ISBN

'Ik heb je nooit gezien, ik heb je enkel geroken, toch is in die nacht onze liefde ontloken', jengelde ooit een popliedje....

Vier jaar na Op Oloop, het eerste boek van Juan Filloy dat een Nederlandse vertaling kreeg, zendt Coppens & Frenks van de inmiddels stokoude Argentijn (1894) een roman uit 1937 in het licht, De bende (* 85,-). Het lot brengt zeven zwervers uit alle windrichtingen bijeen. Met geld van een ander proberen zij zich in te zetten voor een goede zaak.

Het eerste boek van de Chinees-Japans-Amerikaanse schrijfster Gail Tsukiyama, De tuin van de Samoerai, werd ook in Nederland een lezerssucces. Droomnachten (Atlas; * 39,90) is Tsukiyama's tweede roman; het boek begint in 1941, bij de Japanse bezetting van Hongkong, en volgt het levensverhaal van twee Chinese zusjes. De een wijkt uit naar de Verenigde Staten, de ander blijft in China, maar hun innige band overspant de Stille Oceaan.

Joseph Hellers herinneringen zijn vertaald. De toon in Terug naar Coney Island - oorspronkelijk verschenen twee jaar na Closing Time, zijn 'allerlaatste roman' - werd in Cicero 'onmiskenbaar zelfvoldaan' genoemd (Anthos; * 39,90).

Vandaag is het op de dag af 54 jaar geleden dat het Veluwse dorpje Putten door de Duitse Wehrmacht hermetisch werd afgesloten. Als represaillemaatregel voor een kort daarvoor door het verzet op een auto met Duitse militairen gepleegde aanslag werden 660 mannen in hechtenis genomen en afgevoerd naar een Noord-Duits concentratiekamp. Nog geen 10 procent van hen keerde na de oorlog terug. De historica Madelon de Keizer, verbonden aan het RIOD, reconstrueert in haar studie Putten - De Razzia en de herinnering (Bert Bakker; * 55,-) het drama en zijn nawerking.

Ofschoon er talrijke biografieën van Hitler geschreven zijn - de eerste, van Konrad Heiden, verscheen al in 1936 - voegt de Britse historicus Ian Kershaw er een aan toe. Het zeer omvangrijke eerste deel, Hitler 1889-1936 (Allan Lane, import Penguin Nederland; * 81,50) draagt als ondertitel Hubris - wat de vraag hoe het nog te verschijnen tweede deel nader aangeduid zal worden er louter intrigerender op maakt. Op de oudste foto van de toekomstige Führer die in het boek is opgenomen, een klassenfoto, heeft de 10-jarige Adolf zich al in het centrum weten te manoeuvreren en torent hij opvallend boven zijn klasgenoten uit. 'Hubris', inderdaad.

Aan het begin van zijn schrijversloopbaan publiceerde Joost Zwagerman kort achter elkaar een roman, een dichtbundel en een verhalenbundel. Romans bleef hij schrijven en ook een poëtische eruptie heeft hem sedertdien nog wel eens bezocht, maar de korte baan in het verhalend proza leek hij achter zich te hebben gelaten. Met het verschijnen van Het jongensmeisje (De Arbeiderspers; * 29,90) wordt die verwachting gelogenstraft. Elf verhalen, waarvan het ultrakorte titelverhaal eerder een fragment is dan een zelfstandige vertelling.

In Majoor Bosshardt - Een leven voor anderen (BZZToH; * 29,90) heeft Eline Verburg het levensverhaal opgetekend van de beroemde officier van het Leger des Heils. De 'majoor' - intussen luitenant-kolonel, 85 jaar oud en nog altijd actief - is zelf aan het woord en vertelt onder meer over de dag dat ze in 1965 met Beatrix, toen nog kroonprinses en incognito, 'donker Amsterdam' bezocht. 'Beatrix leek net een echte stagiaire, ze was zelfs beter dan sommige stagiaires die ik heb gehad en praatte zonder schroom met ons mee over de buurt, de hoeren en over het geloof. Ze had zo heilssoldate kunnen worden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden