzicht van de geschiedenis van het voetbal, de nationale competities, de Champions League, de UEFA-Cup, speelstijlen, een toptwintig van spelers (Van Basten, Cruijff!) en een toptien van trainers (Rinus Michels!). Het Ajax Boek (Waanders; euro 14,50) van Michel Sleutelberg, Jacob Bergsma, Erik Somers en René Kok gaat over de clubgeschiedenis met ruim vierhonderd foto's.

'Een enkele traan die zich een weg naar beneden zoekt over een wang, heeft vaak meer invloed dan duizend woorden', staat op de flap van Huilen is menselijk – De psychologie van tranen (Het Spectrum; euro 16,95). Hoogleraar Ad Vingerhoets en journalist Ad Bergsma zetten in dit boek de wetenschappelijke inzichten omtrent huilen op een rij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden