ISBN

Zijn werk bestaat uit dagboeken, essays en romans, maar vaak is niet in één oogopslag duidelijk tot welk genre een boek van hem behoort: vertellen en filosoferen lopen bij de Franse schrijver Philippe Sollers vaak door elkaar....

Het Belgisch labyrint van de Brusselse schrijver Geert van Istendael verscheen voor het eerst twaalf jaar geleden en is inmiddels een klassiek boek geworden, onontbeerlijk voor eenieder die iets van het raadselachtige bestaan in onze dikke grens met Frankrijk wil begrijpen. Omdat in België de geschiedenis ook niet stilstaat, heeft de schrijver het boek voor de veertiende druk geheel herzien en geactualiseerd (De Arbeiderspers; fl 42,90).

Enkele jaren geleden werd Jonathan Coe uitgeroepen tot een van de grote beloften van de Engelse literatuur. Dat schept verplichtingen. Coe werkt vlijtig door aan een verfrissend oeuvre. Zijn nieuwste roman, De Rottersclub (vertaling Harm Damsma en Niek Miedema; Meulenhoff; fl 49,50) is daar andermaal een demonstratie van. Engeland in de jaren zeventig. Vier vrienden op een kostschool slaan met verbouwereerdheid de dagelijkse gebeurtenissen gade en berichten daarover in de schoolkrant. Stakingen en bomaanslagen van de IRA teisteren het land, en tegelijkertijd moeten de liefde en de popmuziek worden geëxploreerd.

De vuurwerkramp in Enschede kostte 22 mensen het leven. Vlakbij het rampgebied ontstond spontaan een 'bloemenmonument'. De vele briefjes en gedichten die op de bloemenberg werden neergelegd, werden geconserveerd en zijn ondergebracht in het Enschedese Gemeentearchief. En in het boekje Berichten uit de bloemenzee - Een document van medeleven (De Oare útjouwerij; fl 15; de opbrengst gaat naar de Stichting Vuurwerkramp Enschede). Sommige reacties zijn heel kort: 'Kom terug!' Of: 'Het was geen droom.'

Iedere middelbare scholier leert dat Willem Kloos het hart van de Beweging van Tachtig in de Nederlandse literatuur was, maar hoe dachten zijn tijdgenoten over zijn werk? Micky Cornelissen trok de poëziekritiek van zijn tijdgenoten na op hun oordeel over Willem Kloos en bericht erover in Poëzie is niet een spel met woorden (Vantilt; fl 44,90). Hoe vernieuwend werd Kloos eigenlijk bevonden?

Hieronymus van Alphen leeft voort in de collectieve herinnering als auteur van enkele pedagogische gedichten, zijn collega's Jacob Wilhelm Lustig en Jan Robbers zijn geheel in de vergetelheid geraakt. In de tweede helft van de achttiende eeuw bemoeiden zij zich alledrie met de relatie tussen dichtkunst en muziek, prima le parole e dopo la musica of omgekeerd? In De taal der hartstochten reconstrueert Els Strategier dat debat (Amsterdamse Historische Reeks; fl 75,-).

Een keur van Nederlandse dichters en denkers, onder wie Gerrit Krol, Rutger Kopland en Maarten Doorman, boog zich over de verhouding tussen poëzie en wetenschap in onze tijd. In Dichter bij de waarheid, dat door Gert J. Peelen werd geredigeerd, staan hun inzichten, telkens afgewisseld met interviews met hen (Meinema; fl 29,90).

Bij Bert Bakker is het tweede deel verschenen van de biografie van Soekarno, geschreven door Lambert Giebels. In dit tweede deel gaat het over de jaren 1950-1970. Lambert Giebels schrijft in zijn voorwoord van Soekarno - President (fl 75,-; paperback fl 55,-) dat de eerste Indonesische president het toppunt van zijn macht en aanzien in 1963 bereikte. Daarna begon de neergang. 'Als in een Griekse tragedie ging Soekarno door hybris ten gronde.' Hij stierf in 1970.

De geschiedenis van de roman Een samenzwering van idioten, van John Kennedy Toole, is een verhaal op zichzelf. Uiteindelijk verscheen het boek elf jaar na zijn dood (hij pleegde in 1969, op 32-jarige leeftijd, zelfmoord) en werd een succes. In zijn nalatenschap werd nog een manuscript aangetroffen, van een boek dat hij al op zijn zestiende geschreven had, De neon-bijbel (vertaald door Maarten Polman; Vassallucci; fl 34,90).

De psychologie mag zich verheugen in een massale belangstelling van het publiek, maar grote doorbraken blijven achterwege: wat de mens is valt kennelijk niet door één vakgebied te ontrafelen. Hierover sprak Ad Bergsma, redacteur van Psychologie Magazine met veertig vermaarde psychologen uit binnen-en buitenland, zoals Nico Frijda, Ray Jackendoff, en Geoffrey Miller. De interviews zijn gebundeld in Wat bezielt de psycholoog? - Gesprekken met vooraanstaande psychologen (Uitgeverij Nieuwezijds; fl 43,50).

'Dit is het verhaal van de moord op Dulcie September', schrijft de journaliste Evelien Groenink in het voorwoord van Dulcie - Een vrouw die haar mond moest houden (Atlas; fl 49,90). Het boek gaat echter over veel meer. Op de achterflap staat: 'Wat begon als een artikel over de moord op Dulcie, groeide in twaalf jaar uit tot een verslag van een huiveringwekkende, persoonlijke zoektocht naar de banden tussen westerse grote bedrijven, geheime diensten, de maffia en de criminele en gewapende restanten van het Zuid-Afrikaanse apartheidssysteem.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden