ISBN

De Surinaamse, in Amsterdam wonende make-up artist Clark Accord schreef de roman De koningin van Paramaribo. Het boek gaat over Wilhelmina Angelica Adriana Merian Rijburg (1902-1981), meer bekend als Maxi Linder, Suriname's 'beroemdste prostituee' (Vassallucci; * 36,90)....

De gelukkige Moskou en Een technische roman zijn twee onvoltooide boeken van Andrej Platonov (1899-1951), wiens werk al vroeg het ongenoegen van Stalin wekte. De eerste roman speelt zich af in de begintijd van het communisme en gaat over het weeskind Moskou, dat tijdens de revolutie alles is kwijtgeraakt, ook haar herinneringen. Mannen begeren haar, maar zij heeft slechts oog voor de Staat. De tweede 'roman', een reeks komieke toestanden op experimentele wijze beschreven, werd in 1991 in de archieven van de KGB teruggevonden (Meulenhoff; * 39,90)

Jarenlang was Breyten Breytenbach balling in Parijs, nu is hij terug in Zuid-Afrika. Niet voor een kort verblijf, maar om er te wonen. In Hondenhart schrijft hij over zijn vaderland, het landschap, de mythen, zijn voorouders en over de terreurdaden die in Zuid-Afrika schering en inslag zijn (Meulenhoff; * 36,90).

'Het paradijs was niet verloren, maar nog onvindbaar', dicht Jacob Groot in 'Kinderparadijs', een van de verzen uit zijn bundel Natuurlijke liefde. Groot is sinds 1994 redacteur van het literaire tijdschrift De Revisor. Zijn eerste bundel, Net als vroeger, signeerde hij nog met 'Jacob der Meistersänger'. Sindsdien schreef hij onder eigen naam poëzie, proza en essays (De Harmonie; * 34,90).

' ''Jij, Visko'', kondigde mijn vader aan, ''jij bent waarschijnlijk het intelligentste knaagdier dat ooit heeft bestaan. Ze hebben tientallen jaren in dit laboratorium gewerkt via een proces van kunstmatige selectie om een fenomeen als jij te scheppen. Jouw voornaam, V.I.S.K.O.V.I.T.Z., is een acroniem voor Very Intelligent Superior Kind Of Very Intelligent and Talented Zootype. Wees daar trots op.'' ' Wat deze slimme Viskovitz beleeft en hoe hij verliefd wordt op de beeldschone Ljuba, de zeug, de teef, het wijfje, vertelt de bioloog Allessandro Boffa in Je bent een beest, Viskovitz (Contact; * 29,90).

De Spaanse Almudena Grandes had succes met Episoden uit het leven van Lulu. In Vrijdag zal ik je noemen schrijft zij over Benito Marin, een man die liever (licht-sadistisch) over vrouwen fantaseert dan met ze in zee te gaan. Totdat hij de lelijke en dikke Manuela ontmoet (Prometheus; * 34,90).

In Stijlen van besturen (Atlas; * 36,90) onderscheiden Gerard Schouw en Pieter Tops vijf bestuursstijlen: die van de leider, de manager, de verbinder, de ambassadeur en de beheerder. In het boekje komen ook (voormalige) bestuurders zelf aan het woord en wordt van enkele wethouders een 'stijlportret' geschetst. Boven het hoofdstuk waarin Gerrit Brokx, oud-burgemeester van Tilburg, over zijn ervaringen vertelt, staat: 'Een goede leider doet eigenlijk niks.'

Herman Pijfers, oprichter en jarenlang directeur van Ambo (onderdeel van het Bosch & Keuning-concern), groeide op in de Paul Krugerstraat in de Rotterdamse Afrikaanderbuurt, vlakbij de katholieke kerk die daar begin deze eeuw werd gebouwd, de St. Franciscus. In Naast de kerk - Een katholiek verleden is nooit weg (Valkhof Pers; * 39,50) vertelt hij over zijn jeugd, het roomse leven in de parochie en de geschiedenis van de kerk, die in 1975 werd gesloopt.

De journalist, onderwijzer, politicus en schrijver Fedde Schurer doodde, per veerboot op weg van Lemmer naar Amsterdam, de tijd door gedichten van Heinrich Heine in het Fries te vertalen. In 1931 verschenen ze onder de titel Heinrich Heine - Oersettings út syn dichtwirk. Jan Mets gaf ze opnieuw uit (* 35,-).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden